כמה פעמים אמרו לכם בחיים שאם תאכלו ממתקים לפני האוכל, זה יהרוס לכם את התיאבון? המשפט הזה, שחביב בעיקר על סבתות, דודות והורים, כבר הספיק לשבור הרבה לבבות קטנים של ילדים שרק מחכים שמישהו יוכיח ההפך.

ובכן ילדים יקרים, אתם מוכנים לזה? לד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית, ראש תחום התזונה הקלינית באוניברסיטת אריאל, יש חדשות טובות במיוחד עבורכם: "זה פשוט לא נכון", היא מסבירה. "למעשה, אכילת מתוק דווקא מעלה את רמת האינסולין והסרוטונין בגוף, מה שמעלה את רמת האינסולין (הסוכר) המופרש מהלבלב". ובמילים פשוטות: פותח את התיאבון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אבל לפני שאנחנו מסתבכים פה עם הדור הוותיק, ד"ר רז מציינת שבכל זאת יש היגיון מסוים במניעת מתוק לפני הארוחה: "הבעיה שנובעת מאכילת מתוק לפני ארוחה היא בעיקר פסיכולוגית. כלומר,  ילד שצורך מאכלים מתוקים לרוב ירצה מהם עוד ועוד, כך שלבסוף כמות גדולה מהם בהחלט עלולה לבוא על חשבון הארוחה. יתרה מכך, פעולה מהסוג הזה לעתים יוצרת הרגל, וכך במקום לאכול ארוחה מזינה, הילד יודע שהוא יקבל את הממתק, שהוא כידוע, ברוב המקרים, חסר כל ערך תזונתי".

אז מה עושים? "באופן כללי, אין שום בעיה לתת לילד קוביית שוקולד או פרי לפני הארוחה, אבל זה כמובן בהנחה שהוא יודע להסתפק באלה בלבד. במקרה הזה – לא רק שהממתק לא 'יסתום לו את התיאבון', הוא אף יגביר אותו, וכך סביר להניח שהילד יאכל טוב יותר במהלך הארוחה. מובן שחשוב להגביל מראש את הכמות כדי למנוע פיתויים זמינים שיגרמו לתוצאה הפוכה".

עוד ב-mako בריאות
>> כמה פעמים ביום אתם אמורים לעשות פיפי?
>> הבטן מתנפחת אחרי האוכל? תנסו את הדבר הבא
>> 5 מזונות אנטי אייג'ינג שאתם חייבים להוסיף לתפריט

ד"ר רז מחדדת שבכל מקרה לא כדאי להשתמש במתוק כפיצוי או כפרס: "מבחינה חינוכית–תזונתית, יש בעיה גדולה עם המסר הזה. אם ילד יודע שהוא מקבל מתוק כ'פיצוי' על רגעי משבר, או כאשר מדובר ב'פרס' על הכנת שיעורי בית וכו', זה עלול ליצור אצלו רפלקס מותנה. כלומר בפועל, זה מעלה את הסיכוי שגם בבגרותו הוא לא יהסס להשתמש במתוקים כנחמה או כפיצוי - וכידוע, לא חסרים רגעים כאלה בחיים".