תלמידים נבחנים (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
5 יחידות - גם בכיתה של 6 תלמידים | צילום: רויטרס, חדשות

"לחזק את עתיד התלמידים והמדינה": שר החינוך נפתלי בנט הציג הבוקר (ראשון) את התכנית הלאומית לחיזוק לימודי המתמטיקה. התכנית, שבה משתתף גם הנשיא לשעבר שמעון פרס ובה שותפות חברות היי-טק ישראליות, עונה לשם "לתת חמש" - ובמרכזה כוונתו של בנט להכפיל את מספר התלמידים שלומדים בחמש יחידות מתמטיקה. התכנית תוקצבה ב-75 מיליון שקלים ותחל כבר השנה בבתי ספר ברחבי הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בנט הצהיר כי מטרתו היא שתוך ארבע שנים מספר התלמידים המתקדמים יעמוד על 18,000. כמו כן יוספו בטווח הקרוב 15 אלף שעות הוראה ותגבור, שיאפשרו למידה בקבוצות קטנות ויחס אישי גבוה יותר. במסגרת התכנית, 500 אנשי היי-טק יגויסו כדי לסייע למורים וללוות את התלמידים, ויוקמו שיתופי פעולה עם חברות כגון אינטל, סאנדיסק, מארוול ומיקרוסופט ישראל. כמו כן יוגדל הבונוס לתלמידי חמש יחידות ל-30 נקודות, ובחלק מהאוניברסיטאות אף יחושב בונוס של 35 נקודות.

התכנית החדשה של מ. החינוך (צילום: יוסי זמיר)
התכנית החדשה של מ. החינוך | צילום: יוסי זמיר

במשרד החינוך הוסיפו כי במסגרת התכנית ייפתחו 100 מגמות חדשות ללימודי חמש יחידות בכל הארץ וכל בית ספר יוכל ללמוד חמש יחידות - גם אם מדובר בקבוצה קטנה. עד כה היו דרושים 15 תלמידים על מנת לפתוח מגמה, וכעת יספיקו שישה תלמידים בלבד.

"נגמרו הימים שילד רצה לגשת לבגרות של חמש יחידות, אבל בשל מקום מגוריו הוא לא היה יכול", הצהיר בנט, "אין לתלמיד מאופקים פחות פוטנציאל מאשר לתלמיד מסביון, רק צריך שלא נעצור אותו. אז מהיום כבר לא נעצור אותו ונאפשר לו לעשות חמש יחידות מתמטיקה".

מניעת נשירה - וקמפיין עם שמעון פרס

כמו כן, יפעל משרד החינוך למנוע "נשירה" מחמש יחידות לארבע יחידות - על ידי השקעה פרטנית בכל תלמיד כדי לעודד מצוינות. בתוך ארבע שנים מתכוונים במשרד להכפיל את מספר המורים המלמדים חמש יחידות מתמטיקה מ-1,000 ל-2,000. "משרד החינוך ישביח את איכות ההוראה וישקיע משאבים בהכשרה ותמרוץ להוראת מתמטיקה", הדגישו במשרד. במקביל יוקם פורום ציבורי לאומי ללימודי מתמטיקה, שירכז את בכירי מערכת החינוך ובכירי התעשייה, ההיי-טק, צה"ל והאקדמיה.

"האיום של לימודי המתמטיקה הוא איום אסטרטגי, ולאיום אסטרטגי יש צורך בתוכנית לאומית. תפקידה של הנהגה הוא לקבוע יעדים לאומיים ולחתור אליהם בכל הכוח – ואנחנו נכפיל את מספר תלמידי היחידות תוך ארבע שנים. בתוכנית הלאומית למתמטיקה הילד גם יחזק את עתידו וגם יעזור לעתידה של מדינת ישראל", הוסיף השר בנט.

ירידה חדה בשיעור לומדי 5 יח'

במקביל משרד החינוך ישיק קמפיין, שמטרתו לעודד תלמידים לעבור ללימודים מוגברים ולעודד מעורבות של חברות היי-טיק בחינוך. בקמפיין, שפונה גם להורים, משתתף הנשיא לשעבר שמעון פרס. פרס הסביר מדוע הצטרף ליוזמה: "אסור להשלים עם מצב בו במדינת ישראל ילדים שיכולים ללמוד חמש יחידות בגרות בבתי הספר לא יעשו זאת בשל מחסור באמצעים. גירעון כספי ניתן לתקן מאוחר יותר, גירעון חינוכי אינו ניתן לתיקון".

פרס הוסיף כי "מדינת ישראל התברכה בכישרונות המסוגלים להגיע לגבהים בלתי צפויים אך הם חייבים טיפוח. ישראל היא סמל הסטארט אפ ניישן, אך על מנת שנעמוד בתחרות הגלובלית אל מול השווקים הבינלאומיים, המדינה חייבת להשקיע את המרב, כדי לאפשר לתלמידיה מדע מהשורה הראשונה. מקצועות המדעים והטכנולוגיה נשענים על מתמטיקה, ולכן קידום הלימודים וחתירה נמרצת למצוינות מדעית הם הכרח קיומי ואינטרס עליון לעתידה של ישראל".

אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ וחבר ועד החינוך הלאומי: "התכנית החדשה מבטאת קונצנזוס עמוק ורחב, אין פה שמאל וימין, כל מי שעיניו בראשו מבין שבבתי הספר יש תלמידות ותלמידים רבים שרוצים ויכולים להצטיין, וזו זכותם היסודית וחובתנו המוסרית להעניק להם הוראה איכותית, כזו שתאמין בהם, תתמוך בהם ותסייע להם להגיע להישגים גבוהים ולפתוח דלת לעתיד".

ברקע להחלטה על התכנית הלאומית ניצבת הירידה החדה (כ-30%) בשיעור התלמידים שניגשים לחמש יחידות משנת 2006 ועד היום. ישראל הידרדרה גם בדירוגים הבינלאומיים, ונמצאת בקבוצת הדירוג השלישית בלבד במדד Nuffield Foundation. כעת מקווים במשרד החינוך שהצעדים החדשים יצליחו לגרום לשינוי במגמה ולהחזיר את תלמידי ישראל למסלול ההצלחות.