אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

בגיל 50 ראייתו של ג'ון החלה להידרדר, ולאחר שורה של בדיקות בישרו לו בבית החולים שהוא מאבד את ראייתו. "העובדת הסוציאלית אמרה לי: 'מרגע זה החיים שלך יתהפכו ב-180 מעלות'. זה לא היה קל", הוא אומר. "אני מגדל גם ילד ויודע שצריך כסף".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפי נתוני המרכז לעיוור בישראל יש כ-24 אלף בעלי תעודת עיוור, ומדי שנה מגישים כ-2,500 אנשים בקשה. בין 60%-70% מהם נענים בחיוב. ההליך הביורוקרטי הארוך והמייגע מביא לתלונות רבות שמגיעות לארגון שמייצג את העיוורים בישראל. התעודה מאפשרת נסיעה חינם לעיוורים בתחבורה ציבורית, הנחות משמעותיות באביזרים ללקויי ראייה והטבות נוספות.

ג'ון פנה לשירות לעיוור במשרד הרווחה, כדי להנפיק את תעודת העיוור שמעניקה לעיוורים ולקווי ראייה את ההנחות וההטבות שמגיעות להם. "אני מחכה ומחכה: חודש, חודשיים, שלושה, חצי שנה -נאדה" הוא מספר. "גם העובדת הסוציאלית ניסתה להשיג אותם והיה לה קשה. בסוף התברר לי שזה לא רק אני, גם אחרים שממתינים".

הוא בהחלט לא היחיד: כשמתקשרים למשרד הרווחה כבר בשיחה הראשונה הם מבהירים שלא מדובר בהליך מהיר. "זה תהליך של שלושה חודשים בערך", מסבירים שם - אבל בפועל, זה לוקח הרבה יותר. יוסי, למשל, פנה לשירות עבור אמו, ניצולת שואה בת 91, אך לאחר חצי שנה קיבל הודעה שבקשתם נדחתה.

הם פנו להליך של ערעור שנידון בוועדה מיוחדת, וכשלא קיבל תשובה הוא החליט לבדוק כמה עוד יאלצו לחכות. "עוד אין ועדה", אמרו לו בשירות. "יותר משנה אין וועדה - זה שערורייתי" הוא זועם. "ממתינים להם, אבל הם לא הודיעו רשמית או החזירו את האגרה ששילמנו. למה אישה בת 91 צריכה לחכות יותר משנתיים?".

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "אנו מתנצלים על המצב שנוצר וּפועלים כדי לתקנו. נציין כי כל פנייה תטופל וכל הזכויות יינתנו רטרואקטיבית. באשר לוועדות הרפואיות, אנו מקיימים אותן בימים אלו ועושים ככל שאפשר לתעדף את הפניות לפי דחיפותן וּלטפל בהן במהירות האפשרית".