היופי השופע של הענבים לא רק מושך לנו את העין אלא גם טעמם המרענן משפיע על החיך. פירות זעירים אלה מכילים חומרים מזינים רבים ובריאים, כמו נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. אין זה פלא שרבים מאיתנו כוללים אותם כחלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו, בצורה של פירות טריים, מוקפאים או בסלטים. לכל הספקנים – הנה ההוכחה שבריא יכול להיות גם טעים.
ערכים תזונתיים
מנה של כ-100 גרם ענבים (לא משנה אם ירוקים או אדומים, בערך כ-20 יחידות קטנות), מכילים כ-70 קלוריות, 18 גרם פחמימה, 1 גרם סיבים, 0.8 גרם שומן. הם בהחלט יכולים להוות מענה הולם לחטיף מתוק ובריא במינון שלא יפגע במאמציכם לרדת במשקל, במקום עוגיות או ממתקים. כיוון שהם מתוקים בטעמם, הם אהובים במיוחד על ילדים ולכן מהווים תחליף מצוין ובריא במקום ממתק עבורם. חשוב לציין כי מתחת לגיל 4, ענבים שלמים יכולים להיות סכנת חנק ולכן כדאי לחתוך אותם לרבעים לפני ההגשה לילדים.
יתרונות בריאותיים
מרבית היתרונות הבריאותיים של הענבים מגיעים מהוויטמינים שהם מכילים בצורה שמציעה כ-20 אחוז מההמלצה היומית לאדם בריא ב-100 גרם ענבים טריים, כמו ויטמין K שעוזר בקרישת הדם ובבריאות העצמות ונוכחות של ויטמין C המסייע בחיזוק המערכת החיסונית.
נוסף לכך, הם מכילים חומרי חמצון כמו רזברטרול (נמצא בקליפות של ענבים אדומים). רזברטרול הוא נוגד חמצון שעשוי לעזור להוריד את הסיכון לכולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, קרישי דם ומחלות לב. נמצא עוד כי רזברטרול משפר את התפקוד הקוגנטיבי ויכול לסייע בשיפור הזיכרון והתפקוד השכלי בקרב מבוגרים. עוד נמצא כי ענבים במינון המתאים יכולים לשפר את ערכי הסוכר ולהפחית עמידות לאינסולין באנשים עם סוכרת סוג 2. ענבים בצבע סגול כהה ,אדומים או שחורים הם מקור עשיר יותר לנוגדי חמצון מאשר ענבים ירוקים. אולם באופן כללי אין הבדל רב בערך התזונתי של זני הענבים.
טובים לאנשים הסובלים מבעיות בעיכול
ענבים הם פרי נמוך ב-FODMAP. אנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז (IBS), אנדומטריוזיס ומחלת קרוהן עלולים לחוות תסמיני עיכול כאשר הם צורכים מזונות עשירים ב-FODMAP (אוליגו-, די-, מונוסכרידים, פוליולים, אוסף של פחמימות בעלות שרשרת קצרה). ענבים הם פרי דל FODMAP.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם
תורמים לדיאטה
אין צורך לפחד מעלייה במשקל כתוצאה מאכילת ענבים, אין קשר בין כמות הסוכר לבין השמנה בפרי. מחקרים מראים בצורה יפה שצריכה של פירות מקושרת עם אנשים בעלי משקל גוף נמוך יותר ולא גבוה. מובן שאם קיימת אכילה ללא בקרה של פירות בלי להתייחס לעובדה שיש בהם קלוריות אז ישנה אפשרות לעלות במשקל, כי בכל זאת גם פירות לא הצליחו לנצח את המודל של העודף הקלורי בהרזיה.
איך לבחור ענבים?
בעת רכישת ענבים, הימנעו מקניית ענבים עם עובש או מצומקים. בחרו את הענבים הכי עשירים בצבע. ענבים ירוקים הם המתוקים והטובים ביותר כאשר הם בצבע צהוב-ירוק. ענבים אדומים ושחורים הם הטובים ביותר כאשר יש להם צבע מלא ועשיר.
כיצד הכי נכון לאחסן ענבים?
ענבים בעלי ציפוי לבן אבקתי בטוחים לאכילה. למעשה, ציפוי זה מופיע באופן טבעי במטרה להגן על ענבים מפני אובדן ולחות. לפעמים זה לא נשטף בקלות, אבל זה בטוח לאכילה. רצוי לשמור אותם במקרר באריזתם המקורית ללא שטיפה במקום הכי קר במקרר.
והנה כמה דרכים יצירתיות לשלב ענבים בתזונה שלכם:
- להקפיא מנה של 100 גרם ענבים ולאכול כמנת פרי בערב, ההקפאה של הענבים מחדדת את הטעם המתוק וההתעסקות עם הענב הקפוא מייצרת גירוי אוראלי שמספקת את מרכז ההנאה וגמול במוח.
- לשלב ענבים בתוך הסלט שלכם , כולל אפילו בסלט עוף או סלט עדשים.
- לשלב מעט חומץ בלסמי מצומצם בסלט
- השתמשו בענבים כמקור לפרי בשייקים על בסיס קרח וחלב
- ארוחת בוקר – יוגורט ביו עם 2 כפות קוואקר ו 20 ענבים
- שלבו אצבע מוצרלה או אצבע של גבינה צהובה יחד עם ענבים כארוחת לילה.
דניאל לונדון ברזילי היא הדיאטנית של "חלי ממן"- קבוצות תמיכה
- דניאל לונדון ברזילי הדיאטנית של "חלי ממן"- קבוצות תמיכה