בוחנים - בניגוד לנהלים (צילום: חדשות 2)
בוחנים - בניגוד לנהלים | צילום: חדשות 2

יום פתוח בבית הספר לטבע בתל אביב, אחד מבתי הספר המבוקשים באזור, מושך אליו הורים ותלמידים רבים. לא היה שם הורה אחד שלא השתכנע, אבל לא לכולם יהיה מקום. רק הטובים ביותר יתקבלו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמו בית הספר לטבע, ברחבי הארץ פורחים יותר ויותר בתי הספר ייחודים, אלה שמציעים לתלמידים ערך מוסף באומנות, באיכות סביבה, במדעים ועוד. הבעיה היא שהביקוש לבתי הספר בשמיים, ולכן הם מרשים לעצמם להעביר את הילדים מסלול מיונים קפדני כבר בכיתות הנמוכות.

וכך זה נשמע בשיחה שקיים נציג חדשות 2 עם אחד ממכוני ההכנה: "מי שמשלם את זה בעצם יש לו יתרון?", שואלת הנציגה שנענית - "מי שמתרגל לפני המבחן? בוודאי. אני לא מכירה הרבה שניגשים ללא תרגול מראש. היום יש מודעות רבה לעובדה שיש את הערכות ההכנה האלה. הורים כמובן לא מהססים בכלל ורוכשים מאגר מבחנים כדי שהילד שלהם יגיע מוכן למבחן". "אבל גם ילדים כל כך קטנים כיתות ב', כיתה ד'?", תמהה הנציגה. "אנחנו מכינים גם לכיתה ב', בטח", עונים לה במכון בביטחון.

לאחר שהתופעה הלכה והתרחבה משרד החינוך הקים את ועדת ויינשטיין שעשתה סדר בנושא וקבעה שאסור לעשות מבחנים חיצוניים. להפך, היא דרשה לתת יתרון לתלמידים חלשים משכבות מצוקה באזור בית הספר.

אבל למרות זאת, בפועל ישנם בתי ספר שעושים כרצונם - אחת האמהות סיפרה לנו כי נדרשה לשלם השנה 600 שקלים על הבחינה חיצונית ולהעביר את בתה בת החמש תחת מכבש לחצים. "פחדתי, הייתי במתח. רציתי שהיא תתקבל", סיפרה האם בשיחה עם חדשות 2. "גם הילדה הייתה במתח ואפילו בכתה לפני זה", סיפרה האם וציינה שלדעתה ההליך "מביש".

אבל זה לא נגמר בעלות הבחינה. סביב המיונים בבתי הספר כבר התפתחה תעשייה שלמה - מכוני הכנה שמציעים ערכות למידה לבחינות במאות שקלים.

משרד החינוך יזמן לבירור את בתי הספר שמופיעים בכתבה. אבל תופעת המיונים רחבה ביותר, לא מדובר רק בבתי הספר הייחודים, אלא גם בכיתות מצויינות ובתי ספר על יסודיים מבוקשים. כך נוצרים בתי ספר חזקים לתלמידים חזקים, ובתי ספר חלשים למי שלא התקבל.