בית. מילה אחת קטנה שמביעה כל כך הרבה ומעוררת מנעד שלם של תחושות ורגשות, בימים אלה בעיקר. הבית שבו אנו גרים נחשב למקום הבטוח שלנו, אבל הנתונים מראים שקרוב ל-50 אחוז מהתאונות מתרחשות בבית וטמונות בו לא מעט סכנות. הנטייה הטבעית שלנו היא לוודא את הבטיחות בכל אזור בבית כדי להרחיק את הסכנות, אבל לא לכולן אנחנו מודעים, למשל להשלכות של התקנה לא נכונה של ארונות, או לנטייה של זכוכית להתנפץ לפתע בחדר הרחצה.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> ליאור נרקיס הרים למילואימניק ובת זוגו חתונה חלומית בסביון

>> הווילה הזו מוגזמת מבפנים, אבל ה-שוס הוא ביער בחצר

 "מעוצמת הרעש הייתי בטוחה שפגע טיל בבית"

אצל טל גרתי מיבנה התנפץ מקלחון, שבו הייתה מותקנת זכוכית 8 מ"מ. אף אחד לא השתמש בו ולא נגע בו, והיא ובתה ששהו בבית שמעו פתאום בום עצמתי. "זה קרה בתחילת נובמבר, ומעוצמת הרעש הייתי בטוחה שנכנס טיל הביתה. פחדתי אפילו ללכת לראות מה קרה. הבת שלי נכנסה למקלחת וראתה את המקלחון מרוסק", היא מספרת. גרתי התקשרה לחברה המתקינה וזכתה להחלפה ללא עלות. "לא אמרו לנו מה הסיבה, אבל אנחנו חושבים שזה קרה מהרעידות בבית בעקבות ההפגזות הארטילריות בעזה, שמזיזות אפילו את החלונות כאן"

דבר דומה קרה גם ל-ח' ממודיעין ובעלה, שחזרו הביתה ולתדהמתם גילו את המקלחון שלהם מרוסק לרסיסים. רק 9 חודשים קודם לכן הם סיימו שיפוץ בביתם, והמקלחון החדש שהותקן כלל זכוכית מחוסמת 8 מ"מ. לדברי המעצבת שלהם מדובר במקלחון איכותי, אבל מאחר שקיים סיכוי נמוך שהזכוכית תתנפץ, חשוב לבחור בזכוכית מחוסמת ולא לקחת את הסיכון.

מקלחון התנפץ רון גלאס - 3 (צילום: טל גרתי)
צילום: טל גרתי
מקלחון התנפץ רון גלאס - 6 (צילום: אוסף פרטי)
צילום: אוסף פרטי

מקלחון התנפץ רון גלאס - 4 (צילום: מיכל גולדין)
צילום: מיכל גולדין

אדריכל רז מלמד, המתמחה בבנייה פרטית בסטנדרטים מחמירים, מסביר שזכוכית המשמשת במקלחונים עוברת תהליך חיסום שמחזק אותה בצורה משמעותית, ובעקבות החיסום, גם אם היא נשברת, היא לא תשבר לחתיכות גדולות, כבדות ומסוכנות, אלא תתנפץ לרסיסים של יהלומים קטנים. "מבחינה סטטיסטית יכול לקרות שאחוז מסוים של זכוכית יתנפץ כתוצאה מכשל בייצור, אבל זהו אחוז זעום. אם מתבצעת התקנה לא מקצועית, אם הזכוכית מותקנת בלחץ או שהיא מעוותת ומקבלת מכה, היא עלולה להתנפץ משום שאין בה גמישות".

חשוב להקפיד על ההתקנה ועובי הזכוכית 

מלמד מסביר שהחיבור של הזכוכית לקיר הוא שאלה עיצובית. זה יכול להיות באמצעות מחברים מנירוסטה שאינם מחלידים, מחברים ממתכת בגוון הברזים, למשל שחורים, בזכוכית עם מוט לתליית מגבת, או בהתקנה סמויה בתוך חריץ לפרופיל U שנמצא בתוך האריח בקיר, בתקרה ובהדבקה ברצפה. במקרה כזה של התקנה סמויה הזכוכית מונחת על הרצפה עם דבק סיליקון, כדי שלא יצטברו מים ויגרמו לירוקת. אם הזכוכית שלמה ותפוסה בחריצים בשלוש הפאות האלה בעבודה מדויקת, זוהי התקנה חזקה שמקטינה את הסיכוי לעיוות או לחץ לא נכון. 

לדבריו של מלמד, גם לבחירה בזכוכית יש חשיבות: ככל שהפלטה גדולה יותר או שיש בה יותר קדחים לאוורור, לידיות או לתליית מגבות, התקן מחייב שהיא תהיה עבה יותר, כדי שתעמוד בעומסים האלה – בדרך כלל עובי 12-10 מ"מ, תלוי בגודל וגובה שדה הזכוכית. את מיקום הזכוכית מסמנים באמצעות סימון לייזר למיקום המדויק של החריץ באבן, שבו יש פרופיל U סמוי שקוע. ההתקנה של פלטת הזכוכית היא שלמה, כשכל הפרופילים מקבילים ואין לחץ על הזכוכית שעלול להגביר את הכשל שלה.

