מיריל סכניני. כבר 3 שבועות בבית (צילום: אלינור סכניני)
מיריל סכניני. כבר 3 שבועות בבית | צילום: אלינור סכניני

17 בספטמבר, ותלמידי בתי הספר הכנסייתיים עדיין בבית: בעוד שלמעלה משני מיליון תלמידים חזרו כבר מזמן לבתי הספר ולגנים, כ-33 אלף תלמידים המתחנכים בבתי הספר הכנסייתיים לא שבו ללמוד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

כשברקע משא ומתן המתנהל מול משרד החינוך על תוספת תקציב, בניסיון לשים קץ לשביתה הממושכת, הורים לתלמידים בבתי ספר בנצרת, בחיפה, ביפו, ברמלה ובלוד, מביעים זעם על המצב - וטוענים כי למדינה כלל לא אכפת מעשרות אלפי תלמידים שלא פתחו את שנת הלימודים.

נסרין זערור, מורה להנדסת בניין בבית הספר אורט בלוד, מתגוררת ברמלה יחד עם שלושת ילדיה שנמצאים כבר כמעט שלושה שבועות בבית: לוריין, שהייתה אמורה להתחיל את לימודיה בכיתה ה' בבית הספר האורתודוקסי ברמלה, אנדריאה שעלתה לכיתה ב' - ולאיין שאמורה ללכת לגן טרום חובה במסגרת בית הספר "סנט ג'וזף" בעיר.

לוריין זערור. מחכה להתחיל את כיתה ה' (צילום: נסרין זערור)
לוריין זערור. מחכה להתחיל את כיתה ה' | צילום: נסרין זערור

זערור זועמת על יחס מדינה כלפי ילדיה והילדים אחרים ששערי בתי הספר שבהם הם לומדים נותרו נעולים. "הדבר הראשון שעלה לי בראש שהמצב הזה הוא כמו טרנספר", מסרה בשיחה עם חדשות 2 Online. "אני ערבייה ונולדתי פה, מגיע לי לקבל הכל במדינה דמוקרטית - גם בית ספר שבו ילמדו ילדיי. זה משהו שאף אחד לא יכול למנוע מהם".

יחד עם ילדיה, השתתפה זערור במחאה שהתארגנה מול ביתו של שר החינוך בנט ברעננה והיא נוכחת מדי יום באוהל המחאה שהוקם ברמלה בתחילת השבוע. "אני מרגישה שלא סופרים אותנו. אני מאוכזבת מאוד מהיחס של המדינה. במקום שתשקיע בחינוך ושבתי הספר האלה ימשיכו לייצא אנשי אקדמיה לחברה הערבית, באה המדינה וסותמת את הבאר הזו".

"אמא, היום הולכים לבית הספר?"

גם מיריל סכניני, תלמידת כיתה ב' בבית הספר "פרנסיסקאן" בנצרת, יושבת בבית קרוב לשלושה שבועות. והיא לא לבד. אמה של מיריל, אלינור, נשארת איתה בבית - ומלמדת אותה אנגלית וחשבון, מגשרת יחד איתה על הפערים שנוצרו בעקבות השביתה.

"זו הרגשה קשה מאוד לשבת עם הילדה בבית זמן רב כל כך ולא לעבוד. אני מנסה כל הזמן ללמד אותה ולגשר על הפערים, אני רוצה שהילדה שלי תהיה מוכנה כשהיא תחזור ללימודים. יש הרגשה שאף אחד לא מתייחס אלינו וזה מאוד מאכזב", היא מספרת בשיחה עם חדשות 2 Online. "זכותי לבחור את המקום בו הילדה שלי תלמד ואיזה חינוך היא תקבל. כנראה שהמדינה רוצה למנוע ממני את זה".

מה אומרים לילדים? (צילום: באדיבות המשפחה)
מה אומרים לילדים? | צילום: באדיבות המשפחה



מייסא מוניר, אמם של קרם וניקול שלומדים באחד מבתי הספר הנוצריים ברמלה, תוהה מה אומרים לילדים בכל בוקר מחדש: "איך עונים לילד שקם ושואל: 'אימא הולכים היום לבית הספר?', איך ייתכן שהמדינה מתעלמת מ-33 אלף תלמידים תמימים שטרם פתחו את שנת הלימודים? איזה שיעור 'חינוכי' בלהיות אזרח, בוחרת הממשלה ללמד את ילדינו?".

ההורים לוחצים שלא להיכנע: "ההצעות מעליבות"

משעות הבוקר, מכונסים ראשי הנהגת הכנסיות והמנהלות שבבעלותם 47 בתי ספר, על מנת לדון בנושא ולנסות למצוא פתרון. לאחר משא ומתן שנמשך גם אתמול בשעות הערב במשרד החינוך, עדיין אין התקדמות משמעותית - והיום יוחלט האם להמשיך את השביתה או להמשיך את המאבק באמצעים אחרים.

בקרב ההורים כבר נשמעת ביקורת על אופן ההתנהלות במשא ומתן - ובין היתר עולה טענה שלפיה האחראים על המגעים מטעם נציגי בתי הספר הכנסייתיים נוטים להיכנע להצעה של משרד האוצר- ולא לעמוד על הדרישות התקציביות של בתי הספר. הורים בחיפה ובנצרת לוחצים על הדרישות הכספיות והתקציביות המגיעות למוסדות החינוך הללו.

המהפכה המזרחית בדרך? השר בנט (צילום: ששון תירם)
השר בנט ביום פתיחת השנה. ימצא פתרון? | צילום: ששון תירם



בעוד שבבתי הספר דרשו בתחילה 200 מיליון שקלים ונכונו להתפשר על 100 מיליון - במשרד החינוך הציעו 50 מיליון בלבד ועוד 17 מיליון לפיתוח ותשתיות. בשלב זה המו"מ תקוע, ובנוסף לקריאות של הורים שלא להיכנע - גם בכנסת נשמעים קולות דומים.

״על האחראים בבתי הספר לדחות על הסף את הצעות משרד החינוך ולהתמיד בשביתה ובמאבק עד שתושג הדרישה הבסיסית לשיוויון", קרא הבוקר ח"כ ד"ר באסל גטאס (הרשימה המשותפת). "כל ההצעות הכספיות שהוגשו על ידי האוצר הם לעג לרש ולא מהוות אפילו קצהו של פתרון הבעיה של בתי ספר אלה, הטמונה באי שוויון משווע ואפליה מתמשכת".