רוב המפוטרות מתחום ההוראה. אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
80 ימים חופש בשנה | צילום: רויטרס, חדשות

הוראה היא לא מהמקצועות המבוקשים ביותר בישראל, אך לפחות בתחום אחד שקשור בתפקיד יש רבים במשק שהיו שמחים להתחלף עם המורות והמורים - כמות ימי החופשה בשנה. ואם הקנאה לא מספיקה, אותם ימי חופש - כ-80 בשנה - הופכים לכאב הראש של ההורים, בדיוק כמו שקורה בשבוע האחרון. אז פנינו לארגוני המורים כדי לבדוק האם יסכימו לקצר את החופשות.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מדי שנה מלמדים מורים בתיכונים ובחטיבות במשך 209 ימים ומורים בבתי הספר היסודיים ובגנים מלמדים 219 ימים, ובנוסף לכך משתתפים בימי הכנה וסיכומים. בניגוד לרוב העובדים במשק, הם יוצאים בחנוכה לשבעה ימי חופשה, לשלושה ימים בפורים, לתשעה ימים לפני פסח וליום אחד בל"ג בעומר.

יחד עם חודשיים של חופש גדול, המורים נהנים מכ-80 ימי חופשה בשנה - בעוד שעובדים אחרים במשק מסתפקים ב-10עד 20 ימי חופשה בשנה.

ילדים בבריכה בחופש הגדול (צילום: החדשות)
ההורים מוותרים על החופש שלהם | צילום: החדשות

הורים רבים, בעיקר לילדים בגנים העירוניים ובבתי הספר היסודיים, נאלצים לנצל את ימי החופש המועטים שלהם כדי לבלות עם הילדים בזמן החופשה מבית הספר. אחרים בוחרים לאלתר פתרונות יצירתיים עבור הילדים, הכרוכים בהוצאה כספית משמעותית.

"האם תסכימו לקצץ בימי החופשה, ומדוע?"

ערב החג פנתה מערכת חדשות 2 Online לשני ארגוני המורים בישראל, ארגון המורים העל יסודיים שמייצג את המורים בחטיבות ובתיכונים, והסתדרות המורים שמייצגת את המורים בבתי הספר היסודיים ובגנים. השאלה הייתה פשוטה: "האם תסכימו לקצץ בימי החופשה, ומדוע?"

ארגון המורים השיב כי "מקצוע ההוראה הוא מקצוע ייחודי, ועובד על סמך הסכמים קיבוציים שנחתמו עוד לפני קום המדינה. ימי החופשה הם חלק אינטגרלי מתנאי העבודה של המורים כפי שעודכנו בהסכמים הללו. ימים אלו אינם ימי בטלה, אלא ימים המוקדשים להכנה, לימוד ומתן תגבורים לתלמידים לקראת בחינות הבגרות.

"ארגון המורים מטפל בתלמידים בגילאים 14-18, ואלה אינם זקוקים להשגחת הורים. ההיפך הוא הנכון - גם הם רוצים חופש. כאשר מדובר בילדים קטנים, על המדינה לדאוג להם, כי חוק חינוך חובה חינם חל על כל הילדים וכל השנה, כולל בחופשות. עובדה היא שמשרד החינוך החל לפני שנה להפעיל בתי ספר של קיץ, קייטנות וכדומה.

"המטרה של המורים היא לא לשמש כשמרטף לילדים, על ההורים להיאבק להגדיל את ימי החופשה שלהם ולא לצמצם את ימי החופשה של זולתם".

תלמידים אירופים, תלמידים, כיתה, בי"ס (צילום: רויטרס, חדשות)
"מקצוע ההוראה הוא מקצוע ייחודי" | צילום: רויטרס, חדשות

הסתדרות המורים השיבה כי "חופשות עובדי ההוראה מעוגנות בהסכמים קיבוציים מעל ל-60 שנה והם חלק בלתי נפרד מתנאי העבודה של עובדי ההוראה. אם משווים את ימי החופשה של המורים לעומת מדינות העולם נמצא כי בישראל מספר ימי החופשה קטן מהממוצע המקובל בעולם".

מתגובת משרד החינוך אפשר להבין ששם לא מתכוונים להיאבק בארגוני המורים. "חופשות המורים הן פרי הסכמות עם ארגוני המורים, ובכל מקרה יודגש שמספר ימי הלימוד בישראל גדול יותר מיתר מדינות ה-OECD", אומרים במשרד. "אנו פועלים כדי להקל על ההורים ומפעילים את 'בתי הספר של הקיץ', ובכך מאריכים את שנת הלימודים לכיתות א'-ב' בעוד כשלושה שבועות. כמו כן מפעיל המשרד פעילויות קיץ רבות, מגיל הגן ועד י"ב, לאורך שעות היום".