מקלחון התנפץ רז מלמד (צילום: עמית גירון)
מקלחון בפרויקט של רז מלמד | צילום: עמית גירון
מקלחון התנפץ רון גלאס - 7 (צילום: רז מלמד)
התקנת זכוכית באמצעות סימון לייזר, ביצוע: משה תמם | צילום: רז מלמד

נמרוד טימסיט מ"רון גלאס" נתקל לא פעם בלקוחות שמתארים שהתעוררו באמצע הלילה לקול פיצוץ שמקורו בחדר הרחצה, ומצאו בו אלפי חתיכות של שברי זכוכית שמפוזרים בחלל. לדבריו, יש ארבע סיבות נפוצות שגורמות להתפוצצות זכוכית:

  1. טעות אנוש – כשנותנים מכה, אפילו לא חזקה, באחת מפינות הזכוכית, שהיא המקום הרגיש ביותר בה.
  2. לחץ על הזכוכית - "לא כל המתקינים מיומנים ומקצועיים, וכשהם מתקינים מקלחון זכוכית הם יוצרים לחץ כתוצאה מהתקנה עקומה או ממוט שתומך בזווית לא נכונה. לאחר זמן מסוים עייפות החומר של הזכוכית גורמת לה להישבר תחת הלחץ".
  3. חיסום לא נכון - "החוק במדינת ישראל מחייב לחסם כל זכוכית שמיועדת למקלחונים לפי תו תקן. במהלך החיסום נוצרות לפעמים תקלות עם טמפרטורה לא נכונה, כלומר גבוהה או נמוכה מדי. כשהיא גבוהה מדי החיסום מחליש את הזכוכית במקום לחזק אותה, ולאחר זמן מסוים היא פשוט קורסת ומתנפצת".
  4. שינויי טמפרטורות - "יש המניחים את הזכוכית הקבועה ישירות על הרצפה, אבל מניסיוני, עדיף למקם סנטימטר אחד של פלסטיק בכל פינה כדי לא ליצור שינויי טמפרטורה קיצוניים בזכוכית בזמן המגע שלה עם הרצפה. בחורף הרצפה מאוד קרה ולכן הזכוכית גם מאוד קרה בחלק החלש שלה, כלומר בפינות. לאחר מקלחת עם מים בטמפרטורה מאוד גבוהה, טמפרטורת הזכוכית משתנה באופן קיצוני בזמן קצר מאוד ועלולה להתנפץ לאחר זמן מה".

 

מקלחון התנפץ רון גלאס - 2 (צילום: נמרוד טימסיט)
מקלחון, רון גלאס | צילום: נמרוד טימסיט
מקלחון התנפץ רון גלאס - 1 (צילום: נמרוד טימסיט)
מקלחון, רון גלאס | צילום: נמרוד טימסיט
מקלחון התנפץ רון גלאס - 8 (צילום: נמרוד טימסיט)
מקלחון, רון גלאס | צילום: נמרוד טימסיט

כשמדובר בתכנון מקלחונים, מעצבת הפנים צביה ברלינסקי ממליצה לא להצמיד את המקלחון לארון האמבטיה. "העץ והזכוכית הם חומרים שונים עם מקדם התפשטות שונה. העץ מתרחב בחום ויכול ללחוץ על הזכוכית, וכדאי למנוע את הלחץ הזה במקרה שהעץ מתרחב". ברלינסקי מתכננת רווח של 7 ס"מ, גם כדי להשאיר מקום לניקוי קל. בתגובות לפוסט שהתפרסם באחת מהקבוצות בפייסבוק ועסק בזכוכית מקלחון שהתנפצה, צוין כי רווח כזה גם מונע חיכוך בין הדלתות והידיות לבין הזכוכית, שעלול לגרום לשבירה. מגיבה אחרת המליצה לוותר לגמרי על זכוכית במקלחון, שחוסם את החלל בנוכחותו, ולדאוג רק לשידת כיור עמידה במים ואז כל שנותר הוא רק לייבש את הרצפה בגמר הרחצה. כנגד נטען כי מים עלולים לחדור למקומות נוספים כשאין דלת מקלחון, מה גם שבחורף האדים במקלחון יוצרים חמימות נעימה ולכן חבל לוותר עליו.

מקלחון התנפץ רז מלמד פרוייקט 971GT (צילום: איתי בנית)
מקלחון בפרויקט של רז מלמד | צילום: איתי בנית

באיזה דרך שלא תבחרו, חשוב להקפיד על הנחיות ההתקנה, להיות מודעים לסכנות ולהבין שזה אמנם נדיר, אך התנפצות ספונטנית יכולה לקרות גם כשההתקנה איכותית. לכן יש להקפיד לבחור בזכוכית מחוסמת, למניעת פגיעה עד כמה שאפשר.