בדירה בגבעתיים באזור מתחדש שמתאכלס בחבר'ה צעירים מתגורר זוג צעיר, מעצב מוצר ומעצבת גרפית שנפגשו בזמן לימודיהם במכון הטכנולוגי בחולון, ועובדים במשרות מחוץ לבית וגם בבית. גודל הדירה 75 מ"ר, במקור 2.5 חדרים, הוגדלה ל-3 חדרים. הדירה נמצאת בקומה הרביעית של בניין דירות. הבניין משנות ה-70, הבית לפני השיפוץ היה במצב קשה. התכנון המקורי גרם לדירה להראות קטנה, צפופה וחשוכה. 

הדיירים פנו אל אמו של הדייר, המעצבת חנה אפרת, וביקשו לקבל מרחב שיכלול את חדר המגורים והמטבח, שייראה פתוח ועדכני, חדר עבודה עם שתי עמדות עבודה, חדר שינה עם אפשרות לחדר ארונות, שהיה חלומה האישי של הדיירת. הדיירת תכננה לצייר על הקיר בחדר השינה ולצבוע אלמנטים שונים בדירה. כמו כן היה צורך להכין מקום למדרגות עתידיות לחדר שייבנה בעתיד על הגג. אילוצי הבנייה היו בעיקר הנחת צנרת חדשה והורדתה לאורך כל המבנה. היו גם אילוצי תקציב, שאת חלקם פתרו הדיירים בכך שיצרו בעצמם אלמנטים כגון גופי תאורה או שולחן לחדר המגורים, פינת אוכל קטנה עם שולחן וכסאות ממוחזרים.

כניסה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
התכנון המקורי גרם לדירה להיראות קטנה, צפופה וחשוכה | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
ספרייה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
ספרייה לספרי הקריאה הרבים ואוסף הפז של הדיירת | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
ספרייה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
רצו שהספרייה תקבל את פניהם | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
 

"חווית עיצוב למשפחה קרובה מאוד היא תמיד אתגר, כולם ניבאו לי משברים מול הזוג הצעיר, אך החוויה רק העצימה את הקשר וחיזקה אותו", מספרת המעצבת, "העבודה המשותפת הייתה מהנה ואף מרגשת, לאור העובדה שהדיירים הם מעצבים צעירים בעצמם עם הרבה כישרון וטעם. שמחתי לעבוד מול בני וכלתי, להיות נוכחת בבניית הבית הראשון שלהם, להיות שותפה לעיצוב הבית שלהם, והם מצדם לא פסחו על דבר והתייעצו איתי בכל אספקט של בניית הבית. נהניתי מאוד גם מעבודת השיפוץ עם הקבלן, איש מדהים, חזק ומקורי, שהבין את המורכבות של השיפוץ על כל חלקיו, ופעל בהתאם".

השיפוץ ארך כחודש וחצי, עם קבלן מדהים ואיכותי, בעל יוזמה ופתרונות מקוריים כגון איש סנפלינג לתיקונים חיצוניים, ועלותו הסתכמה בכ-250 אלף שקל. את התכנון ביצעה אמו של בעל הדירה (מעצבת פנים ואדריכלית). מחיר השיפוץ כלל הריסת כל פנים הבית, עבודת הקבלן, תשתיות חדשות, אלומיניום חדש בכל החלונות והוויטרינות, כלים סניטריים, ריצוף, פרקט בכל הבית, מטבח חדש וגופי תאורה.

סלון (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
כל פנים הבית הוחלף ומיקומי הפונקציות השתנו | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
חנה אפרת (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
הרהיטים נקנו בזול והורכבו על ידי הדיירים | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
סלון (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
הכלב דרש רובוט לניקוי הרצפה | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

חנה אפרת (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
מקום מכובד למערכת הסטריאו בחדר המגורים | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

עוד בערוץ עיצוב הבית:

אפשרות לפרשנות אישית

כל פנים הבית הוחלף ומיקומי הפונקציות השתנו. במקור, היה חצי חדר צמוד לחדר המגורים וצמוד אליו היה חדר השירותים. כל הקירות פורקו. במקום חדר השירותים מוקם חדר העבודה, ובמקום החדר מוקם המטבח הפתוח בצמוד לחדר המגורים. כך התקבל חלל גדול שכלל בתוכו את חדר המגורים, המטבח ופינת אוכל קטנה שלא הייתה בפרוגרמה המקורית, והומלצה על ידי המתכננת למקרה של אירוח.

בחדר השינה הייתה במקור מרפסת מקורה שפנתה לבניינים גובלים, שהפכה לחדר ארונות עם ויטרינה במרכזו, חלומה האישי של הדיירת. חדר השירותים מוקם במקום המטבח המקורי, והחלל בצמוד לכניסה למדרגות עתידיות יועד לגג.

דרישה נוספת הייתה של הדייר, שעוסק בעיצוב ובניית מערכות מוזיקה, להקצות מקום למערכת הסטריאו שלו בחדר המגורים (תוך התחשבות בדרישות אקוסטיות והעמדה של הרמקולים). חלום נוסף אותו רצה להגשים הדייר – כורסת אימס. עוד דרישה הייתה לתכנן ספרייה עבור ספרי קריאה רבים ואוסף הפז של הדיירת. לצורך כך תוכננה נישה מול דלת הכניסה.

