בני נוער שותים אלכוהול (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
צורכים פחות אלכוהול | צילום: חדשות 2

דוח המועצה לשלום הילד שמתפרסם היום (חמישי) מציג תמונת מצב מפורטת של בני הנוער והילדים החיים בישראל: מצד אחד עלה בשנה האחרונה מספר הזכאים לתעודות בגרות, והילדים סובלים מפחות מאלימות בין כותלי בית הספר. אך מן הצד שני, בני הנוער בישראל מרותקים לצג המחשב ולמסך הטלוויזיה הרבה יותר לעומת בני גילם בשאר העולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הנתונים יותר מ-800,000 ילדים סובלים מעוני, ממחסור כלכלי ומהדרה חברתית. למעלה מ-450,000, מציינים במועצה לשלום הילד, סובלים מסיכון גבוה ומצבי סכנה קשים, בין היתר בשל התעללות במשפחה, תקיפות מיניות, נכויות וחוסר זכויות.

מבין 35 המדינות שנבדקו, ילדי ישראל נמצאים במקום הראשון מבחינת שימוש במחשב בזמן הפנוי. יותר מ-28% מהילדים בגילאי 11 עד 15 סיפרו כי הם משחקים במחשב ארבע שעות או יותר ביום. לשם השוואה, בשוויץ - שנמצאת במקום האחרון בסקר - רק 3.8% מהתלמידים דיווחו שהם נוהגים לשחק במחשב יותר מארבע שעות ביום. מחצית מבני הנוער בישראל הצהירו כי הם מתעדכנים מה התחדש ברשת בכל רבע שעה בממוצע.

גם מבחינת צפייה בטלוויזיה נמצאת ישראל בצמרת הרשימה: 35.8% מהילדים שנשאלו סיפרו כי הם מבלים ארבע שעות או יותר ביום מול המרקע. ילדי ארמניה הם היחידים בעולם שמבלים יותר זמן בצפייה בטלוויזיה מאשר ילדי ישראל. הנתונים על ההתמכרות למסכים משפיעים כמובן גם על יחסי החברה של בני הנוער והילדים בישראל: רק 11.7% מהתלמידים דיווחו כי בילו חמישה ערבים בשבוע או יותר עם חברים.

דוח המועצה לשלום הילד בדק גם את הגיל בו ממתחילים בני הנוער בישראל לקיים יחסי מין לעומת מדינות אחרות בעולם. רק 16.2% מבני ה-15 שנשאלו דיווחו שקיימו יחסי מין. מבין המדינות שהשתתפו במחקר, רק בני הנוער בפולין ובסלובקיה מקיימים יחסי מין בגיל מאוחר יותר מאשר בני הנוער בישראל. גרינלנד ניצבת במקום הראשון מבחינת קיום יחסי מין בקרב בני הנוער - קרוב ל-60% מבני ה-15 במדינה הצפונית דיווח שהם פעילים מבחינה מינית.

נתון מעודד נוסף שעולה מן הדוח הוא מגמת ירידה הנרשמת במעורבותם של ילדי ישראל בפלילים: 5% מהחשודים בשנת 2013 היו קטינים לעומת 7.6% בשנה שקדמה לה. בשמונת השנים האחרונות ירד נתון זה בכמעט 3%.

סקר הפרטיות ברשת: הנוער חשוף (צילום: AP, חדשות)
צמודים למסך. אילוסטרציה | צילום: AP, חדשות

מספרם של התלמידים שמדווחים כי התנסו בשתיית אלכוהול נמצא גם הוא בירידה. אחוז התלמידים בכיתות ד'-ו' שהודו ששתו בירה או משקה "בריזר" ירד מ-20% בשנת הלימודים תשע"א ל-9% בשנת הלימודים תשע"ג. בקרב תלמידי חטיבת הביניים ירד מספרם מ34% בתשע"א ל-22% בתשע"ג.

אך לצד הנתונים המעודדים, דווקא שיעור התלמידים שהתנסו בסמים קלים נמצא במגמת בעלייה: בכיתות ז' עד ט' עלה מספרם מ-2% ל-4%. בקרב תלמידי התיכון עלה מספרם באחוז - מ-5% בתשע"א ל-6% בתשע"ג.

