בין שאתם חולי ניקיון שלא נרגעים אם לא שפכו חצי בקבוק אקונומיקה, ובין שאתם מנקים את מכשירי החשמל לעתים רחוקות, אחרי שכבר נגרם הנזק – הנה מקבץ הטעויות הנפוצות שכדאי להכיר. אחרת, מכשירי החשמל שלכם אולי יבריקו, אבל לא תוכלו להשתמש ביותר. רובם עולים כמה אלפי שקלים. לא חבל?

בדקנו עם טכנאי מכשירי חשמל של אתר "המקצוענים", שמגיעים מדי יום לראות מה הנזק שגרמתם למכשירים שלכם בגלל שימוש לא נכון, וחזרנו עם מסקנות שבהחלט כדאי ליישם. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> אתם כנראה עושים כביסה לא נכון - וזאת הסיבה
>
> כך תנקו את תנור האפייה עם שלושה מרכיבים
>
> השיטה המנצחת לניקוי המדיח

תנור

הטעות: שימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי ויותר מדי נוזלים

הנזק: פגיעה בציפוי התנור, התפתחות של קורוזיה שגורמת לקילוף הציפוי. מעבר לכך, במוצר חשמלי פגום המגיע לטמפרטורות גבוהות ממש לא מומלץ להשתמש בקרבה למוצרי מזון, הדבר יכול לגרום גם לחדירת מים דרך הציפוי אל המערכת החשמלית של התנור. מכאן הדרך לקצרים חשמליים ולנזק לגופי החימום קצרה ומהירה.

מה עושים: נמנעים מלשפשף עם סקוטש את דופנות התנור, נמנעים מיותר מדי נוזלים בחלל התנור ומייבשים אותו היטב בסיום הניקוי. מומלץ להשתמש רק בחומרי ניקוי ייעודיים לתנורים, לנקות את התנור כשהוא פושר (מה שיקל את מלאכת הסרת השומנים שנדבקו) ומשתמשים רק בסמרטוט לח ובמעט סבון.

ניקוי תנור אפייה (צילום: 123rf)
זהירות עם הנוזלים | צילום: 123rf

הטעות: ניקוי אגרסיבי שגורם לשריטות, מוחק סימוני הפעלה ופוגע באיטום הדלת

הנזק: אם תשפשפו עם סקוטש את דלת הזכוכית של התנור, היא תישרט. אם תנקו עם חומרי ניקוי חזקים מדי את צג ההפעלה, אתם בהחלט יכולים למחוק את סימוני ההפעלה המודפסים על הצג. ואז יהיה קשה להשתמש בתנור ולשלוט בתוכניות ההפעלה השונות. 

אם תשתמשו בחומרי ניקוי חזקים מדי לצורך ניקוי גומיית האטם שבחזית התנור, שתפקידו לאטום התנור כשהדלת שלו סגורה, היא תתייבש ותתפורר או שייווצרו בה חורים. ואז התנור לא יהיה אטום. בכך תפגעו בתוכניות ההפעלה, לא תוכלו לשלוט במשך האפייה ובפיזור החום בתנור.

מה עושים: מקפידים על ניקוי זהיר, עם חומרים ייעודיים ועדינים. 

מקרר

הטעות: שטיפת מדפים ומתקני פלסטיק במים חמים מדי

הנזק: עם כל הרצון לנקות את המקרר בצורה יסודית, על כל חלקיו, צריך להיזהר עם טמפרטורות גבוהות מדי. מדפי פלסטיק יכולים להתעוות או להתקלף עקב חום גבוה מדי. כך גם לגבי מגירות פלסטיק ומתקני אחסון של ביצים.

מה עושים: השתמשו במים חמים, אך לא מדי, והימנעו מלהכניס חלקים אלו אל תוך המדיח.