מטבח (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
שלמות אחת הרמונית ונעימה למגורים | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
מטבח (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

מטבח (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

התכנון הכללי של הבית ענה על הדרישות של דיירי הבית, והשאיר להם את האפשרות להוסיף את העיצוב האישי שלהם. כל הרהיטים בבית נקנו במחירים זולים, והורכבו על ידי הדיירים.

"לקראת סוף הבנייה חשבנו לבצע צביעה בקיר של חדר המגורים שתדמה קיר בטון חשוף", מספרת המעצבת, "אך ההצעה נגנזה לטובת קניית רובוט שידאג לרצפה נקייה, עוד דרישה של בעלי הבית והכלב שלהם". התכנון ובחירת הצבעים והאלמנטים היה משותף, תוך שימת דגש על צרכי הדיירים. האתגר היה בחיבור לשלמות אחת הרמונית ונעימה למגורים.

חדר עבודה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
קיר חדר העבודה נצבע בצבע צהוב יחד עם כיתוב מעורר השראה | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
עבודה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
שהייה כיפית ונעימה | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
פוסטרים (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
 
חנה אפרת (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
חנה אפרת (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
   

מתנות קטנות

מול הכניסה לבית ניצבת נישת הספרייה. הדיירים רצו שהספרייה תקבל את פניהם מאחר שהיא מהווה חלק חשוב מחייהם. מימין לכניסה ישנה פינת אוכל קטנה יחד עם מתלה למפתחות. מול פינת האוכל ממוקם המטבח שבינו לבין הסלון יש אי שמאפשר ישיבה גבוהה ומקום עבודה נוסף. הסלון תוכנן להיות רחב היקפים ולענות על דרישות האקוסטיקה שהדייר הציב. לאורך כל קיר הסלון ישנה ויטרינה גדולה המכניסה אור רב לדירה.

מצד שמאל לכניסה לדירה מסדרון קטן, שכל דלת בו קיבלה טיפול אחר. במסדרון מעל שידת המגירות תלויים איורים ממוסגרים של חרקים. לפני מספר שנים כאשר בני הזוג חיו בנפרד בעקבות תכנית חילופי סטודנטים, הדיירת נהגה לשלוח את התמונות לדייר כמתנות קטנות.

הדלת הצהובה מובילה לחדר העבודה של הזוג, שמכיל מקום עבודה לכל אחד מבני הזוג ומקום אחסון לציוד שלהם. קיר חדר העבודה נצבע בצבע צהוב יחד עם כיתוב מעורר השראה על מנת להפוך את השהייה בחדר לכיפית ונעימה. כיסאות העבודה רופדו גם הם על מנת לתת תחושה יותר מיוחדת ואישית.

שידה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
תמונות החרקים. מזכרות מתקופה של חיים בנפרד | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
שינה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
חדר השינה. יצרו יחד ציור קיר בעל אלמנטים כחולים | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
שינה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
כל החדר עוצב בצבעים בהירים | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
שינה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

שידה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו

הדלת הבאה בעלת הפסים השחורים מובילה לחדר השינה. הזוג רצה שחדר השינה יהיה מרחב מרגיע עבורם, הם יצרו יחד ציור קיר בעל אלמנטים כחולים, וכל החדר עוצב בצבעים בהירים. אל מול המיטה ישנה שידה גדולה ובהמשך החדר ישנו חדר ארונות פתוח שבמרכזו ויטרינה.

הדלת השלישית מן המסדרון צבועה בכחול ומובילה לחדר השירותים. גם פה נעשה שימוש בצבעים כחולים ובהירים על מנת ליצור מרחב נקי ובעל מראה גדול. נבחרו אריחים מאוירים וארון אמבטיה בצבע אפור בהיר. מאחורי האמבט מוסתרת על ידי קיר פינה עבור מכונת הכביסה. במסדרון ניצבת שידת מגירות על מנת לספק מקום אחסון נוסף.

"כדאי להקשיב טוב לדיירים", מייעצת המעצבת, "לעתים המפתח לעיצוב נמצא בפנטזיות שלהם. צריך להיות פתוחים לשינויים רדיקליים בבית שיהפכו אותו לפתוח ומרווח יותר, מתוכנן באופן הגיוני. שהכניסה לבית תהיה פתוחה ומוארת וקרובה למרכז הפעילות בבית. טיפ חשוב הוא לא להשאיר דברים לסוף. לדאוג שהכל ייעשה במסגרת השיפוץ כל עוד בעלי המקצוע נמצאים".

רחצה (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
אריחים מאוירים וארון אמבטיה בצבע אפור בהיר | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
לפני השיפוץ (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
הבית לפני השיפוץ | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
מטבח לפני השיפוץ (צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו)
המטבח לפני השיפוץ | צילום: שיר זלצברג ועמרי ג'ינו
_OBJ_OBJ_OBJ_OBJ

_OBJ

רשימת מכולת:

  • שולחן אוכל וינטג' (משופץ), ANYA VINTAGE WORKSHOP, 1,500 שקל.
  • כיסאות פינת אוכל (משופצים), יניב פשפשים, 400 שקל לאחד.
  • רמקולים, PureAudioProject. (מקום העבודה של הדייר), 4,000 דולר.
  • כריות לספה, Society6, בין 20 ל-30 דולר לאחת.
  • ספה בסלון, איקאה, 2,950 שקל.

עיצוב: חנה אפרת