41% מהתלמידים נעזרו בשיעורים פרטיים

בשנת הלימודים החולפת למדו במערכת החינוך 2,180,204 ילדים, ואחוז הזכאים לבגרות מצוי במגמת עלייה חדה: מ-48.1% בשנת הלימודים תשע"א ל-53.4% בתשע"ג. אחוז הזכאים הגבוה ביותר נרשם בקרב התלמידים הדרוזים ועומד על 61.5%. חרף הנתונים המעודדים בדבר אחוז הזכאים לבגרות, על פי דוח המועצה לשלום הילד, 41% מהתלמידים בכיתות ז'-ט' הסתייעו בשנה החולפת בשיעורים פרטיים. המקצועות הנפוצים שבהם נעזרו התלמידים בשיעורים פרטיים היו מתמטיקה ואנגלית.

תלמידים נבחנים (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
זכאים יותר לבגרות, נעזרים במורים פרטיים | צילום: רויטרס, חדשות

האלימות במסדרונות בית הספר, כך על פי הדוח, מצויה במגמת ירידה - 11% מתלמידי ד' עד ו' דווחו שנפגעו מאלימות קשה, ירידה של 3% לעומת תשע"א. 6% מקרב תלמידי התיכון דיווחו שסבלו מאלימות לעומת 7% הדוח הקודם. הדיווחים על מעשי אלימות בקרב תלמידי חטיבת הביניים לעומת זאת נותרה יציבה ועומדת על 8%.

למרות הנתונים המעודדים יחסית, 3% מהתלמידים דיווחו כי הם נמנעים מלהגיע לבית הספר מפאת חשש שיפגעו בהם. 14% מהתלמידים בכיתות י' עד יא' חשים לא מוגנים בין כותלי בית הספר. ככל שיורדים בגיל התלמידים תחושת הביטחון יורדת - 20% מתלמידי ד' עד ו' חשים לא בטוחים בבית ספרם.

רבע מבני הנוער - קיבלו תמונה חושפנית של מכר

על פי הדוח, תלמידים בבתי ספר במגזר הערבי סובלים פי שניים יותר מאלימות בהשוואה לתלמידים בבתי ספר יהודים. מבחינת ממוצעים בינלאומיים בנוגע לדיווחים על מעשי בריונות בשטח בית הספר, מדינת ישראל ניצבת במקום ה-18 מתוך 35 מדינות אירופה. המדינה האלימה ביותר באירופה היא רומניה עם רבע מהתלמידים שדיווחו שהשתתפו במעשי אלימות בבית הספר. איסלנד ושוודיה מנגד הן המדינות עם הכי מעט אלימות.

בתשע"ג 15%-16% מתלמידי כיתות ז' עד יא' דיווח כי הוטרדו או נפגעו מינית מצד חבריהם לספסל הלימודים. למרות שמספר הדיווח מצוי במגמת ירידה של כ-4%, 7% מהתלמידים דיווח על כך שתלמידים ניסו לנשק או לגעת בהם בניגוד לרצונם ו-4% דיווחו שניסו להפשיטם בניגוד לרצונם.

לעומת האלימות בין כותלי בית הספר, דוח המועצה מצביע כי הבריונות הדיגיטלית מצויה בעלייה. 8%-10% מהתלמידים דיווחו כי בשנת הלימודים של 2012-2013 הוטרדו או נפגעו תוך שימוש באמצעי תקשורת דיגיטליים. המדובר בעלייה מתונה של אחוז עד שלושה אחוזים לעומת תשע"א. רבע מבני הנוער דיווחו שקיבלו תמונה חושפנית של אדם שהם מכירים. בנים מודים כי הטרידו ילדים אחרים יותר מבנות - 45% לעומת 34% בהתאמה. רובם המוחץ של הילדים, 77%, לא שיתפו איש בהטרדה דיגיטלית שעברו. יותר מחצי מבני הנוער שהיו עדים לאלימות ברשת לא התערבו בנעשה.