האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"המדיניות היא לצמצם ככל שניתן את כמות המהגרים הבלתי-חוקיים שנכנסים שלא כדין, תוך בחינה וקבלה של מקרים פרטניים של העומדים בקריטריונים להגדרת האו"ם לפליטים. ההחלטה של נתניהו לקבל את מתווה האו"ם לשליחת חלק ממבקשי המקלט וביטולה כעבור שעתיים בלחץ טוקבקים השאירה את מדינת ישראל נטולת מדיניות ואת הבעיה במקומה. אנו נפעל לבדיקה של בקשות המקלט, כך שמי שלא מוגדר ככזה יגורש באופן מיידי. במקביל נזרים תקציבים לשיקום ושיפור איכות החיים בדרום תל אביב ונבחן מתווה של תיחום גיאוגרפי שבמסגרתו היתרי עבודה למבקשי מקלט ושירותים כמו חינוך ורפואה יתקיימו באזור ספציפי, כך שיהיה להם תמריץ לא להתבסס במספר אזורים מוגבלים כפי שקורה כיום והעומס לא יוטל על מספר מצומצם של רשויות ושכונות"

יאיר לפיד עשה הבחנה בכנס בחירות בינואר בין המהגרים מסודאן (פליטים לדבריו) לאלו מאריתריאה (מהגרי עבודה). הוא אמר כי יאמץ את המתווה שהושג עם האו"ם (קליטת 16 אלף פליטים בישראל במקביל לקליטת מספר דומה במדינות מערביות)

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009 

נתניהו סימן עם כינון הממשלה את "מניעת כניסת המסתננים והוצאתם מישראל" כאחד היעדים המרכזיים של משרד הפנים. ב-2017 נסגר מתקן השהייה חולות בהוראת בג"ץ. במקביל נחקק חוק הפיקדון (שהטיל על המעסיקים לנכות 20% מהשכר לקרן שתיפדה רק עם עזיבת העובד את ישראל ונועד לתמרץ את העזיבה מרצון), ונחתמו הסכמים לגירוש מבקשי מקלט עם רואנדה ואוגנדה, אך מאוחר יותר הן הכחישו את קיומו. ב-2018 חתם נתניהו על הסכם עם נציבות האו"ם לפליטים, לפיו ישראל תקלוט כ-16 אלף מהפליטים ומדינות מערביות יקלטו מספר דומה. הוא טען כי זהו "הדבר הטוב ביותר: להוציא את האנשים, לפזר את היתרה ולשקם את דרום תל אביב". נתניהו חזר בו מההסכם בתוך יממה בעקבות לחץ מהימין ואמר כי ימשיך "לפעול בנחישות להוצאת המסתננים"

"המפלגה עומדת מאחורי הצעת החוק שהוגשה בנושא הסדרת עניין הפליטים. החוק כולל בתוכו מספר סעיפים: הענקת רישיון ישיבה בישראל למבקשי מקלט אשר לא ניתן להשיבם לארצם, הענקת תמריצים כלכליים לישובים שיסכימו לקלוט את מבקשי המקלט על מנת להפחית את נוכחותם בדרום תל אביב, ובעדיפות עליונה – שיקום מלא של דרום תל אביב, הן מבחינה תשתיתית והן מבחינת אכיפה ופיקוח"

גבאי ביקש מחברי סיעת המחנה הציוני לתמוך בהצעת החוק הממשלתית לגירוש וכליאת מבקשי המקלט, אך חלק מהח"כים התנגדו ולבסוף הונהג חופש הצבעה. בראיון ל-103FM אמר כי ההסכם שהושג עם האו"ם הוא "הסכם טוב"

"בחינה אמיתית של בקשות המקלט בסטנדרטים בינלאומיים ומתן אשרות פליט שיאפשרו את כלל הזכויות המגיעות לפליטים, תוך שיקום של דרום תל אביב ועידוד פיזור וקליטה ברחבי הארץ"

עודה תמך בהסכם שהושג עם האו"ם (קליטת 16 אלף פליטים בישראל במקביל לקליטת מספר דומה במדינות מערביות)

"החזרתם לארצם אך מבלי לסכן את חייהם"

ב-2012 טען שר הבריאות ליצמן שמימון צרכי הבריאות של המהגרים מאפריקה עולה למדינת ישראל כ-50 מיליון שקלים. ב-2018 אמר ליצמן כי הוא תומך "במבצע יציאה מרצון של עובדים שאינם חוקיים", אך יפעל למניעת גירוש המהגרים העובדים בסיעוד

"צריך לבטל את ההגנה הקבוצתית למסתננים מאריתריאה ולהשיב את אלו שלא נשקפת להם סכנה בארצם. בנוסף, יש להמשיך ליישם להסדרים עם מדינות שלישיות שיקלטו מסתננים שלא ניתן להחזיר מסיבה כזו או אחרת ולאכוף בנחרצות את חוק הפיקדון על מנת להבטיח שיצאו מישראל"

