"מסדרונות הפקולטה היו לא בטוחים" (צילום: חדשות 2)
הדרת נשים בקמפוס האונ' | צילום: חדשות 2

הדרת נשים מהמרחב הציבורי מגיעה לאקדמיה. באחד ממרכזי הספורט של האוניברסיטה העברית בירושלים מתבקשות הנשים לעזוב את המקום ולהישאר בחוץ בזמן שהגברים שוחים בבריכה. לעומת זאת, בזמן שיש נשים בבריכה הגברים מורשים להיכנס למקום בחופשיות. הנהלת המרכז טוענת כי הם "נוהגים באופן שוויוני". את הסיפור מפרסם הבוקר העיתון "מעריב".

ב"מרכז קוסל", מרכז הספורט של קמפוס גבעת רם ואחד משני מרכזי הכושר הגדולים המשמשים סטודנטים בקמפוס של האוניברסיטה העברית, נקבעו שעות פתיחה שונות לגברים ונשים, שמוסוות תחת הנימוק של "פעילות תחזוקה" ובמהותן מהוות איסור גורף על נשים להיכנס למתחם.

מבדיקה של המקרה עולה כי בלחץ של גורמים דתיים על הנהלת האוניברסיטה הוחלט כי בזמן שהגברים שוחים בבריכה, נשים לא יורשו להתאמן בחדר הכושר והמתחם כולו ייסגר עבורן לפעילות. בניגוד לכך, בשעה שהנשים שוחות הפעילות מתקיימת כרגיל והגברים מורשים להיכנס כרצונם.

בעצם, לטובת הגברים הוחלט להקצות שעות ייעודיות נוספות במהלך היום ולשם כך הומצא המושג "שעות תחזוקה" כשאז נסגר המתחם לשעה אחת וכל המתאמנים נאלצים להתפנות ממנו. שתי שעות התחזוקה השבועיות היחידות חופפות לשעות שחיית הגברים במהלכן מתבקשות המתאמנות בחדר הכושר והשחייניות בבריכה לעזוב את המקום.

קבוצת סטודנטיות שגילו את הנוהל המפלה החליטו לדרוש את כספי המינוי שלהן בחזרה. מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "מרכז קוסל נוהג באופן שוויוני באוכלוסיית הנשים והגברים שמעוניינת לבצע פעילות גופנית באופן נפרד. הסיבה לעובדה ששחיית הגברים נערכת בשעות בהן אין פעילות של חדר הכושר נעוצה במבנה הארכיטקטוני של חדר הכושר".

רה"מ נתניהו והנשיא פרס: "אין מקום להדרת נשים בישראל"

פרס ונתניהו - הטקס הרשמי במוצ"ש (צילום: רויטרס)
ראש הממשלה והנשיא. נגד הדרת נשים | צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס התייחסו אתמול לנושא הדרת נשים בישראל ומביעים התנגדות נחרצת לנושא שעורר לאחרונה ביקורת ציבורית רבה ואף הביא את מזכירת המדינה האמריקנית להתבטא בנושא.

"אני מבקש לומר בצורה ברורה וחד משמעית - אני מתנגד נחרץ לתופעת הדרת נשים במרחב הציבורי", הדגיש ראש הממשלה. "זאת תופעה מצומצמת שאינה מעידה על כלל האוכלוסייה וגם לא על כלל האוכלוסייה החרדית, אבל היא קיימת". נתניהו הוסיף כי "מקומן של הנשים במרחב הציבורי חייב להיות מובטח ושוויוני וכי השוויון בין גברים ונשים מוחלט - כך זה היה וגם ימשיך להיות".

גם נשיא המדינה שמעון פרס התבטא נגד העניין. "כל אפליה בעיני היא שגיאה חמורה שיש לתקנה בהקדם. לאחרונה עלתה התופעה של הדרת נשים או איסור שירת נשים במרחבים הציבוריים. אל לנו להפוך מרחבים ציבוריים למוקדים הנתפסים כאפליה הסותרת את ערכינו", אמר הנשיא. "לאף גבר אין רשות להכריח אישה לשבת במקום שהוא קובע". פרס הוסיף כי כנשיא מדינת ישראל הוא "אינו יכול לעבור לסדר היום על תופעות מסוג זה".

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הביעה לאחרונה אכזבה ותמיהה על הפגיעה במעמדה של האישה בישראל. קלינטון מתחה ביקורת חד משמעית והשוותה את המצב בישראל לאירן, הן בסוגיית שירת הנשים והדרתם מהמרחב הציבורי, והן בנושא האוטובוסים בירושלים, שבהם יושבות הנשים בחלק האחורי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק