בחודש מאי מציינים בישראל את חודש המודעות למחלות מעי דלקתיות, קרוהן וקוליטיס כיבית. מחלות אלה מאופיינות בדלקת כרונית של מערכת העיכול. קוליטיס פוגעת במעי הגס ואילו קרוהן יכולה לפגוע בכל אזור בצינור העיכול. על פי נתוני העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית, בישראל חיים כ-50 אלף אנשים עם קרוהן וקוליטיס.
גורם המחלה אינו ידוע, אך ככל הנראה מעורבת בה המערכת האוטואימונית (חיסון עצמי) שתוקפת מסיבה לא ברורה את מערכת העיכול ומעוררת דלקת. בשנים האחרונות נחקרת גם מעורבותם של חיידקי המעיים (מיקרוביום) במחלות אלה באופן ספציפי ובכלל.
אף שאין ריפוי למחלות מעי דלקתיות, תזונה ואורח חיים מותאמים לצד טיפול תרופתי בעת הצורך עשויים להוביל לרגיעה.
רובנו נוטים להפחית בערכה של מערכת העיכול המופלאה, מבין המערכות העסוקות ביותר בגוף. מדובר בצינור ארוך המתחיל בפה ונגמר בפי הטבעת, באורך מצטבר של כ-7-8 מטרים הכולל בתוכו כמה איברים ובעיקרם: פה, ושט, קיבה, מעי דק, מעי גס ופי הטבעת. המערכת שמתווכת בין העולם החיצוני לפנים הגוף וממלאת מספר רב של תפקידים מכאניים וכימיים (כמו עיכול המזון), אך גם עצביים וחיסוניים כמו מיון החומרים המגיעים אליה לרעלים הנשלחים החוצה ואבני בניין של המזון הנספגים פנימה. למעשה, היא בין שומרי הסף המשמעותיים ומסייע להפריד בין בריאות לחולי. איך אפשר לשמור על מערכת עיכול בריאה?
בשר מעובד החוצה
בשר מעובד (וכל אוכל מעובד אחר) מאופיין בתוספת של חומרים שונים כמו מתחלבים, ניטרטים וחומרים משמרים שתפקידם לשפר טעם, צבע, מרקם ולהאריך חיי מדף. חומרים אלה הוכחו במחקרים רבים כמזיקים למערכת העיכול וקשורים עם מחלות מעי דלקתיות וסרטן המעי הגס. איגוד הסרטן האמריקאי אף הוציא בשנת 2017 הודעה כי בשר מעובד מסרטן עבור בני אדם. דוגמאות לבשר מעובד הן נקניקיות, נקניקים, שניצלים והמבורגרים קנויים, פסטרמה וכו'. על אף היתרונות המסוימים שיש בבשר אדום שאינו מעובד, כמו למשל תכולת ברזל, ויטמין B12 וחלבון איכותי, צריכה גבוהה שלו קשורה עם סיכון מוגבר לקוליטיס, סרטן מעי גס ומחלות מטאבוליות שונות לרבות סוכרת וכבד שומני. בהנחיות התזונתיות של משרד הבריאות הישראלי, ההמלצה היא להגביל צריכה של בשר אדום שאינו מעובד לעד 300 גר' בשבוע. מקורות טובים יותר לחלבון מהחי הם עוף טרי, הודו ודגים. דגים אגב, נמצאו בעלי אפקט מגן מפני סרטן המעי הגס.
היכון - הכן - שף!
יותר ויותר מחקרים מוצאים קשר בין חומרים משמרים ומתחלבים לבין מחלות מעי דלקתיות ומחלות מערכת העיכול בכלל. לכן, כדי לשמור על מערכת עיכול בריאה כדאי ללמוד לבשל. כל השפים המוצלחים ביותר יסכימו כי מנה מוצלחת מתחילה בחומר גלם טוב, טרי ואיכותי כמו ירקות, פירות, קטניות, אגוזים, ביצים, עוף או דגים טריים. נכון שאנחנו חיים בעידן מהיר, רוצים להספיק הכל מהכל ולעיתים הכנה של שלוש ארוחות מלאות ביום מהווה אתגר לא קטן, אך הנזק מצריכת מזון מתועש ומהיר אדיר. לכן השינוי יכול להיות בצעדים קטנים, נסו להכין לחם בבית במקום לקנות מהסופר, המירו את העוגיות והעוגות הארוזות בכאלה ביתיות ונסו לאתגר את עצמכם בארוחה אחת ביום שבה רוב האוכל הוא פרי ידיכם. מובן שתוכלו לשתף את הילדים בחגיגת הבישול וכך תרוויחו גם פעילות מהנה איתם.