מקרר, פסי גומי דלת מקרר (צילום: monte_a, SHUTTERSTOCK)
מוטב להשקיע יותר זמן בהסרת הלכלוך מאשר להשתמש בחומרים אגרסיביים | צילום: monte_a, SHUTTERSTOCK

הטעות: שימוש בחומרי ניקוי חזקים מדי פוגע בציפוי הפנימי של המקרר והורס את גומיות האיטום

הנזק: בייחוד במכשיר שתפקידו לאחסן ולקרר מוצרי מזון, כדאי להימנע מניקוי עם חומרים חזקים מדי. יש להסיר היטב שאריות של חומרי ניקוי, לפני שמכניסים בחזרה את מוצרי המזון למקרר. אחרת, אדים רעילים עלולים לדבוק במזון. נוסף לכך, חומרי ניקוי כימיים חזקים מדי יכולים להרוס את הציפוי הפנימי של דופנות המקרר, לגרום לקילופים ולחורים שיעבירו לחות אל תוך המערכת החשמלית של המקרר, מה שבטמפרטורות נמוכות יהפוך לנוזל שיכול לבוא במגע עם המערכת החשמלית.

הקורוזיה, הסכנה לקצרים ולנזק לרכיבים הפנימיים בהחלט לא שווה את זה. מוטב להשקיע קצת יותר זמן בהסרת הלכלוך מאשר להשתמש בחומרים אגרסיביים מדי, שגם יהיה קשה להיפטר מהם, ותידרשו להשתמש בכמות גדולה מדי של מים בניסיון להסיר אותם.

מה עושים: מסתפקים במים חמימים עם סבון ניקוי עדין וקל להסרה. את החלקים הנשלפים יש לרחוץ מחוץ למקרר בעדינות (ניתן לעשות זאת במקלחון או באמבטיה) ולהשרות גם אותם בחומרי ניקוי עדינים. אגב, חומץ ביתי (5 אחוז) לא רק יסיר בקלות רבה יחסית שאריות מזון וכתמים שדבקו בתוך המקרר, אלא גם יתאדה מהר יחסית ולא ישאיר ריחות חריפים של חומרי ניקוי בתוך המקרר. הוא גם יסייע בהסרת כתמי אבנית על מדפי זכוכית.

כדי להימנע מחדירת מים למערכת החשמלית של המקרר יש להימנע מלהשפריץ מים ישירות לתוך המקרר. כמו כן, ודאו שאתם לא משאירים מים בכלים שממוקמים במקרר ויכולים להישפך במהלך הניקוי.

הטעות: להשאיר את המקרר סגור בזמן ניקוי החלקים שלו

הנזק: אמנם יש לנתק את המקרר מהחשמל במהלך ניקוי יסודי שלו, אך אסור לסגור את דלת המקרר כשהוא אינו פועל. מדוע? משום שזה יגרום להצטברות של לחות שתגרום להתפתחות עובש בתוך המקרר.

מה עושים: מנתקים את המקרר מהחשמל ומשאירים את דלת המקרר פתוחה בזמן הניקוי, כדי לאפשר מעבר אוויר וייבוש מלא של המקרר. 

מקרר, סלילים מלוכלכים (צילום: J.J. Gouin, SHUTTERSTOCK)
מכאן הדרך לתקלות של רכיבי המקרר קצרה | צילום: J.J. Gouin, SHUTTERSTOCK

הטעות: ניקוי רשלני של הסלילים של מנגנון הקירור

הנזק: למקרר סלילים שתפקידם לפלוט את החום שנספג מתוך המקרר החוצה. לרוב הם ממוקמים בחלק הקדמי התחתון של המקרר או בגב המקרר. אם סלילים אלו נסתמים ומתמלאים באבק, זה גורם לבעיות ביעילות מערכת הקירור, ומכאן הדרך לתקלות של רכיבי המקרר קצרה.

