רוסייה הציבה מפציצים באירן
מטוס רוסי בבסיס אירני | צילום:

המפציצים האסטרטגיים הרוסים שנחתו בבסיס חיל האוויר באירן חושפות את הכוונות האמיתיות של רוסיה במזרח התיכון: הרוסים, בניגוד לעמדות מומחים ופרשנים, אינם מתכוונים להיעלם או לסגת מנוכחותם במזרח התיכון. מבחינתם, תהליך ההשפעה רק החל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אז איך זה עובד? הרוסים פשוט מממשים את תורת הלחימה שהרמטכ"ל הרוסי גנרל ואלרי גראסימוב חשף רשמית רק באחרונה בהרצאה שנתן במוסקווה. הדוקטרינה הרוסית מתוחכמת ואפשר לזהות את המהלכים נרקמים כבר ברחבי העולם: ההונאה היא מרכיב מרכזי בהשגת מטרות הרפובליקה, והמרכיב הצבאי שלה הוא רק חלק קטן בלבד מהפאזל המערכתי.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
שולח כוחות למזרח התיכון | צילום: רויטרס

המשימה המרכזית היא לשנות את שיווי המשקל וליצור נכסים אסטרטגיים לעשרות שנים קדימה. המהלכים העיקריים הם ערעור השלטון במדינות ששוקלות להצטרף לנאט"ו, איום בהפעלת כוח צבאי כלפי מדינות רבות שהיו שייכות פעם לברית המועצות.

כמו כן נדרשת בניית יכולת לוחמה בטרור - בכל העולם - כדי שהטרור לא יגיע לרוסיה. לצורך זה הרוסים יוצרים מצב בו הם יכולים להפעיל צבא ביותר ויותר מדינות, בשיתוף פעולה עם המדינה המארחת.

"העניין הפך לוויכוח פוליטי", ניר דבורי (צילום: חדשות 2)
ניר דבורי | צילום: חדשות 2

הדוגמאות לכך רבות: הלחימה בגיאורגיה ובחצי האי קרים; תקיפת סייבר עצומה על מדינת אסטוניה; ניסיונות לערער את המשטר במולדובה; הצבת סוללות טילי קרקע אוויר לטווח של מאות קילומטרים - גם לסוריה וגם לחצי האי קרים; הצבת נשק גרעיני בקלינינגרד, בים הבלטי - קרוב לשוודיה. גם מהלך הפיוס עם טורקיה הוא חלק מהאסטרטגיה. ואם מישהו חשב שה"אופציה הצבאית האמריקנית" לא הוסרה מעל השולחן, בהקשר האירני, האם ארה"ב תתקוף מדינה שיש בה נוכחות פיזית של צבא רוסי?

ובצד המהלכים הדיפלומטיים והצבאיים מנהלת רוסיה מערכה תקשורתית נרחבת: הודעות בעיתונות, סרטונים ביוטיוב, דיווחים ברשתות חברתיות ובכלי התקשורת ברוסיה. ההודעות לעיתונות נועדו, כך נראה, כדי להקטין את ההתנגדות של המערב למהלכים. עד עכשיו זה עובד: רוסיה מזהה את חולשת מדיניות החוץ האמריקנית ומאיצה את השפעתה במזרח התיכון ובאירופה.