הדיירים: משפחה - איש עסקים, אמנית וילדה מקסימה.
הדירה: שוכנת ביפו בקרבת שוק הפשפשים באזור מבוקש מאוד, והבניין בן כחמש שנים. הדירה היא דירת קרקע מתוך ארבע קומות, ובה ארבעה חדרים ששטחם הכולל 93 מ"ר, וגינת פאטיו 57 מ"ר באותו מפלס של הדירה.
החזון: הבית היה חדש מקבלן, קר מאוד, ללא כל אופי, ובנוי מחומרים סינתטיים ללא מקום ראוי למטבח. הקו המנחה היה לחבר ככל שניתן את החוץ לפנים, ליצור פאטיו ירוק וטבעי, להביא חמימות לתוך החללים, לבנות מטבח ראוי וחדרים פונקציונליים שימושיים. הוספנו המון ארונות שירות שהיו חסרים וספסל כניסה עם מבואה מפרידה מחללים מרכזיים. האילוצים המרכזיים שהתמודדנו איתם היו להפוך דירת קבלן מנותקת מהגינה לבית חם ונעים המחובר לפטיו מרומם נפש, וחוסר מקום ראוי למטבח - הקונסטרוקציה בקומת הקרקע תמיד יותר מסובכת ולא ניתנת להזזה - אז העבודה מתבצעת סביב הקונסטרוקציה ותשתיות המים והאוורור הקיימות.
משך השיפוץ: תהליך התכנון נמשך כחודש ימים ולאחריו שיפוץ בפועל שנמשך שלושה חודשים.
עוד בערוץ עיצוב הבית:
הגינה: בהסכמת שאר הדיירים נעשה פיתוח חוץ של גינת פאטיו בנויה אבן בחלקה עם צמחייה טבעית ועשירה, ותכנון היקפי של אזורי ספורט ושירות נפרדים. כמו כן הכניסה הראשית לבניין שופצה. כדי לחבר בין החללים מבחינת חומרים, להשלים את המראה וליצור סגירה בטיחותית התווספו תריסי עץ. עץ הזית ומבנה האבן הישנה מפירוק שמסביבו יוצרים אווירה מיוחדת של גן, ותחימת הבניין ומיקומו יוצרת אווירת פאטיו ולא גינה רגילה.
הכניסה: בכניסה לבית יצרנו מבואה ובה ארון שתכננו במיוחד מברזל חכם דו צדדי. הארון הזה הוא גם גב המקרר, ובכך הצלחנו גם ליצור מטבח יותר גדול וגם מבואת כניסה. כמו כן נבנה ממול ארון עץ צבוע עם ספסל בנוי לישיבה ולאחסון תיקים, מעילים ונעליים שהדיירים ביקשו. את החלונות החלפנו לפרופיל בלגי מברזל דק ועדין, עם חיבור מקסימלי אל החוץ ללא הרגשה שהחלונות חוצצים.
החלל הציבורי: בין הסלון, המרוהט בטוב טעם עם רהיטים אקלקטיים מכמה תקופות, למטבח שעשוי מעץ אלון משובח יש חלל יחסית פתוח. על רצפת הבית הותקן פרקט פיש בון אמיתי מעץ מלא, שנחתך והותאם בשטח בידי אומן. לרגע חשבנו להשאיר ככה, טבעי ללא לכה וחומרים משמרים, אך לבסוף משיקולים פרקטיים צופה הפרקט בלכה על בסיס מים. הפרקט וארונות המטבח יוצרים אחידות והרגשה של מרחב ללא הפסקות מיותרות. המרחב הזה מתחבר בצורה זורמת ואחידה לחוץ ולגינת פאטיו, ומשרה יחד עם החלל המרכזי תחושת מרחב גדולה למשחקים ולחופש.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
האזור הפרטי: מסדרון רחב עם ארונות שירות מוביל לאזור הפרטי של הבית, שבו החלפנו בין מיקומי חדר ההורים לחדר העבודה, והוספנו מקלחת ושירותים במקום אסטרטגי - בין חדר השינה של ההורים לבין חדר העבודה. שירותי ההורים צופו כולם, רצפה וקירות, בחומר שנקרא מיקרוטופינג - ללא כל אריחים. החומר נראה ומרגיש כמו בטון, פרקטי ונוח לשימוש ובעובי מילימטרי מזכיר קצת טאדלק. יחידת הכיור במקלחת זו נבנתה במיוחד, והאסלה יוצאת ממנה כמו רהיט בפני עצמו. כך יצרנו משטח יותר רחב ומקום מכל ההדחה הפך להיות שימושי ומגניב. המסדרון הראשי הורחב והוספנו ארונות שירות, כולל ארון שירות נסתר עם מכונת כביסה ומייבש בתוך שירותי האורחים.
תכנון הרהיטים - ברובו של הסטודיו: המטבח, הספריות, ארונות השירות והמקלחות וארון הברזל הגבוה בכניסה לבית. נעזרנו במסגר האמן ג'ורג' בהו. גופי התאורה מקוריים, ונרכשו גם במכירות פומביות. המאווררים תעשייתיים, תעלת מיזוג מפח שחור תוכננה במיוחד עבור החלל המרכזי, ידיות ופרזול מפליז הוזמנו מאיטליה.
דבר המעצב: לקחת דירה בבניין חדש שנראית סטנדרטית, ולהפוך אותה לבית מרשים ונעים בחללים שלו, עם חיבור טבעי החוצה - זה מה שמנסים לעשות בהרבה בתים ללא הצלחה. פה החיבור מדבר בעד עצמו. הייצור והתכנון האישי דומים לתפירת חליפה ולהתאמתה ללקוח, ממש כמו פעם.
הצרכים של הדיירים היו ברורים, הגיוניים ומעשיים. מבחינת תכנונית הייתה מחשבה פשוטה ולא מסובכת, וכך גם כל השיפוץ. הבעלים הפכו לחברים, ראו שיש על מי לסמוך ונתנו את ברכתם. העבודה מולם הייתה לא פחות ממושלמת וכך מרגיש ונראה גם החלל. מי שנכנס לבית מרגיש מרחב וזה לא קשור לשטח הדירה הקיים בפועל. יש קסם שמתעלה על המציאות, ביפו כמו ביפו.
טיפ: לא לפחד ללכת על חומרים טבעיים ולעבוד איתם נכון. גם ההתיישנות שלהם יפה והם מתבלים באופן שמיטיב איתם, כמו יין טוב וישן.
פריט אהוב: ארון הקיר מברזל, המשמש כמבואת כניסה וגב למקרר, ומרחיב את שטח המטבח שייצרנו באופן עצמאי ופתר המון בעיות. הארון נראה כעמוד תווך רחב המפריד ומחבר בין חללים.
עיצוב ואדריכלות פנים: סטודיו סמי שלום כנפו
במדור הקודם: 600 מ"ר של השראה בהרצליה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