מה עושים: כדי לנקות אותם, יש להסיר את הפאנל המכסה אותם (אשר לרוב נשלף בקלות) ולהיעזר במברשת ייעודית או בשואב אבק עם פיית צינור. אין להרטיב אותם, ואין להשתמש בחומרי ניקוי שיכולים להרוס אותם. לכל היותר יש להיעזר במטלית לחה (שנסחטה היטב).  

כיריים

הטעות: גורמים לסתימות בפתחי הגז בעקבות ניקוי לא נכון

הנזק: ברגע שיש סתימות בפתחי הגז (המכונים דיזות), הן יכולות לגרום ללהבה לא אחידה ואף לחסימות. מצד אחד, חשוב להקפיד לנקות את פתחי הגז. מצד שני, ניקוי לא אחראי יכול רק לדחוף את הלכלוך פנימה לתוך מערכת הגז ולפגוע באספקת הגז הנכונה.

מה עושים: אמנם רבים מנקים את פתחי הגז עם מחט דקה, אך הפתרון הטוב ביותר הוא להשתמש במכשור המיועד לכך. קיים סט מחטים לניקוי דיזות שמגיע במגוון מידות (0.2 מ"מ עד 1 מ"מ). מחטים אלו עשויים מפלדת אל-חלד, ויש להם קצוות מחודדים שמאפשרים כניסה קלה לצורך ניקוי אופטימלי.

אם אתם חוששים מגרימת נזק, מוטב שתשאירו את מלאכת הניקוי  לטכנאי גז מוסמך. אם הניקוי לא עוזר, מוטב להחליף את הדיזות שהתקלקלו.

ניקוי כיריים, כיריים גז (צילום:  fukume, shutterstock)
חשוב להשתמש במכשור המיועד לכך | צילום: fukume, shutterstock

הטעות: ניקוי חלקים מתכתיים במים

הנזק: מים על מתכת גורמים לחלודה.

מה עושים: יש לייבש היטב את כל חלקי המתכת בסיום הניקוי. בכל מקרה, כדאי לנקות אותם עם מגבון לח ולא להשרות אותם במים או כל נוזל ניקוי אחר.

הטעות: שימוש בחומרי ניקוי חזקים, יותר מדי נוזלים וסקוטש גס ששורט

הנזק: חומרי ניקוי חזקים ימחקו את הסימונים של מיקומי הלהבות ליד כפתורי ההפעלה. הם גם יכולים להרוס את משטח הכיריים. שפשוף אגרסיבי עם סקוטש גס ישאיר סימני שריטות ויכול לגרום לציפוי להתקלף ולהחליד. 

מה עושים: משתמשים בחומרי ניקוי עדינים (עדיף חומץ, או סבון ניקוי כלים עדין בלבד). מקפידים על כמות מזערית מהולה במים, כדי לא ליצור מצב שיש צורך בכמות גדולה מדי של נוזלים לצורך הסרת הלכלוך ושאריות חומרי הניקוי. נמנעים מחדירת מים אל תוך הכיריים, שיכולים לגרום לנזק למערכת החשמלית. 

מדיח כלים

הטעות: מזניחים את ניקוי המדיח

הנזק: הצטברות של לכלוך, שאריות מזון ושומנים גורמת לסתימת משאבת המים שבתחתית המדיח. זה גורם לריחות לא נעימים בכל פעם שפותחים את המדיח, לפגיעה בביצועי המדיח ולהתפתחות עובש בתוכו.

מה עושים: ראשית, מנקים את המדיח ביסודיות, כשהוא נקי מכלים. ניקוי זה צריך לכלול ניקוי יסודי של פתחי המתזים (עם קיסם). כשהם סתומים הם לא יכולים לפזר את המים ביעילות, מה שמשאיר את הכלים מלוכלכים. שנית, יש להקפיד לנקות את הפילטר שממוקם בתחתית המדיח. ברגע שחרצנים, עצמות ושאר שיירי מזון חודרים למשאבת המים היא נסתמת, מה שלא מאפשר את ריקון המים ויכול לגרום לנזילות מים ולהרס המכשיר כולו.

