לכל שלב בחיים יש את הכיף שלו - כך אני מאמינה בלב שלם. מדי מספר שנים, הצרכים והפנטזיות שלנו משתנים מקצה לקצה, ואני נדרשת לתכנן בהתאם למקום, לזמן ולאנשים. אתגר תכנוני משמעותי אני מוצאת במקרים בהם אנשים חווים את אירוע "הגוזלים שעוזבים את הקן". אז, אני תמיד ממליצה לתכנן את המרחב הפנוי לחלומות, שליוו אתכם שנים רבות. המטרה שלי, בין אם אני מתכננת הכול מחדש או שאני מתאימה בית או דירה קיימים, הוא לייצר מרחב מפנק כמה שיותר, שהמרחבים שהתפנו ינוצלו לכיף ורווחה. חשוב שהבית יתאים לאנשים אליהם הוא מתוכנן, לשלב המשפחתי בו הם נמצאים וכמובן - שיענה על שלל הצרכים החדשים.

עוד בערוץ עיצוב הבית:

חשוב להבין שזה תהליך של שינוי

מה שמוביל עכשיו את קו המחשבה לפיה נתכנן, כך אני מסבירה, הוא מה שנכון לכם היום ובעתיד. כלומר, בית שאפשר להתבגר בו וליהנות מכל רגע. בתחילת תהליך התכנון אני פועלת כתמיד ומשלימה פרוגרמה - תהליך כתיבה של מסמך מילולי שמהווה את הבסיס לתכנון הבית.

זהו שלב ראשון ותשתיתי, המאפשר לי להכיר טוב את הלקוח, להבין את האנשים שאני מתכננת להם. מה הם רוצים, מה החלומות שלהם, מה אהבו במקום המגורים הקודם ומה היו רוצים לממש במקום החדש. בתהליך כתוב ובשיחות אני מבינה יותר על החיים שלהם ועד לרמת היום-יום, ואפילו איך הם אוהבים לשתות את הקפה שלהם בבוקר! בסוף התהליך, מבינים כולם, שהצרכים השתנו ודברים שהיו רגילים אליהם השתנו - ואלה אינם הדברים שיזדקקו להם בעתיד. כאן בא לידי ביטוי הניסיון שלי בתכנון בתים ודירות לעוד אנשים שילדיהם בגרו ועזבו את הבית.

למעשה, בשלב זה הבית חוזר להיות "הממלכה הפרטית" של בני הזוג, כמעט כמו בתחילת הדרך. הבית משמעותי בשלב זה כי יש יותר זמן ליהנות ממנו. בגיל הזה, אנשים נמצאים יותר שעות בבית, ממהרים פחות לעבודה או לביצוע מטלות שהיו שגרתיות כשהילדים היו קטנים או צעירים. 

לטור הקודם של לילך ספרן גורפונג >> 

חשוב מאד לתכנן את הבית במחשבה ל- 20 שנים קדימה, הרי לא נרצה לתכנן שוב ולשנות את הבית בעוד חמש או עשר שנים. החיים דינאמיים וצריך להתכונן גם לנכדים! 

לכן, אוודא את מספר החדרים הנחוצים. כמעט ולא נתקלתי בזוג שהיה צריך את אותו מספר החדרים כמקודם. מי שמתעקש להשאיר עוד חדרים - אני דואגת לתכנן אותם באופן שלא יהפכו למחסנים. אני רוצה שאנשים ייהנו מהשטח. אתם מנקים? אז לפחות תיהנו מהמרחבים ותייחדו אותם לתחביבים ולאהבות יום-יום, כאשר בדרך כלל מגיעים לפשרה - חדר אירוח לנכדים, הוריהם וחברים.

הגדילו את החללים הציבוריים

לאחר עזיבת הילדים את הבית, אנשים רבים מוצאים את עצמם נהנים לארח יותר, אולי משום שהמחויבויות התפעוליות היום-יומיות הסתיימו והתפנו זמן, חשק ומשאבים. לכן, נתכנן בית שיתאים לאירוח, להנאת המתארחים והמארחים. החוכמה היא לתכנן את החללים הציבוריים נכון, ולהשאיר גם מקום לפינות ישיבה אינטימיות - וזה אפשרי גם בשטח לא מאד גדול.

קחו לדוגמא את חדר האירוח הסלון - למה שהוא לא יהיה מאוד גדול? הרי אנחנו פתאום מתארחים יותר כי יש לנו המון זמן, וגם מארחים יותר מכיוון שברוב המקרים גם לחברים שלנו מתפנה הזמן. לכן, הסלון יהיה רחב ידיים עם הרבה מקומות ישיבה למשפחה המתרחבת ולחברים. בנוסף, אני אוהבת למקם את פינת האוכל בסמוך לסלון בחלל פתוח, לשמירת הקשר והחיבור ביניהם, וגם כדי להגדיל את תחושת החלל.

אותו הדבר עם המטבח - כשיש ילדים בכל הגילים אנחנו מכינים הרבה מאכלים מהירים לאורך כל היום. אבל כשמתבגרים והילדים כבר לא אוכלים כל היום בבית, אנחנו משקיעים יותר - בפחות ארוחות. למשל, ארוחות בסופי שבוע כשמזמינים את הילדים וחברים ומשפחה מורחבת.

לכן, המטבח צריך לשרת את הלייף סטייל החדש: מטבח אלגנטי שלא מתלכלך כל הזמן, שמפנק לבשל בו ולשהות בו, ושהמיקום שלו לא סמוך לדלת בהכרח, כי לא כל היום נכנסים עם סלים והשלמות מהסופר. ייתכן גם שהמצב הפוך לגמרי - הילדים גדלו ועזבו, ויש כאלה שבכלל לא נכנסים למטבח מרגע זה.

לילך 023 סופי (צילום: עמית גרון)
חלל פתוח - לשמירת הקשר, החיבור ותחושת המרחב | צילום: עמית גרון

הגדילו את שולחנות האוכל

שולחן האוכל הוא אלמנט חשוב מאוד - גם למשפחות לא מאד גדולות. גם אנשים שלא מעידים על עצמם כמארחים גדולים, אוהבים שולחן גדול המסמל משפחתיות ויכולת לארח. גם אם לא ממומש תדיר, שולחן האוכל צריך להיות במקום מזמין ובקשר נכון ביחס עם הסלון והמטבח כשבאופן זה, תיווצר הזרימה הטבעית אליו.

כיום אנחנו נוהגים לארח אורחים מגוונים, ושולחנות האוכל הופכים גדולים יותר ויותר, בעיקר כשהילדים יוצאים מהבית ובונים את הבתים שלהם - וכשהם באים להתארח, הם באים עם ילדיהם ומשפחותיהם. השולחנות היום גדולים ועוד נפתחים מעבר. אם פעם היו למשפחה ממוצעת 2-3 ילדים, היום כבר מדברים על 4-5 ילדים, וישנן גם משפחות שנמצאות בפרק 2, עם בני זוג חדשים וילדיהם.

לילך גורפונג (צילום: אביעד בר נס)
שולחן אוכל גדול, לא רק למשפחה גדולה | צילום: אביעד בר נס

מה עושים עם המטבח?

אנחנו עם חם שאוהב אוכל, לבשל, לארח ולאכול. מטבח צריך להיות ממוקם במקום מואר ומזמין בקשר נכון עם יתר המרחב הציבורי.

כיום, מטבח הוא כבר לא סגור ולא שמור לנשים בלבד - לגברים רבים מתפנה זמן והם מוצאים את עצמם נהנים מבישול ואפייה, לבד או עם הנכדים. כל זה הופך את המקום ל"חוויה המטבחית" כפי שאני מגדירה. המטבח נחשב לאחד המקומות המושקעים ביותר בבית, גם מבחינה עיצובית וגם מבחינה תקציבית. הנטייה היא להשקיע משאבים רבים כשבוחרים עיצוב, חומרים ואלמנטים חדשניים, שמקלים את ההתנהלות במטבח.

בשנים האחרונות נכנסו לתכנון המטבחים המון אביזרים חדשים, והם כל הזמן ממשיכים להתחדש. למשל דלתות חשמליות, דלתות כנף שנכנסות בתוך עצמן וכדומה, והכל נעשה מחומרים מאד עכשוויים, ייחודיים ועמידים במראה שיכולים להתאים לכל סגנון עיצובי: נירוסטה, זכוכית ועוד. שימו לב לחלוקה מצוינת של כוורות למטבח מחומרים טבעיים.

לילך נובו מטבח (צילום: עמרי אמסלם)
מטבח מבית נובו מטבחים: אחד האזורים המושקעים ביותר בבית | צילום: עמרי אמסלם

צרו מרחב לפנאי

משום שזה בדיוק השלב ליהנות מתחביבים, להשקיע בהם, ולגלות עוד ועוד תחומי עניין שממלאים ומעשירים את הזמן, אני מקפידה לתכנן מקום מוגדר, ממש חדר, שיתוכנן כמרחב פתוח לחלל הציבורי או לחילופין, ייסגר בדלתות זכוכית או בכל חומר אחר שמאפשר לרצונות שלנו להתממש. החלל הזה חייב להיות מטופל באותה רמה עיצובית של הבית, והוא אחד המקומות המזמינים והנעימים לשהייה - לציור, פיסול, כתיבה, קריאה וכל תחביב אחר שתרצו לאמץ.

לדוגמא, חלל של 50 מ"ר לסדנת טיסנים מקצועית, שאני מתכננת עכשיו ללקוח. שם, לקחתי בחשבון תכנון מדויק ומוקפד של כל רצונותיו וצרכיו כולל כניסה נוספת מהסדנא ישירות לחניון הבית, על מנת להקל על סחיבת הטיסנים מהסדנא לרכב.

בבתים או בדירות שבניית חדר נוסף לשעות הפנאי לא מתאפשרת בהם, אחבר את מרחב הפנאי עם חדר האורחים או הנכדים, ובכך אאפשר מקום נעים ומעוצב לכל הרצונות והצרכים שלנו. תמיד אקפיד על ארונות אחסון גדולים לשימוש נוח בחדרים.

ואיך מתכננים בית לזוג צעיר עם ילדים? >> 

השקיעו במרחב הפרטי 

בחדר השינה אתם נמצאים הרבה, לעומת המרחבים הציבוריים - שבהם אתם מארחים יותר אנשים. בחדרי השינה, במיוחד בשלב הזה נטול הילדים הקטנים, אתם יכולים לקחת לעצמכם את הזמן, להתעורר מאוחר יותר וליהנות באמת מחדר חלומות. עכשיו זה בדיוק הזמן לשלב את הטרנד העכשווי ולהוסיף פינת ישיבה בחדר השינה, ממש כמו בבית מלון. בנוסף, בתכנון מחדש אקפיד לתכנן יציאה מחדר השינה למרפסת או לגינה. 

לילך גורפונג (צילום: עמית גרון)
שלבו במרחב הפרטי פינת ישיבה, או יציאה לגינה או למרפסת | צילום: עמית גרון

אמבטיה מפנקת

האמבטיה יכולה להיות פתאום מאוד מפנקת ורחבת ידיים. אני לא מוותרת על ספסל במקלחון גדול ותמיד מסבירה שעכשיו הכול בסדר אבל צריך להיערך, אם מתכוונים להישאר בבית עוד הרבה שנים, לאפשרות של סיוע - וגם לכאן ועכשיו. ויש לכך עוד סיבות: יש יותר זמן לעשות מקלחות או אמבטיות ארוכות, וגם כך תוכלו לעזור ולקלח את הנכדים בקלות, בלי להתכופף ובלי להתאמץ, כי הכול מותאם ליכולות ולמידות.

