האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"נאפשר לרשויות מקומיות החפצות בכך להפעיל תחבורה בשבת - זאת לפי הצרכים ובהתאם לצירי התנועה, לתדירות התחבורה ולנסיבות. נבטל את "חוק המרכולים"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

הקואליציה בראשותו הובילה את חקיקת חוק המרכולים (המאפשר לשר הפנים למנוע פתיחת עסקים בשבת) ובלמה הצעות חוק להסדרת תחבורה ציבורית בשבת

"כן. אנחנו מאמינים שתחב''צ בשבת לא קשור לדת-מדינה אלא לכלכלה וחברה. לא יכול להיות שילד שרוצה לבקר את סבתא שלו ביום שבת לא יכול לעשות את זה כי למשפחתו אין כסף לרכב פרטי. המדינה צריכה להציע תחב''צ במתכונת שבת, תוך בניית הסכמות בנושא עם הרשויות המקומיות"

".כן, אך תוך התחשבות באוכלוסיות השונות ובזכויות עובדים"

"לא"

"השבת היא ערך שהביאה היהדות לעולם כולו - ערך יהודי וערך סוציאלי. במדינה יהודית ראוי לשמור על צביונה של השבת כיום מנוחה, זאת תוך השתדלות לא לכפות על אף אדם בתוך ביתו דרך שהוא אינו רוצה בה. ביחסי דת ומדינה יש סיפוח זוחל שפרם את הסטטוס קוו בנושא השבת, ולא לכיוון הדתי. כחלק מהרצון לגור כאן יחד התקבע סטטוס קוו וצריך לחזור אליו"

סמוטריץ' תומך בחוק המרכולים ומתנגד לתחבורה ציבורית בשבת

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

על פי מצע המפלגה, ש"ס עומדת על חובת פסיקת "פיקוח נפש" על ידי רב מוסמך בכל מה שקשור להיתר עבודה בשבת. כשר פנים דרעי שלל מחמש ערים לפתוח עסקים בשבת

"כן. ישראל היא לא מדינת הלכה"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

על פי מצע המפלגה, היא תפעל להקמת ועדת ציבורית שתפסוק בסוגיות היסוד של דת ומדינה ברוח אמנת גביזון-מדן. על פי האמנה, תחבורה ציבורית תפעל בשבת אך מקומות מסחריים לא ייפתחו (מקומות בילוי – כן). בנט הביע דברים דומים בראיון ל-ynet ב-2018: "תרבות ובידור כן, מסחר לא ותחבורה ציבורית על בסיס סלקטיבי איפה שצריך לפי אופי המקום". בנט הצביע בעד חוק המרכולים ונגד תחב"צ בשבת

"מפלגת כולנו נוקטת בגישה ממלכתית בסוגיות דת ומדינה. קדושת השבת היא אבן יסוד בהשקפת העולם היהודית ובזהותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, ושמירת הזכות ליום מנוחה היא בסיס חברתי במדינת ישראל. הסטטוס קוו בנושאי דת ומדינה הוא אחד המפתחות לקיום משותף של כל שבטי החברה הישראלית, ועם זאת, אנו מאמינים כי על מדינת ישראל לאפשר לכל אדם לחיות על פי אמונתו. כדי לאפשר למרב האזרחים לחיות בהתאם לאמונתם מפלגת כולנו דוגלת בהעברת סמכויות בנושאי פנאי ותחבורה ציבורית מוגבלת בשבת לרשויות המקומיות, שיכריעו בסוגיות אלו באופן המותאם לצביון הרשות ותושביה, תוך שמירה על כבודם וזכויותיהם של המיעוטים בתחומה"

כחלון הביע תמיכה בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת. מפלגתו הצביעה נגד תחב"צ בשבת ובעד חוק המרכולים כיוון ש"אנחנו חלק מהקואליציה" (לדברי יו"ר הסיעה רועי פולקמן)

מנסור: "אנחנו בעד הידברות בין כל הצדדים, ללא כפייה דתית ואנטי-דתית"

שחאדה: "כן, אבל תוך התחשבות בקהילות מקומיות דתיות"

"צריך להבין שהיום אוכלוסיות רבות לא יכולות ליהנות מהיום החופשי היחיד שלהם עם המשפחה ואין באפשרותן להגיע לאזורי פנאי ובילוי הפתוחים בשבת. משכך, מפלגת "גשר" תומכת בקיום תחבורה ציבורית בשבת באופן מוגבל, כך שהתחבורה הציבורית תפעל בצירי תנועה מרכזיים, בהתאם לאוכלוסייה, בהתחשב בצרכיה ובתיאום עם היישובים וראשי הערים המכירים את אופיים של החיים בשטחם. זה מהלך שנושא עמו גם צדק חברתי ויסייע לשכבות החלשות שאין ברשותם רכב פרטי, להיות ניידים גם בימי המנוחה היום החופשי. מבחינת פתיחת עסקים בשבת מפלגת "גשר" תומכת בפתיחת מקומות בילוי ופנאי. חשוב להבהיר שהשבת היא עוגן חברתי ויש חשיבות לשמור עליה ולא להפוך אותה ליום רגיל לכל דבר ועניין, ולכן יש למצוא את האיזונים לצרכי כלל אוכלוסיות ישראל"

לוי אבקסיס הצביעה נגד חוק המרכולים ונעדרה מההצבעה על תחבורה ציבורית בשבת

"כן, על פי החלטת הרשות המקומית בכל ישוב"

"ההחלטה צריכה להיות בידי הקהילה, גם לגבי עסקים וגם לגבי תחבורה אשר צריכה להיות פרטית"

פייגלין כתב ב-2018 בטוויטר כי הוא "מתנגד לתחבורה ציבורית גם בימי החול. אין זה תפקידה של המדינה להסיע אנשים". במקום אחר כתב כי "ההתנהלות ברשות הרבים צריכה להישאר בסמכות הקהילה בלבד"

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: