בפרק השלישי של העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" נפגשו בן נדל, מנהל גן ילדים שמתמחה בחינוך מיוחד ובהפרעות תקשורת, ומנור בר-טוב, אדריכלית שמתמחה בשימור מבנים. אנחנו כמובן לא יודעים מה יצא מהשידוך שריגש אפילו את יעל הפסיכולוגית, אבל כבר התאהבנו באדריכלית המקועקעת והאנרגטית. כחובבי עיצוב ואדריכלות, רצינו לשמוע ממנה עוד קצת על העבודה וגם על החיים שלה בכלל.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> הרצליה: קנו דירה במחיר למשתכן ועיצבו אותה בשיא הסטייל
>> מכורים לאקונומיקה? אתם צריכים לקרוא את זה
מה מקור השם מנור?
"מנור (boom) הוא המוט בספינה שמאוזן לתורן ואליו מתחבר המפרש. במשך עשורים שאלו אותי אם אבא שלי ימאי - והוא לא. אנחנו שלוש בנות להורים סופר-יצירתיים שרצו שנהיה מיוחדות ויחידות. לימים, כדי להצדיק את השם, למדתי להשיט מפרשית".
ספרי לנו על המשפחה שלך.
"אבא אריה עבד בבנק והיום הוא פנסיונר, גמול מנטפליקס, הכי מצחיק שיש. ירשתי את ההרמות ממנו - שנינו גם משמחים וגם מפדחים בו זמנית. ויזואלית אני קופי שלו, יש תמונה שלו מהצבא שתמיד מבהילה אותי כי זו אני עם שפם.
"אמא אסנת היא פנסיונרית ממשרד החינוך, היא חיה את החיים ומרכזת כל פורום אפשרי. אחותי ד"ר שנהב בר-טוב היא מאמאצחיקית בנשמה, אמא לביאה, ואחותי לידור בר-טוב, נשמה, איזון ורוגע".
מתי החלטת שאת רוצה להיות ארכיטקטית?
"יש לי המון מורות במשפחה, ובצבא שירתי כמש"קית חינוך. כשהשתחררתי, התמקדתי דווקא בתחום החינוך הבלתי פורמלי - ריכזתי את שבט הצופים שגדלתי בו בעפולה והעברתי שיעורים למניעת אלימות בבתי ספר יסודיים בעמק יזרעאל. מילאתי טופסי הרשמה ללימודי תואר בחינוך דמוקרטי, אבל לחץ חברתי ומשפחתי מכל העוסקות במלאכה – שאמרו שאני עושה טעות - גרם לי לסגת מהרעיון. עלתה גם האופציה להיות וטרינרית אבל אני מפחדת מנחשים.
"ההחלטה הראשונה שהצלחתי לקבל הייתה לבחור בתחום האמנות, אבל לא הצלחתי לדייק מה בדיוק באמנות. נרשמתי לסטודיו 6B והתנסיתי בכל הנישות: אמנות, אופנה, עיצוב גרפי, עיצוב תעשייתי, אדריכלות. נהניתי מכולן, והחלטתי ללכת על האתגר הקשה ביותר - לימודים של חמש שנים ועוד שלוש שנים סטאז'. גם אחרי שהחלטתי על אדריכלות היה לי ויכוח עם אבא, כי הוא רצה שאלמד בטכניון ואני רציתי בבצלאל. בסוף הוא התגייס ועזר לי להגשים כל שיגעון שהיה לי
"למדתי בבצלאל בירושלים מ-2009 עד 2014, ויש לי תואר B.arch (תואר ראשון באדריכלות). ב-2016 התחלתי לימודי תואר שני באדריכלות באוניברסיטת תל אביב. לא השלמתי את הלימודים (אין מספיק שעות ביום / ימים בשבוע / שבועות בחודשים), אבל אגיע לזה מתישהו".
מאיפה המשיכה לשימור?
"לא נמשכתי לתכנן מגדלים או וילות, ובכלל לתכנון מאפס. בשנה השנייה שלי בבצלאל קיבלנו תרגיל לבנות מודל של בית חלומותינו. כולם באו עם סטרוקטורות מטורפות ומודלים מורכבים, ואני בניתי מודל של בית שנראה כאילו הוא אחד הבתים של אחוזת בית והשנה 1909. בשנה הרביעית נרשמתי לסטודיו שימור, שמעתי את המנחה שלי, שמואל גרואג, מדבר על שימור וזה הקסים אותי. היו שם, אקטיביזם, חינוך, תרבות, היסטוריה - והתמוגגתי. ניתנה לי הזכות לאהוב ולהתרגש מהמקצוע שלי".