טפחו את החיידקים שלכם
אף שהמילה חיידק מעלה ברובנו קונוטציות שליליות, במערכת העיכול שלנו חיים מיליוני חיידקים בעלי אינספור פעולות החיוניות לנו. המחקר על המיקרוביום משגשג ולמרות שהרבה ידוע, רב הנסתר על הגלוי. בכל מקרה, שווה להשקיע ביצירת מערכת יחסים טובה עם חיידקים אלו ולטפחם. המערכת החיידקית שלנו מגיעה לבגרות כשאנחנו בסביבות גיל שלוש ותכולת החיידקים מושפעת ממספר רב של גורמים לרבות הנקה, מזון, פעילות גופנית, מקום מגורים, מערכת החיידקים של הסובבים אותנו ועוד ועוד. מעבר לחשיבות של תזונה בריאה בראשית החיים אנו יכולים לטפח את החיידקים גם בבגרות ולהעניק להם איכות חיים טובה על ידי אכילה של סיבים תזונתיים הנמצאים בירקות ופירות, אגוזים, שקדים, קטניות ודגנים מלאים והפחתת צריכת אלכוהול, מתוקים וחטיפים קנויים ובשר מעובד. הרגלי אכילה בריאים ופעילות גופנית מעודדים גדילה של חיידקים טובים והפחתה של חיידקים מעוררי מחלות הקשורים למחלות שונות לרבות מחלות מעי דלקתיות. (הערה חשובה: בזמן דלקת פעילה, צריכת סיבים תזונתיים בעייתית ויש להתאים אותה באופן אישי ובסיוע של דיאטנית קלינית).
אל תשכחו לנשום
בשנים האחרונות, נמצא כי מעבר לכל תפקידי מערכת העיכול יש בינה לבין המוח קשר עצבי ישיר. כלומר, לחץ וחרדה משפיעים על בריאות מערכת העיכול. עבור מי שבילה בשירותים לפני מבחן חשוב או ראיון עבודה הקשר הזה ברור מאליו, אבל המחשבה שטיפול נפשי יכול להועיל לריפוי מחלות פיזיות חדשנית. הרבה פעמים יש קשר בין התפרצות של מחלת מעי דלקתית לבין אירוע טראומתי או דחק. הקשר מוכח יותר בנוגע לתסמונת תפקודית במערכת העיכול הנקראת מעי רגיש, שכן, שכיחות תסמונת זו גבוהה יותר בקרב אנשים (ובייחוד נשים) שעברו טראומה. נסו למצוא לעצמיכם פעילות מרגיעה המיטיבה איתכם כמו תרגול יוגה, מדיטציה או נשימות ונסו להוריד את רמת הלחץ. מעבר לשמירה על מערכת העיכול תרוויחו איכות חיים טובה יותר.
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם ביקשתם: תפריטים לדיאטה של אדל
>> וואו: זה מה שקורה בעור כשמפסיקים להתאפר
>> בלי שיעול: הסימנים לקורונה שמופיעים בילדים
למרות שרובנו נוטים להתעלם ממערכת העיכול וסומכים עליה שתעשה את העבודה, אנשים עם קרוהן, קוליטיס או מחלות אחרות במערכת העיכול מתייחסים בחשדנות ולעיתים אף בכעס למערכת המופלאה הזו. הרבה פעמים, ובעיקר כשהמחלה פעילה, אין לדעת כיצד הארוחה תסתיים ומה יהיה מדד הכאב לאחריה. אם לבריאים אוכל מהווה שמחה, ואכילה היא פעולה פשוטה ומחייה, עבור אנשים אלו אוכל יכול להפוך להיות אויב ואכילה עלולה להתפתח למלחמה. לכן, מעבר למודעות התזונתית והטיפים שכתובים לעיל, חשוב גם להעלות את המודעות שלנו כציבור למחלות אלה ולהגביר את האמפתיה שלנו עבור אותם אנשים המתמודדים איתן.
דנה איבנקובסקי וכקמן, דיאטנית גסטרו וילדים, שירותי בריאות כללית, מחוז דרום