איזון בית-עבודה? ישראל בהשוואה עגומה ל-OECD (צילום: פלאש 90, חדשות)
הכרעת המזונות - בעד ונגד (אילוסטרציה) | צילום: פלאש 90, חדשות

בג"ץ קבע כי גם נשים ישלמו לגברים מזונות, במקרים בהם הן מרוויחות יותר מהם. ההכרעה עוררה הדים רבים, וכמו בכל סוגיה שנויה במחלוקת גם במקרה הזה ישנם מי שמברכים על ההחלטה ומי שמתנגדים לה. יו"ר נעמת גליה וולך ומובילת מאבק מסורבות הגט שרי דיסקינד כתבו לחדשות 2 Online והסבירו את עמדותיהן בנושא.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הילדים יצאו נשכרים// גליה וולך, יו"ר נעמת

פסק הדין שניתן בהרכב מורחב בבית המשפט העליון אינו ניצחון לגברים או נשים. הוא גם לא חידוש מרעיש. יותר מזה, הוא משקף למעשה את המצב שכבר קיים היום בפועל, שבו שני ההורים נושאים בהוצאות ילדיהם, כמובן על פי יכולת ההשתכרות של כל אחד.

אין מחלוקת, ונעמת הצהירה על כך כבר בעבר, כי במאה ה-21 שני ההורים אחראים לכלכלת וצרכי ילדיהם, והגיע הזמן להחיל עקרונות אזרחיים אחידים במקום הדין הדתי. חבל, כמובן, שהעקרונות הצודקים האלה אינם מוחלים כשזה מגיע לכל שאר ענייני המשפחה, כמו הזכות להינשא ולהתגרש. במזונות אנחנו רודפי שוויון, אבל בענייני מרוץ סמכויות או סרבנות גט הדין הדתי ממשיך לחול ולפגוע בזכויות נשים.

חשוב להבין כי בית המשפט קיבל למעשה את עמדת נעמת ואת הביקורת העיקרית שהשמיעה בקשר לדו"ח הוועדה הציבורית שדנה בענייני מזונות - ועדת שיפמן. גם לדעתנו, במקרה של משמורת פיזית משותפת שווה, יישא כל הורה בהוצאות הקיום השוטפות, שנוגעות לחלוקת הזמן עצמו (בכפוף ליכולותיו), אך ייקבע מנגנון לריכוז הטיפול בהוצאות שאינן הוצאות קיום שוטפות, ותם כינה בית המשפט "צרכים אחרים" (כגון ביגוד, ספרים, טיפול רפואי שאינו צפוי ועוד).

בית ספר תלמיד ילד ילדים כיתה אבא (צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות)
במאה ה-21 שני ההורים אחראים לצרכי ילדיהם | צילום: הדס פרוש, פלאש 90, חדשות

בית המשפט גם קיבל את המנגנון, עליו מדברת נעמת מזה זמן, לפיו יהיה הורה מרכז שיקבל לידיו תשלום של חלקו היחסי בהוצאות האלה של ההורה האחר והוא יהיה "מנהל הפרויקט". פסק הדין מקבל למעשה את העקרונות שהתוו בהצעות חוק של חברות הכנסת מירב בן ארי ומירב מיכאלי, שמשקפות לדעתנו את השינוי שמתאים את עצמו הן לרוח הזמן והן להבדלים המגדריים, שעדיין קיימים בהשתכרות וכו'. בסופו של יום, מדובר בהחלטה טובה וחשובה. אין בה מנצחים או מפסידים. נראה כי מי שיצאו ממנה נשכרים הם הילדים וכך צריך להיות.


קודם כל בואו נקיים שוויון אמיתי// שרי דיסקינד, מובילת מאבק מסורבות גט וזכויות נשים

בואו נשחק את המשחק עד הסוף: אני רוצה שוויון. כן, שוויון אמיתי. שגבר יכנס להריון בדיוק כמו אישה; שגבר יחזיק תשעה ירחי לידה את התינוק ברחמו כמו אישה. אני אפרגן לו אפידורל. כן, בדיוק ברגע שהציר יגיע נקפל את עמוד השדרה שלו -לא לזוז! - ונכניס לגבו מחט ענקית בין החוליות.

אני רוצה שרמת הסידן בגוף של הגבר תרד בדיוק כמו אצל אישה בהריון ואחרי לידה; שהגבר ייקח שלושה חודשי חופשת לידה, גם אם זה על חשבון הקידום בעבודתו; שגבר יפנה את מקומו בעבודה לטובת אישה כדי ליצור שוויון מגדרי; שגבר יתחזק את הבית ויעבוד בעבודות השקופות.

בית דין רבני, ארכיון (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
"שאישה תרכוש גבר כמו שהוא רוכש אישה" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

אני רוצה שאישה תקדש את הגבר בנישואים בדיוק כמו שהגבר רוכש את האישה; שאישה תקבל את ההחלטה מתי לתת לגבר גט בדיוק כמו שהוא מחליט עליה; שגבר בוגד יהיה אסור לאישתו ולזו שבגד איתה כמו אישה אסורה לבעלה ובועלה; שילדי גבר בוגד יהיו ממזרים, בדיוק כמו אצל אישה.

אני רוצה שמספר המנכ"ליות יהיה כמספר המנכ"לים בדיוק - אסלח אם זה יתנדנד באחוז; שמספר חברות הכנסת יהיה בדיוק כמספר חברי הכנסת, 60 ו-60; שמספר השרות בממשלה יהיה לא פחות באחד כמספר השרים בממשלה.

כאשר כל זה יתקיים תקראו לי, אני אגיע הראשונה להפגין בעד השוויון המדובר. אני לא אוותר לאף אחד - מי יותר ממני רוצה את השוויון? אני מבטיחה לכם לסדר שוויון במזונות הגבר והאישה. אבל קודם כל בואו נקיים שוויון אמיתי. שגבר ישלם מזונות בדיוק כמו אישה.