נמשכות התקיפות בעזה (צילום: אבשי הרצוג)
סיכול ניסיון החדירה, הבוקר | צילום: אבשי הרצוג

מערך ההגנה של צה"ל לאורך רצועת עזה, מסמן היום הצלחה נוספת. ייתכן שיש כאן מידע מודיעיני מוקדם, אך מכל מקום, תצפיות של צה"ל וכוחות שהוצבו שם בכוננות גבוהה זיהו חדירה של 13 איש אל תוך שטח ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הכל קורה באזור של קיבוץ סופה, ולכן מטרת המהלך הזה של חמאס ברור לחלוטין - לחדור לקיבוץ כדי לבצע הרג המוני, לתפוס בני ערובה ובאמצעות המנהרה לחטוף אותם לשטח עזה. ברור שמדובר כאן בפיגוע בעל משמעויות אסטרטגיות, ולהערכתי גם העיתוי לא מקרי.

חמאס חשב שהוא יכול להבטיח הפתעה רגע לפני שהפסקת האש ההומניטרית נכנסת לתוקפה, כשהערנות מעט מתרופפת, ובעוד נמשכים המגעים לגיבוש הפסקת אש ארוכת טווח - זאת הסיבה שחמאס בעיתוי הזה. המנהרה הרי הייתה מוכנה כבר זמן רב, וחמאס המתין לשעת כושר.

רוני דניאל (צילום: החדשות)
רוני דניאל | צילום: החדשות

מבצע להריסת מנהרות - מבלי לסכן את הכוחות

אבל ההצלחה הזו שנרשמה היום לא מסירה את איום המנהרות מעל עמדות היישובים הסמוכים לגדר ומעל עמדות צה"ל בסביבה. אין היום אמצעים טכנולוגיים שיכולים להבטיח חשיפת מנהרות באופן שניתן יהיה להסיר את האיום הזה. ולכן, על ישראל להתעקש על מבצע קרקעי שתכליתו לחשוף את כל המנהרות, ויש כנראה רבות כאלה.

ניתן להסיר את האיום הזה בכניסה קרקעית לרצועת עזה לטווח של קילומטר עד שניים מן הגדר, כדי לחשוף את נקודות הכניסה למנהרות ולפוצץ אותן. מי שלא יעשה כך, עוד יימצא באחד הלילות 13 מחבלים בשטח ישראל.

אני מציע לזכור מה הייתה התוצאה של מנהרה אחת, שבאמצעותה נחטף גלעד שליט, ומה המחיר ששולם כדי לשחררו. מבצע קרקעי של חשיפת מנהרות סמוך לגדר ייקח מן הסתם שבועיים או שלושה, אבל הוא חיוני. הוא לא חושף את הכוחות הפועלים לסיכונים של כניסה לשטחים בנויים וצפופים. האירוע החמור שסוכל הבוקר מחדד את הצורך בפעולה שכזו, שרק אחריה נכון יהיה ללכת להפסקת אש.