אם יש רכיבים פגומים, יש להחליף אותם כל עוד התיקון זול ומשתלם. בהמשך, יש להקפיד על ריקון הפילטר כל כמה הפעלות. גם אם הדבר מפריע מעט להתנהלות במטבח ביומיום, יש להקפיד לאוורר את המדיח בסיום כל שימוש. אם לא התאפשר לכם, הקפידו להשאיר אותו פתוח במהלך הלילה, כדי שלא יצטבר בתוכו עובש במשך הזמן.

משאבת ריקון מים של מדיח כלים (צילום: shutterstock_Kalabi Yau)
משאבת ריקון מים של מדיח כלים | צילום: shutterstock_Kalabi Yau

הטעות: מכניסים כלים מלוכלכים מדי למדיח

הנזק: הדבר פוגע ביעילות ההדחה, סותם את הפילטרים וגורם לריחות מאוד לא נעימים.

מה עושים: תחילה מקפידים על ניקוי יסודי של המדיח כשהוא ריק מכלים. לאחר מכן, מרוקנים את הפילטר משיירי המזון, ואם הם פגומים, מחליפים אותם.

הטעות: שימוש בחומרי ניקוי לא מתאימים או בכמות גדולה מדי של חומר

הנזק: כמות גדולה מדי של חומר ניקוי פוגעת ביעילות ההדחה. ואז, נשארים כתמים על הכלים ובדופנות המדיח. הצטברות של חומרי ניקוי לאורך זמן גורמת לחומר הניקוי ליצור חורים בדפנות, ומכאן הדרך להרס המדיח קצרה. חדירת מים אל המערכת החשמלית גורמת לקצרים חשמליים, לנזק למנוע והופכת אותו למסוכן לשימוש. 

טעות נוספת היא שימוש בחומרי ניקוי לא מתאימים. למשל, סבון ניקוי כלים. הדבר גורם להקצפה של הסבון, שיכול להרוס את החיישנים, להוביל לנזילות מים ולגרום לנזק לפרקטים הסמוכים למדיח. הדבר תקף גם לשאריות של סבון כלים שנותרו על גבי הכלים המיועדים להדחה. לכן, לפני הכנסת הכלים למדיח דאגו להסיר ביסודיות את סבון הכלים מכל הכלים. 

מכונת כביסה

הטעות: משתמשים ביותר מדי חומרי ניקוי.

הנזק שנגרם: יותר מדי חומרי ניקוי זאת הטעות הנפוצה ביותר. מעבר לכך שזה פוגע ביעילות הכביסה וגורם לתוכנית ההפעלה להיות ארוכה יותר (שכן החיישן לא עובר למצב סחיטה עד שכל הכביסה נקייה מחומרי ניקוי), הדבר הורס את המכונה עצמה. הצטברות של אבנית, לכלוך וסבון בתוך המכונה, סתימה של הפילטר והתפתחות עובש וריחות לא נעימים הם תוצאה של עודפי חומרי ניקוי שנשארים במכונה בסיום ההפעלה.

מה עושים: אם כבר נגרמו הנזקים האלה, תוכלו לבצע ניקוי יסודי של המכונה כשהיא נקייה מבגדים. כמו כן, מומלץ להחליף את הפילטר ולהשקיע בתיקון של רכיבים שנהרסו, לפני שהנזק יחמיר.

פילטר של מכונת כביסה (צילום: shutterstock_DK_2020)
פילטר של מכונת כביסה | צילום: shutterstock_DK_2020

הטעות: מזניחים את ניקוי הפילטר

הנזק שנגרם: ברגע שהפילטר נסתם, יש פגיעה בזרימת המים, בביצוע הכביסה והצטברות של עובש וריחות לא נעימים מהמכונה. לטענת טכנאי מכונות כביסה שבדקנו עמם, זו אחת הטעויות הנפוצות שגורמות לתקלות רבות שבהחלט יכלו להימנע עם הקפדה על תחזוקה קבועה של הפילטר.