לילך גורפונג (צילום: עמית גרון )
אל תוותרו על ספסל | צילום: עמית גרון

הרחיבו את המעברים

דלתות, פתחים ומעברים צריכים להיות רחבים באופן משמעותי מהסטנדרט. גם כאן השילוב בין היופי לפרקטיקה מנצח ויש אפשרות ליהנות משניהם. התוצאה שמתקבלת משלבת את השיקול העיצובי וזה מאוד נעים, אלגנטי ומרשים ומייצר זוויות מבט רחבות לשמירה על קשר עין בין החללים והאנשים במרחב. אני תמיד מדגישה, ומקפידה להסביר, שזה חשוב כי אולי ייווצר מצב שיהיה צורך בעזרה בעתיד ובתכנון נכון עם מחשבה קדימה הכול כבר קיים ולא נצטרך שוב להתאים את הבית. המלצה נוספת היא לתכנן תשתית למעלית, כדי שיהיה נוח יותר, משום שגם כשבריאים כיף שיש מעלית בשביל מזוודות וביום יום הרבה פעמים אני מתכננת את המעלית נסתרת, בשביל שלא תהיה עוד אלמנט עיצובי שינקר עיניים, אני מעלימה אותה מאחורי דלתות נגרות לדוגמה.

לילך גורפונג (צילום: אביעד בר נס)
שילוב מנצח בין יופי לפרקטיקה | צילום: אביעד בר נס

הקפידו על הבטיחות

תמיד עדיף לתכנן בית במפלס אחד. מומלץ בשלב הזה לתכנן מה שפחות מדרגות - הן עשויות להיות פחות נוחות. במידה ויש מדרגות, אקפיד על תכנון של מדרגות תקניות ובטיחותיות, שיתאימו גם לנכדים שיבואו בעתיד וגם לצרכים שלנו. 

לילך גורפונג
תכנון בטיחותי נכון, גם באמצעות דלת רחבה

יוקר המחיה

במקרים רבים, בהתאם לאנשים להם אני מתכננת ומערכות היחסים שלהם עם ילדיהם, אמליץ בחום במידה והדבר אפשרי, לתכנן יחידה נפרדת. יחידה זו תהיה מנותקת לחלוטין מהבית הקיים ותתפקד ממש כיחידה עצמאית. בשלב הראשון היחידה הנוספת תתוכנן עבור אחד הילדים שיוכל לגור בה עם המשפחה שהקים, ואחר כך אם רוצים אפשר להשכירה -  זוהי יחידה עצמאית לגמרי עם כניסה נפרדת, מטבח, סלון חדרי שינה ורחצה.

היחידה הנפרדת יכולה גם להיות במרתף הבית, ולקבל חצרות אנגליות וויטרינות זכוכית גדולים שמחדירים לתוכה אור טבעי רב, או לחילופין על גג בית ההורים. לאורך התכנון תמיד אקפיד על פרטיות מרבית בין הבית המרכזי ליחידה הנוספת ובכך אאפשר למערכת יחסים כזאת להתקיים לאורך שנים.

יחידה נפרדת לילך גורפונג תומנה
יחידה נפרדת - יחידה עצמאית, יפה ומשתלמת

טיפ!

העדיפו לבטל חדר ולהגדיל פינת אוכל או אמבטיה.

טיפ 2!

כשמתכננים לשלב הזה בחיים, צריך לחשוב על נכדים, גם אם אין עדיין, ולהביא בחשבון בטיחות, אחסון למשחקים וגם מרחבים שמתאימים לילדים שמתרוצצים במעגל.

והנה הצצה לתכניות האדריכליות:

-

אדריכלית לילך ספרן גורפונג