צילום ארכיון (צילום: חדשות 2)
"המדינה השנייה המשכילה ביותר". ארכיון | צילום: חדשות 2

הלילה פורסם הדוח הבינלאומי Education at a glance 2012, המציב את מדינת ישראל במקום השני מבין המדינות המשכילות ביותר, מיד אחרי קנדה. עם זאת, מפרט הדוח כי כיתות הלימוד בבתי הספר היסודיים בישראלי הן הצפופות ביותר. נתוני הדוח פורסמו בהשוואה ל-34 מדינות ה-OECD, ובו מפורטים קריטריונים שונים להשוואה בין מערכות החינוך. עם זאת, מדינת ישראל מובילה בצפיפות הכיתות בבתי הספר היסודיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מנתוני הדוח עולה כי אוכלוסיית ישראל היא מהמשכילות בעולם. מתברר, כי אחוז בעלי ההשכלה השלישונית גבוה בהרבה מזה של ממוצע ה-OECD (46% לעומת 30%) וגם מזה של כל אחת מארצות ההשוואה. אך לאחר השבחים, מתברר כי התמונה לא כל כך אופטימית. בעוד שבמדינות ה-OECD הכיתות "מתרוקנות", בישראל, לעומת זאת - מספר הילדים הממוצע בכיתה בבית ספר יסודי בישראל עומד על 28.

בשאר מדינות ה-OECD המספר הממוצע עומד על 21.3 ילדים לכיתה. מתברר, כי המצב אינו שונה גם בחטיבות הביניים בארץ, שבהן עומד מספר הילדים הממוצע לכיתה על 31, וממקם את ישראל במקום השלישי מהסוף - מיד אחרי יפן וקוריאה, שבהן הממוצע עומד על 23.3 ילדים לכיתה. כמו כן, בדוח התפרסמו נתונים לגבי יחס מספר התלמידים לאיש הוראה, שמהם עולה כי גם בישראל הממוצע גבוה, ועומד על 24.6 ילדים לאיש הוראה, בעוד שבשאר מדינות ההשוואה עומד הממוצע על 14.4 ילדים לאיש חינוך.

שכר המורות עלה, שכר המורים עדיין נמוך

בתקופת הזמן שבה נערכה הבדיקה שהובילה לממצאי הדוח, נמצא כי ישראל נמצאת במקום השני, בגידול בשכר המורים שוותק עבודתם עולה על 15 שנים. נמצא, כי שכר המורות עלה משמעותית, אך שכרם של המורים במדינה נמוך מהממוצע למדינות ההשוואה. בכל מדינות ה-OECD, עלה שכרם של מורים בעלי אותו הוותק בכ-32% בממוצע בתקופה שנבדקה, לעומת 5% בישראל.