מה עושים: מדובר בפעולה פשוטה יחסית. שלפו את הפילטר ונקו אותו תחת מים זורמים. הקפידו לבצע זאת בקביעות, לפחות אחת לחודש.

הטעות: הכנסת הבגדים למכונה כשהם רטובים והשארתם שם

הנזק שנגרם: ניתן להכניס בגדים רטובים למכונה רגע לפני שמפעילים אותה. אולם, אם תכניסו אותם רטובים ותשאירו אותם שם עד להפעלה הבאה, אתם גורמים להצטברות לחות ועובש לא רק על הכבסים, אלא גם בחלקי המכונה. מעבר לכך שזה הורס את המכונה, זה גם גורם לריחות לא נעימים שעוברים לשאר הבגדים, גם בהפעלות הבאות.

מה עושים: ניקוי יסודי של המכונה (כולל בתוך הקפלים של גומיית האטם שבחזית המכונה).

הטעות: השארת המכונה סגורה בסיום ההפעלה

הנזק: ממש כמו שהשארת בגדים רטובים לאורך זמן כשהמכונה סיימה לפעול (אם הכבסים בתוכה, ואם לא) הורסת את המכונה, כך גם ריקון המכונה מבגדים והשארתה סגורה.

הקפידו לאוורר את המכונה לאחר כל שימוש, על ידי השארת דלת המכונה פתוחה. בעונה החמה, הקפידו גם להשאיר חלון או דלת לאוורור החדר, כדי שהלחות לא תישאר בתוכו, ותגרום גם להיווצרות עובש על הקירות והתקרה הסמוכים למיקומה של מכונת הכביסה.

מייבש כביסה 

הטעות: לא מנקים את פתחי האוורור.

הנזק שנגרם: ברגע שפתחי האוורור נאטמים, יש חימום יתר של הבגדים. מעבר לסכנה המיידית של התלקחות ושריפה הדבר הורס גם את יעילות המייבש.

מה עושים: ראשית, מקפידים לבדוק שפתחי אוורור לא נסתמו לפני כל הפעלה של מייבש הכביסה. שנית, מגלים ערנות לסימנים שיכולים להעיד על כך שהם נסתמו. מה למשל? אם משך הייבוש מתארך, אם הבגדים חמים מהרגיל, אם יש אדים בתוך המייבש או שלולית מים מאחורי המכשיר ואם אין מוך וסיבים בפילטר, הדבר יכול להעיד על סתימה בפתחי האוורור.

מוך מהמייבש (צילום: shutterstock_Irina Shatilova)
הסרת מוך ממייבש הכביסה | צילום: shutterstock_Irina Shatilova

הטעות: לא מנקים את המוך והסיבים שהצטברו בפילטר

הנזק: ברגע שהפילטר (המסנן) מלא במוך ובסיבים זה יכול לגרום לסכנת שריפה. כמו כן, זה מפחית את ביצועי המייבש ויכול להרוס את הרכיבים הפנימיים שלו.

מה עושים: ראשית, יש לנקות היטב את הפילטר, ולהקפיד לעשות זאת בסיום כל הפעלה של המייבש. שנית, אם יש רכיבים פגומים, כדאי לתקן אותם כל עוד התיקון זול, אחרת עלות הנזק תגדל ותהפוך את התיקון ללא משתלם, מה שיגרום לכם להצטרך להחליף מכשיר.

הטעות: הפעלת המייבש על חום גבוה מדי

הנזק: הנזק שמגרם הוא בעיקר לבגדים. זה הורס אותם וגורם לקמטים. נוסף לכך, זה גורר צריכת חשמל מיותרת.

מה עושים: מסתפקים בייבוש על חום נמוך או בינוני לכל היותר.