לאחר פנייה של mako בריאות למשרד הבריאות, אמש (שלישי) הזהיר המשרד את הציבור בישראל שלא להשתמש בתוספי תזונה המיוצרים על ידי חברת Kobayashi Pharmaceutical היפנית, שמכילים את הרכיב שמרי אורז אדום (Red yeast rice). האזהרה הגיעה לאחר ש-5 אנשים מתו ביפן ויותר מ-100 אושפזו, ככל הנראה בעקבות השימוש במוצר. בימים אלה מתקיימת חקירה ביפן, אך ההערכות הן כי קיים קשר בין תוספי התזונה המכילים תמצית בשם Beni Koji – שמרי אורז אדום, ובין מקרי המוות והאשפוזים.

בשבוע האחרון הגיעו למטה החברה Kobayashi Pharmaceutical באוסקה אלפי תלונות צרכנים בשל תופעות בריאותיות שהופיעו בעקבות השימוש בתוסף, בין השאר הם העידו כי חוו סימפטומים כגון: שינוי בצבע השתן, גפיים נפוחות, עייפות ותשישות. חלק מהמאושפזים סובלים מבעיות בכליות. על פי הדיווחים, לא מדובר במוצרים חדשים, והצרכנים שנפגעו ככל הנראה השתמשו בהם לאורך זמן. מלבד תוספי המזון, ריקול התבצע גם לשלל מוצרים אחרים שמכילים את אותו הרכיב – משחת מיסו, קרקרים ורטבים לסלט.

לאחר שהתברר כי החברה עדכנה את הציבור באיחור של חודשיים, ולאחר שבמפעלי החברה נמצאה ככל הנראה חומצה רעילה נמתחה על החברה ביקורת קשה. נשיא החברה, אקיהירו קוביאישי, כינס מסיבת עיתונאים בסוף השבוע האחרון, ובמהלכה התנצל בפני הציבור והמשפחות שנפגעו מהאירוע, והוסיף כי החברה פועלת למניעת נזקים נוספים.

למרות הנזק – מוצרים שמכילים שמרי אורז אדום עדיין זמינים לרכישה און ליין

הרכיב שמרי אורז אדום אינו מאושר לשימוש בתוספי תזונה בישראל ולכן הוא לא מצוי בדרכי השיווק החוקיות, כך מסבירים במשרד הבריאות. עם זאת, הנטורופתית אורטל ברובין-חן מסבירה כי שמרי אורז אדום משווקים באתרים בחו"ל שהישראלים אוהבים להזמין מהם תוספי מזון כמו iHerb, אמזון ואחרים. "אנחנו נמצאים בשיא עונת הסאקורה ואלפי ישראלים נמצאים כרגע בטיולים ביפן, כך שכדאי להיות מודעים וזהירים, ולמי שרכשו מוצרים המכילים את הרכיב, הייתי ממליצה להפסיק את השימוש, ובמידת הצורך לפנות לטיפול וליידע את משרד הבריאות", היא מזהירה.

מהן הסכנות בשימוש ברכיב?

"שמרי אורז אדום, ביפנית Beni Koji, הם רכיב ידוע ביפן כבר מאות שנים, ומשתמשים בהם לצורך תיבול וייצור מזון", מסביר פרופ' איל שורצברג, סגן מנהל בית הספר לרוקחות באוניברסיטת בן גוריון. לדבריו, בתהליך הייצור של האורז מוסיפים לו שמרים (סוג של פטריות מיקרוסקופיות) אשר גורמים לתסיסה של האורז ומעניקים לו את הגוון האדום. "כחלק מתהליך התסיסה, נוצרת תרכובת בשם Monacolin K, שזהה למנגנון הפעילות ולמבנה הכימי של תרופות ממשפחת הסטטינים, תרופות המשמשות להורדת כולסטרול  LDL המכונה 'כולסטרול רע'. עוד מציין פרופ' שורצברג כי "חומר זה עלול לגרום ל'התנגשות' עם תרופות שונות שאותן נוטל המטופל, מה שעלול לגרום לתופעות לוואי בלתי רצויות".

קניות ברשת (צילום: firmbee.com, unsplash)
הישראלים ממהרים להזמין מוצרים זולים - המחיר הבריאותי עלול להיות יקר | צילום: firmbee.com, unsplash

לטענתו, הסיבה למקרי המוות ביפן עדיין לא ברורה. "ייתכן כי זה קשור לתהליך התסיסה. אם התהליך משתבש, עלול להיווצר כימיקל בשם סיטרינין שיכול לגרום לבעיות בכליות. לחלופין, ייתכן כי מדובר בחומר רעיל שנמצא במוצר עצמו".

ואכן, במהלך השנים הועלו תהיות וספקות באשר לבטיחות הרכיב המצוי במוצר. במסמך שהוציא הגוף המרכזי של אגודת המחקר הגרמנית רק לאחרונה, נקבע כי שמרי אורז אדום הם אינם תוסף תזונה בטוח מאחר שהם מכילים מרכיבים שהשפעתם הביולוגית אינה ידועה, כמו תרכובות מונוקלין, שהן תרופות חזקות להורדת כולסטרול הניתנות בפיקוח רפואי וכמו סיטרינין. עוד קבעו החוקרים, כי נדרשים מעקב והערכה נאותים לבדיקת תופעות הלוואי שנצפו בבליעה של מוצרים שמכילים את הרכיב.

באתר WebMD ציינו כי במהלך השנים ה-FDA ביקש להוציא חלק ממוצרי שמרי אורז אדום מהשוק בארה"ב כיוון שהכילו מונקולין K. עוד ציינו במנהל המזון והתרופות האמריקאי כי קיים סיכון לבעיות שרירים חמורות שעלולות להוביל למחלת כליות בשימוש בתמצית. למרות המלצות הFDA-, רבים יכולים להשיג את התוסף גם מחוץ לארה"ב, במדינות אחרות או באינטרנט.

למרבה המזל, עד כה לא התקבלו דיווחים במשרד הבריאות אודות ישראלים שרכשו את תוספי התזונה מהאתרים השונים או על כאלה שנזקקו לטיפול רפואי לאחר צריכתם. שוק תוספי המזון נמצא בצמיחה בשנים האחרונות. לפי המשרד, היקפי הייצור והיבוא של תוספי התזונה בישראל נמצאים בגידול של כ- 5% לשנה בממוצע בעשור האחרון. היקף השוק מוערך בכמיליארד שקל בשנה. תוספי תזונה וחומרי גלם לייצורם מוגדרים בישראל כמזון רגיש, הפיקוח על ייצור וייבוא התוספים מוסדר בחוק ובתקנות הגנה על בריאות הציבור.

פרופ' שורצברג מוסיף כי "אף שניתן למצוא ויטמינים ותוספי מזון זולים יותר בחו"ל, הבריאות חשובה יותר, ולכן עלינו להיות זהירים בכל קנייה כזאת". הוא מדגיש כי "חובה להתייעץ עם הרופא או הרוקח לפני השימוש במוצרים אלה, בייחוד למי שנוטל תרופות באופן קבוע או למי שסובל ממצב רפואי כלשהו".