סמוטריץ' תקף בחריפות את ההסכם שהושג עם האו"ם (קליטת 16 אלף פליטים בישראל במקביל לקליטת מספר דומה במדינות מערביות)

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

"מניעת כניסת המסתננים והוצאתם מישראל" הוצבה כיעד עבור שר הפנים דרעי על ידי נתניהו עם כינון הממשלה. ב-2017 נסגר מתקן השהייה חולות בהוראת בג"ץ. במקביל נחקק חוק הפיקדון (שהטיל על המעסיקים לנכות 20% מהשכר לקרן שתיפדה רק עם עזיבת העובד את ישראל ונועד לתמרץ את העזיבה מרצון), ונחתמו הסכמים לגירוש מבקשי מקלט עם רואנדה ואוגנדה, אך מאוחר יותר הן הכחישו את קיומו. ב-2018 היה שותף דרעי להסכם שנחתם עם נציבות האו"ם לפליטים, לפיו ישראל תקלוט כ-16 אלף מהפליטים ומדינות מערביות יקלטו מספר דומה. נתניהו חזר בו מההסכם בתוך יממה בעקבות לחץ מהימין. בתקופת כהונתו של דרעי קטן מספר המסתננים בכ-20% בלבד. דו"ח מבקר המדינה מ-2018 מצא שורת מחדלים בטיפול בסוגיה, ובראשה עיכוב לא סביר בבדיקת הבקשות למקלט

"מתווה האו"ם היה פתרון מצוין. הפתרון הפשוט הוא בדיקה יסודית של כל מבקשי המקלט ומתן אשרת שהייה ועבודה לכל מי שנמצא כפליט"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

ב-2018 כתב בנט בפייסבוק כי ההגירה מאפריקה היא "הסתננות לצרכי עבודה, לעומת פליטות ובריחה מסכנת חיים". הוא כתב כי "המסתננים אינם יכולים לעבוד כאן. או שילכו למשמורת במתקן בנגב או שיצאו למדינה השלישית. אם יבחרו לצאת, נממן להם את כרטיס הטיסה ונעניק להם גם 3,500 דולר"

"כולנו סבורה כי ניתן לטפל במצב השורר בדרום תל אביב וכי חובתה של מדינת ישראל לעשות זאת. במסגרת זו נפעל להוצאת המסתננים משטחי מדינת ישראל ושיקום אזור דרום תל אביב. הוצאת המסתננים תיעשה בתהליך מתמשך משטח מדינת ישראל, ללא קליטה או השארה שלהם בארץ. עד להוצאת כלל המסתננים מגבולות המדינה יינתנו היתרי עבודה זמניים על פי אזורי שהייה מוגדרים במטרופולין או ביישובים גדולים בדירוג סוציו-אקונומי גבוה, ולא רק באזור דרום תל אביב. במקביל, תוקם מנהלת לשיקום בדרום תל אביב אשר תפעל למתן תמריצים לעזיבה מרצון כהכשרות מקצועיות למסתננים, בהתאם למקצועות המבוקשים במדינות הקולטות, וכן מענקי עזיבה מרצון"

כחלון התנגד להסכם שהושג עם האו"ם (קליטת 16 אלף פליטים בישראל במקביל לקליטת מספר דומה במדינות מערביות) ואמר כי יתמוך בחקיקה עוקפת בג"ץ על מנת להוציא את המסתננים מישראל. כשר אוצר הותקף כחלון בעקבות חוק הפיקדון שפגע במסעדנים, ניסה להפחית את שיעורי ההפרשה ונבלם על ידי דרעי

"להסדיר את מעמדם ולכבד את זכויותיהם כפליטים"

"עמדת גשר בנושא היא פשוטה מאוד: יש לבדוק את כלל השוהים הבלתי-חוקיים בישראל בהתאם להגדרת הפליטות שנקבעה באמנת האו"ם. יש לפעול להחזרת מי שאינו עומד בקריטריונים של ההגדרה לארץ מוצאו

"מדובר במסתננים ולא בפליטים. יש לבצע אכיפה הדוקה מצד אחד ולהעניק תמריצים למי שיעזוב"

ליברמן פעל כשר חוץ לגירוש המהגרים מסודאן, וכשר ביטחון אסר על פעילויות התנדבות של חיילי צה"ל עם ילדי פליטים

"מהגרי עבודה יש להחזיר למדינתם. פליטים צריכים לקבל מקלט"

 פייגלין מתייחס לסוגיית המהגרים מאפריקה כחלק משאלה עקרונית בדבר זהותה של המדינה: "אם זו מדינה יהודית או מדינת כל אזרחיה" (כפי שאמר בהפגנה בדרום ת"א ב-2018). הוא נחשב לתומך בגירוש המהגרים, וב-2009 כתב כי "את ילדי המסתננים צריך לגרש עם הוריהם"

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: