תרופות רבות לא נספגות לחלוטין בגוף. חלקן נספגות באופן חלקי דרך מערכת העיכול ושאריות מהחומר הכימי מופרשות בצואה. השאריות הללו מגיעות למי הביוב ומשם, מה שלא מסונן במערכת לטיהור שפכים, יכול להישפך לים. שם, בעלי חיים ימיים סופגים את החומרים הכימיים הללו בעל כורחם. אחת התרופות שחלקים ממנה מופרשים בצואה היא פלואוקסטין (הידועה בשמה המסחרי - פרוזאק), תרופה פסיכיאטרית המשמשת לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעה טורדנית-כפייתית ובולימיה נרבוזה.  במחקר שפורסם לאחרונה נחשפת אחת ההשפעות שיש לתרופה זו על דגים שנאלצים לשחות בסביבה שמכילה כימיקלים שלא אמורים להיות שם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

זוהי לא הפעם הראשונה שנחשפות השפעותיהן של שאריות תרופות פסיכיאטריות המגיעות אל בעלי חיים ימיים. אך עם הזמן אנחנו מגלים יותר ויותר עד כמה סילוק שפכים בים משפיע על סביבת החיים שם. תוצאות המחקר, שנעשה על ידי מדענים מאוניברסיטת מערב אוסטרליה, הראו כי לפרוזאק השפעה יוצאת דופן על דגים. היא גורמת להם לאבד את היכולת שלהם לתפקד כיצורים אינדיבידואלים. במילים אחרות, הדגים שהשתתפו בניסוי ונחשפו לשאריות פלואוקסטין התחילו כולם להתנהג בצורה דומה. 

לפי החוקרים, שינוי בהתנהגות אולי נשמע כמו השפעה מינימאלית, אך למעשה יש לה פוטנציאל להיות הרסנית למדי בטווח הרחוק. שינויים התנהגותיים, יכולים להשפיע על זנים של בעלי חיים הן מבחינה אקולוגית והן מבחינה אבולוציונית. בעלי חיים שהתנהגותם אקטיבית יותר, שנוטלים יותר סיכונים, מצליחים להתרבות טוב יותר ולפיכך גם תורמים למגוון הגנטי ובהתאם לכך גם ליכולת ההישרדות של הזן. 

"למרבה הצער, מצאנו שגיוון התנהגותי נשחק בקרב אוכלוסיות דגים הנחשפות לפלואוקסטין, מה שעלול להציב קבוצות גדולות של דגים בסיכון גבוה לתמותה בעולם שהולך ונעשה מזוהם יותר", כתבו החוקרים במאמרם. "כדי שאוכלוסיות דגים יצליחו לשגשג מול תנאי אקלים משתנים, הם צריכים להתנהג אחרת אחד מהשני", הוסיפו החוקרים. 

פרוזאק (צילום:  Simone Hogan / Shutterstock.co)
פרוזאק | צילום: Simone Hogan / Shutterstock.co

עוד ב-mako בריאות:
>> חיסון לקורונה: הסיבה שכואב לכם במקום ההזרקה
>> 29 מתים: המדינה שהצליחה להשתלט על הקורונה
>> הוכח: התבלין הזה עוזר לשריפת שומן בגוף

חשוב לציין כי המחקר נעשה במשך שנתיים בתנאי מעבדה שניסו לחקות את התנאים באוקיינוס, כך שהתוצאות עשויות להיות קצת שונות ממה שנצפה בשטח. כך שעד שלא נראה מחקרים שנעשו ממש בשטח, יהיה קשה לקבל תוצאות מדויקות. עם זאת, אין ספק שמדובר בתוצאות מטרידות שדורשות מחקרים נוספים ומעמיקים יותר. פרוזאק היא אחת התרופות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר בעולם ולפיכך השפעתה על בעלי חיים ימיים עשויה להיות משמעותית בטווח הרחוק.