אנחנו מתעוררים הבוקר למערכת הגשם הראשונה לעונה – שהיא בעצם השרידים האחרונים של הסופה "דניאל". לפי ההערכות של אתר מטאו-טק, מזג האוויר ילווה בירידה בטמפרטורות וצפוי להיות מעונן חלקית עד מעונן ברוב חלקי הארץ.

הגשם החל לרדת בסביבות השעה 04:00 לפנות בוקר ועד כה הוריד כמות יפה בבת ים (26 מ"מ), בני ברק (23 מ"מ), נחשון (21 מ"מ), רעננה (18 מ"מ), חולון (17 מ"מ) בית דגן (16 מ"מ), אשדוד (11 מ"מ), אשקלון (6 מ"מ) וקיבוץ רבדים (5 מ"מ). "בתל אביב ירדו כבר יותר מ-30 מ"מ מאז הלילה, כשהממוצע לכל חודש ספטמבר הוא פחות ממ"מ אחד. זה פי 30 מהממוצע", ציין החזאי ליאור סודרי בשיחה עם mako. "מדובר באירוע חסר תקדים לאמצע חודש ספטמבר, שמבחינה מטאורולוגית עדיין נחשב קיץ. מהבחינה הזאת, זה הקיץ החם ביותר והגשום ביותר מאז תחילת המדידות".

גשמים מקומיים יוסיפו לרדת ברחבי המדינה, מלווים בסופות רעמים ומשבי רוח חזקים. קיים חשש לשיטפונות בנחלי הדרום והמזרח, כמו גם הצפות במרכזי ערים. הגשם צפוי להימשך עד שעות הצהריים לפחות, כאשר ההפוגה הראשונה תורגש קודם באזור מישור החוף והשפלה, ואז בשאר אזורי הארץ.

 

מערכת הגשם שמגיעה אלינו היא למעשה שרידיה האחרונים של הסופה "דניאל", שהכתה במדינות שונות ברחבי אגם הים התיכון. יוון הייתה הראשונה להרגיש את עוצמתה ביום שלישי של השבוע שעבר, אז התקבלו דיווחים על מאות מ"מ של גשם שירדו בחלקה המזרחי של המדינה – ואזרחים הוזהרו לא לצאת מבתיהם. רוחות עזות נשבו ברחבי יוון ובאי כרתים אף דווח על הצפות ושיטפונות. 15 בני אדם נהרגו במדינה כתוצאה מהסופה, כך לפי סוכנות הידיעות רויטרס.

הסופה הכתה לאחר מכן בלוב, שם דווח עד כה על יותר מ-5,000 הרוגים כתוצאה מהשיטפונות בצפון-מזרח המדינה. מעבר לזה, עשרות אלפים עדיין מוגדרים נעדרים. בעיר דרנה (Derna), ששוכנת לחופי הים התיכון, דווח שצוותי חילוץ פינו מאות גופות מההריסות – כמו גם על מקרים בהם נשטפו מן הים גופותיהם של אלו שנסחפו בשיטפונות. השירות המטאורולוגי במדינה דיווח כי באזורים הסמוכים לדרנה נמדדו יותר מ-400 מ"מ של גשם תוך יממה. אתמול, לקראת שעות הבוקר, הסופה הגיעה גם לחלקה הצפוני של מצרים, ובשלב הזה היא כבר איבדה את מרבית עוצמתה.

שרידי הסופה "דניאל" הגיעו בשעות הבוקר המוקדמות גם לרצועת עזה, שם דווח על משקעים משמעותיים באזורי העיר חאן יונס ורפיח. בתיעוד שעלה לרשתות החברתיות אפשר לראות כיצד הגשם גרם להצפות במחנה הפליטים ג'בליה שבצפון הרצועה.

"הסופה החזיקה מעל שבוע. זה מאוד חריג באזורנו"

"דניאל" הוגדרה סופה טרופית ים-תיכונית, או "סופת הוריקן", שמאופיינת בין היתר בכך שהיא "שורדת" זמן רב ומסוגלת לעבור ממדינה למדינה. סופות כאלו מתפתחות ברוב המקרים באזור הים התיכון שנמצא דרומית-מזרחית לחופי איטליה.

"הסופה 'דניאל' נוצרה כמו כל שקע אחר בים התיכון, היא קיבלה המון לחות וככל שהזמן עבר, עם המים החמים, התחילה להוריד משקעים מטורפים", מסביר החזאי ליאור סודרי. "ראינו ביוון מקומות בהם ירדו 1,000 מ"מ של גשם ובלוב מאות מ"מ. היא עברה את מצרים, תגיע לישראל וכאן היא תסיים את דרכה".

 

סודרי הוסיף שבמרבית המקרים, סופות בים התיכון מחזיקות מעמד יומיים-שלושה. לעומת זאת, "דניאל" משתוללת כבר שבוע. "מערכת חורפית קלאסית תגיע אלינו לישראל בדרך כלל מאזור יוון ותחלוף גם בלבנון וקפריסין – בגלל זה היא נקראת שקע קפריסאי", אמר סודרי. "מערכת כזו מחזיקה מעמד כמה ימים בלבד. במקרה של 'דניאל', הסופה החזיקה מעל שבוע. זה מאוד חריג באזורנו".

>>פרטים נוספים על התחזית וכל מידע נוסף ומקיף על מזג האוויר ניתן למצוא באתר מטאו-טק