אין כמעט בית ספר יסודי שלא דורש מההורים לרכוש את "המחברת החכמה" כחלק מהציוד הנדרש לעולים ולעולות לכיתה א'. הבעיה? הן לא זולות: כל מחברת עולה חמישה שקלים, ויש רק יצרן אחד שמייצר אותן אחרי שרשם עליהן פטנט. "בניגוד לכלי כתיבה, במוצר הזה אין תחרות ולכן היצרן מרשה לעצמו למכור אותן במחיר מירבי", מסביר היזם החברתי ומייסד אתר "קבוצתית", עוזי ריעני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בכל מחברת יש 32 עמודים בלבד (16 דפים), והיא מסייעת לילדים ולילדות לרשום את האותיות והמספרים באופן אחיד וברווחים נכונה. היא אמנם מקלה על התלמידים, אולם לא ברור מדוע הפכה למוצר חובה בכל תיק. "מסיימים מחברת אחת כזו, ואז המורה אומרת שאפשר לעבור למחברות רגילות", מגלה יוליה טמיר, אם לשלושה מגבעתיים.

במשרד החינוך טוענים כי לא הגדירו את רכישת המחברת החכמה בהנחיותיה, וכי לבתי הספר ישנם אוטונומיה להגדיר בעצמם מהו הציוד הלימודי הדרוש בפתח כל שנה. לשם רכישת מיומנויות הקריאה והכתיבה ישנם כלים ואמצעים אחרים, שאינם כוללים בהכרח את המחברת החכמה.

מהחברה המשווקת את המחברות, "מחברות חכמות בע"מ", נמסר כי עלות ייצור המחברת גבוהה היות וההדפסה היא בגיליונות. המחברת עצמה נמכרת לחנויות תמורת 4.5 שקלים למחברת, וניתן גם למצוא חנויות המוכרות אותה בשלושה שקלים בלבד.