איזה חלק את הכי אוהבת בתהליך עבודה?
"השלב הראשון בכל תכנון במבנה לשימור הוא הכנה של תיק תיעוד למבנה - מסמך שמכיל את כל המידע ההיסטורי, תרבותי ואדריכלי על המבנה או האתר לפני כל התערבות. זה כולל צילומים היסטוריים, מפות, צילומים של פרטים מקוריים, מפגעים ואלמנטים לא מקוריים, סגנון הבנייה והאדריכל המתכנן, ציורי קיר שאותרו, טכנולוגיות הבנייה ועוד. אני מתגעגעת לימים שהכנתי תיקי תיעוד - התמכרתי לשיטוט בארכיונים, לא הרפיתי עד שחשפתי את כל המידע, הרגשתי שיש לי אחריות על העתיד של המבנה והשימור שלו".
איך נראה סדר יום של אדריכלית שימור?
"קמה בבוקר (בהנחה שישנתי ולא עבדתי כל הלילה), מתבאסת שלא 1919, ואז טנגו בין עבודה במשרד לעבודה בשטח - השטח מרענן את המרובעות המשרדית והוא נחוץ כדי לפקח על שימור, המרובעות המשרדית מצננת אותי מהחום ביולי אוגוסט".
איפה את עובדת מחוץ לתל אביב?
לפני שנכנסתי לעבוד בעיריית תל אביב-יפו עבדתי בכל הארץ - ירושלים, טבריה, באר שבע, רמת גן, באר יעקב, לוד, ליפתא. ביפו ובתל אביב יש 2,550 מבנים לשימור, וזה המון ילדים לדאוג להם. מודי בר-און אמר: 'תל אביב איננה עיר שבליבה חומה, אלא עיר שבליבה מקף' - מקף שמחבר בין מזרח למערב, בין עבר לעתיד, בין גלויות, תרבויות וטעמים. העיר העברית הראשונה, ויפו - שהולידה אותה ונבלעה לתוכה".
את עוסקת גם באדריכלות שאינה שימור?
"לא, לשמחתי יש מספיק אדריכלים שיעשו אדריכלות חדשה וטובה".
אמרת שאת יכולה להיות מאוד אמוציונלית - לאדריכלות בכלל או ספציפית לשימור?
"אמוציונלית לשימור לערך המוסף שיש למבנה. אף אחד לא עמד נפעם מהאדריכלות של צריף בן גוריון בשדה בוקר. אבל בשנות ה-50 של המאה ה-20, ראש הממשלה ורעייתו חיו בצריף בנגב, בפשטות וצניעות על גבול סגפנות, מונעים רק מחזון. זה מכניס לפרופורציות".
בשימור של אילו מבנים היית שותפה?
"בית לדרברג באלנבי 116/רוטשילד 29 (היום נמצא שם סניף של רשת בנדיקט), מלון מונופול באלנבי 4, בית גולדברג בפינסקר 7, בית לייב סגלוב באלנבי 81 (כל המבנים בתל אביב)".
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
מה הכי חשוב לדעתך בבית?
"שארגיש שזה בית, לא כל דירה היא בית".
איך נראה בית החלומות שלך?
"הבית שלי ביפו".
ואיך הוא נראה?
"אני אוהבת צבע, בוהו שיק זה לגמרי הסגנון המועדף עליי. אני אוהבת שכל פינה בבית עם צבע ואופי, חללים נקיים ולבנים מלחיצים אותי - הרבה יותר מהבית של 30 המטרים הרבועים שלי. הבית קטן אבל איכשהו זה עובד עם הקומפקטיות שלי. והוא מצליח לשאת את כל מה שאגרתי בחיי".
מה עובר איתך מבית לבית? למה אין לך סנטימנטים?
"הספרים שלי, ואין לי סנטימנטים לאיקאה".
בני הזוג הקודמים שלך היו מעולם האדריכלות? חשוב לך שבן הזוג שלך יחלוק איתך את האהבה והתשוקה לעיצוב?
"היו לי שני בני זוג ארכיטקטים. חשוב לי יותר שבן הזוג יחלוק איתי את התשוקה לחיים ואהבת חינם".