האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"כחול-לבן מאמינה כי יצירה תרבותית מגוונת ועשירה היא נכס צאן ברזל חברתי וחלק חיוני מקידום מעמדה של ישראל בעולם. אנו מאמינים כי תפקידה של הממשלה הוא לסייע לתרבות ולעזור לה לשגשג, ואסור לשלטון להתערב בתכני התרבות ולנסות להכפיף אותם לרצונו. נקדם באופן מיוחד את התרבות בפריפריה ונסייע לקבוצות תרבות, אומנות ותיאטרון שיקבעו את מקום מושבן הקבוע בצפון או בדרום"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

נתניהו אמר בישיבת ממשלה בנוגע לחוק נאמנות בתרבות של מירי רגב כי הוא "לא כל כך אוהב את החקיקה. אני תמיד בעד חופש הביטוי". עם זאת, נתניהו הצביע בעד החוק בישיבה. החוק לא עלה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית לאחר שהליכוד לא הצליח לגייס רוב בכנסת

"אנו מתנגדים לחוק נאמנות בתרבות ומתנגדים לניסיונות של הממשלה הנוכחית להצר ולצמצם את מפעלי התרבות בישראל. מגבלות חופש הביטוי בישראל מוגדרות בחוק, לרבות כל נושא של הסתה לאלימות והסתה לגזענות. אנו רואים בתשתית החקיקה הזאת תשתית מספקת אשר יכולה לאפשר למוסדות התרבות לפעול בחופשיות"

"לא. הממשלה לא צריכה להתערב בתוכן האמנותי, אנחנו לא רוצים אמנות מגויסת. הממשלה איננה יכולה לקבוע מהי אמנות טובה. האמנות לא צריכה לשרת את הממשלה, אלא לאתגר אותה ואותנו"

"לא"

"מימון התרבות והאמנות על פי חוק נועד לתת ביטוי למגוון התרבותי של החברה בישראל, להשקפות השונות הרווחות בה ולערכיה כמדינה יהודית ודמוקרטית. התרבות הממוסדת כיום רחוקה מאוד מההשקפות השונות הרווחות בחברה בישראל ומערכי המדינה והיא נשלטת עדיין בידי קבוצה מצומצמת שממוקמת בקצה השמאלי קיצוני של המפה. מוסדות תרבות המציגים תוכן שלא מקדם את מטרות החוק לא צריכים להיות ממומנים על ידי מדינת ישראל. ודאי שזכותה של מדינה לא לממן ולעודד תכנים החותרים תחתיה"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

דרעי תמך בממשלה בחוק נאמנות בתרבות

"לא. אסור בשום אופן לצנזר תכנים צנזורה פוליטית"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

בנט תמך בממשלה בחוק נאמנות בתרבות

"מימון מוסדות תרבות צריך להיעשות על פי קריטריונים שוויוניים ואחידים שיקבעו על ידי אנשי המקצוע הרלוונטיים במשרד התרבות והספורט. אסור כי מימון תרבות ממשלתי ישמש קרדום לחפור בו על מנת להלך אימים על מוסדות התרבות ולצמצם את חופש הביטוי – מימין ומשמאל"

כחלון איפשר חופש הצבעה סיעתי בחוק הנאמנות בתרבות. הוא עצמו שיתף פעולה עם רגב בניסוח החוק ותמך בחוק בקריאה ראשונה ובממשלה

"לא" 

"חופש הביטוי הוא כלי חשוב באופייה של המדינה כמדינה יהודית ודמוקרטית. ההגבלה על מימון תרבות צריכה להתקיים במצב בו קיימת פגיעה ממשית בעקרונות היסוד של מדינת ישראל - כפי שקבוע כבר היום בחוק יסודות התקציב. ההפעלה של החוק צריכה להיות זהירה ומדודה"

"תרבות צריכה להיות חופשית והמימון שוויוני, אך אין מקום לממן פעילות המכוונת נגד המדינה"

ליברמן תמך בחוק הנאמנות בתרבות כשישב בממשלה והתנגד לאחר שהתפטר. הוא הבהיר שיתמוך בחוק אם הקואליציה תתמוך בהצעות החוק שלו

"לא. אין תפקידה של המדינה לגבות מיסים מאזרחים כדי לממן תרבות. אזרחי ישראל יחליטו איזו תרבות הם רוצים לצרוך וכך תתפתח תרבות המשקפת את ערכי החברה"

פייגלין קרא בעבר לחוק הנאמנות בתרבות "בולשביזם של רעיונות" וטען שהוא מעורר בו חלחלה. פייגלין מתנגד לכל תקצוב ממשלתי של תרבות ולקיומו של משרד התרבות

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: