צ'אקול סיסאי, אלמן ואב לשישה ילדים, עלה לארץ מאתיופיה יחד עם משפחתו בסיוע הסוכנות היהודית, אך כשהגיע לנמל התעופה בן גוריון, משרד הקליטה הודיע לו כי אין הוא מכיר בהם כיהודים ולכן הם לא זכאים לזכויות של עולים חדשים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

צ'אקול וילדיו המתינו באתיופיה יותר מעשור עד שקיבלו את האישור לעלות לישראל, אבל אף אחד לא הכין אותם למסע הייסורים שיעברו פה, כאשר פקחי משרד הקליטה הודיעו להם עם ירידתם מהמטוס כי מבחינת המדינה הם נחשבים לתיירים. "בכינו כל הזמן", סיפר צ'אקול "באה איזו אישה וניסתה להרגיע אותנו. אמרו לנו 'אתם לא יהודים, אתם כמו תיירים לא כמו אנשים אחרים'. מה, באתי לפה כמו מסתנן? אני באתי באישור וברשות".

בשנת 2003 קיבלה ממשלת ישראל החלטה להעלות את שארית יהודי אתיופיה לארץ. לשם כך הסמיכה ההמשלה את משרד הפנים לערוך רשימה של זכאי עליה. נציגי המשרד טסו לאתיופיה כדי להחליט על רשימת זכאי עלייה, כ-7500 במספר. הסוכנות היהודית קיבלה את הרשימה והחלה במבצע העלאת הזכאים לישראל.

"אתם כמו תיירים", משפחת סיסאי (צילום: חדשות 2)
"אתם כמו תיירים", משפחת סיסאי | צילום: חדשות 2

צ'אקול, ששת ילדיו ועוד 200 עולים הגיעו ארצה לפני שבועיים, אך בזמן שהעולים הופנו למרכזי הקליטה השונים ברחבי הארץ, משפחת צא'קול ומשפחה נוספת בת חמש נפשות, לא הוכרו כיהודים. בני משפחתם שעלו לישראל לפני עשר שנים נותרו זועמים. "אם זאת לא השפלה אז מה כן?", תהה דסאלין מלדה, קרוב משפחתו של צ'קול. "אני עשית הכל למען המדינה כי אכפת לי, אבל כל פעם אני מקבל סטירה ממנה".

לעומת עמדת משרד הקליטה, במסמך רשמי של משרד הפנים ניתן לראות כי כתוב במפורש שבני המשפחה הם מ"זרע ישראל", כלומר מוכרים כיהודים ולכן הם זכאים לקבל אזרחות ישראלית, אך משרד הקליטה לא מכיר במסמך, לא מטפל במשפחה ומסרב להעניק לבניה אזרחות.

ממשרד הקליטה נמסר בתגובה: "אזרחי אתיופיה אלו סווגו על ידי רשות האוכלוסין כמי שהותרה כניסתם לישראל רק מטעמים הומאניטריים. המשרד לקליטת עלייה אינו מוסמך לתת לאנשים אלו זכויות עולים".

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "תפקידה של רשות האוכלוסין וההגירה הסתיים בבדיקת הזכאות ובמתן אישור לזכאיים להגיע לישראל. מרגע מתן האישור, הטיפול במשפחות עובר לגורמים המטפלים בקליטת האנשים".