ש: מה ישראל צריכה לעשות כעת לאחר המתקפה האיראנית?

המצב כרגע בגלל ההצלחה הישראלית ביירוט הטילים והכטב"מים הוא שהכדור נמצא במגרש הישראלי. כלומר, אנחנו לא במצב שאנחנו חייבים לפעול, אלא מצב שבו אנחנו יכולים להחליט אם לפעול, במגבלות מסוימות. במקרה כזה, אני חושב שקודם כל ישראל תפעל נכון אם לא תמהר. כמו שהאיראנים החזיקו אותנו יותר מעשרה ימים במתח, גם אנחנו יכולים להחזיק אותם במתח.

לישראל יש גם את האפשרות שלא לפעול בכלל כרגע. ויש לזה יתרונות: ברגע שאתה לא מגיב, זה מסכם את אירוע התקיפה בדמשק המיוחסת לנו. במבחן התוצאה, לאחר מה שהתרחש אתמול (בין שבת לראשון) בלילה, האיראנים שילמו מחיר כבד פעמיים וישראל יצאה מהאירוע מחוזקת. מציאות כזאת לא מחייבת אותנו לפעול. בנוסף, אם ישראל תרצה לפעול באיראן, זה אפשרי לפעול בפרופיל נמוך גם בתצורה של סייבר. תקיפה ישראלית קינטית משמעותית, שהיא אפשרית מבחינה טכנית, ללא שיתוף פעולה עם ארצות הברית - תהיה שגיאה קשה.

נוצר מומנטום שהוא נכון לישראל. הזעם העולמי מופנה כרגע לאיראן, גם בעקבות ההשתלטות על ספינה של חברת הספנות השנייה בגודלה בעולם, שהקשר שלה לישראל הוא עקיף ביותר. איראן מוצאת את עצמה נלחמת בדעת הקהל נגדה.

יירוטים בשמי הארץ (צילום: reuters)
ההצלחה מאפשרת לנו לסגור את האירוע עם הישגים, היירוטים הלילה | צילום: reuters

היעד האסטרטגי במצב הנוכחי הוא לא לתקוף באיראן ואז לחכות לתגובה נוספת וכן הלאה, אלא להחזיר למומנטום נכון את האינטרס הישראלי מספר 1 והוא למנוע מאיראן נשק גרעיני. צריך לזכור, ההתקפה על ישראל יכלה באופן טבעי לצאת לפועל גם נגד סעודיה ומדינות אחרות. נותר רק לחשוב על מצב שאותם טילים בליסטיים היו מצוידים ביכולות גרעיניות. זה מצב שעלול להחריב את המזרח התיכון, ואולי גם את העולם. לכן, זו צריכה להיות המטרה העליונה של ישראל כרגע, שנמצאת במומנטום חיובי ביחסים עם ארצות הברית, עם הקהילה הבין-לאומית ואפילו עם מדינות באזור כמו ירדן. את הדבר הזה צריך לדעת לנצל.

כדאי לזכור גם שאנחנו לא במערכה רק נגד איראן. יש לנו את עזה כנושא לא גמור, בטח כשהחטופים עדיין שם. את הטיפול בחיזבאללה עוד לא התחלנו. ישראל צריכה לדעת לתעדף את הדברים בצורה קצת יותר מוצלחת.

במכלולל הדברים הללו, ודאי לא הייתי נמהר או נרעש לפתוח באיזו תגובה ישראלית. היעדר תגובה ישראלית היא אפשרות שיש לה מספיק יתרונות, אם באמת ניצור הבנה מול בעלות בריתנו שיש אפשרות להתמודד מחדש עם הגרעין האיראני, נושא שדי ירד מסדר היום במהלך השנים האחרונות. מעבר לנושא הגרעין האיראני - אם מאיזושהי סיבה איראן תתקוף את ישראל פעם נוספת ולא בעקבות תגובה ישראלית בשטחה, צריך להגיע עם ארצות הברית להבנה שאז תהיה קואליציה של מדינות שתתקוף את איראן. את המסר הזה צריך לנסות לנעול בצורה שתרתיע את האיראנים מחד, אבל גם תחייב את האמריקנים.

תוכנית הגרעין האיראני (צילום: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images)
הזדמנות לקדם שינוי שתואם את האינטרס העליון של ישראל, הגרעין האיראני (ארכיון) | צילום: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images

את שיפור היחסים עם ארצות הברית צריך לדעת למנף גם לדברים נוספים: אם נסתכל על חזית הצפון שלנו, זו ההזדמנות שלנו לקבוע שב-1 בספטמבר החיים בצפון חוזרים למסלולם, בין אם אפשר להגיע להסכם נורמלי עם חיזבאללה ובין אם לא. להערכתי חיזבאללה צפה במה שקרה הלילה והוא מבין שאינו יכול לצפות לסיוע איראני מאוד מאסיבי. אם הסדר כזה לא יקרה, אז ישראל תצטרך לפעול בלבנון. אפשר לנסות למנף את השיפור ביחסים לאינטרסים ישראליים הרבה יותר חזקים כמו להחזיר את הצפון למצב נורמלי, במקום רק להכריז שתקפנו את האיראנים כי הם העזו לתקוף אותנו.

>>> אלוף במיל' גיורא איילנד הוא ראש המל"ל לשעבר, ראש אגף מבצעים לשעבר