יש אנשים שבשבילם ורידים בולטים הם סתם עניין אסתטי, בעוד שאחרים סובלים מכאבים, תחושת אי נוחות או סיבוכים רפואיים של ממש. אבל מה שמעניין אותנו באמת הוא איפה הם מופיעים בגוף?

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק? 

מסתבר שאף אחד לא יודע למה ורידים מתחילים לבלוט, אין לכך סיבה גנטית אבל בהחלט יש קשר משפחתי. "אנחנו לא יודעים איפה נמצאת הנטייה לכך בגנים, אך זו בהחלט תופעה משפחתית", אומר ד"ר טל סלמון, מנהל יחידת כירורגיית כלי דם בבי"ח העמק, שירותי בריאות כללית. "מה שמגביר את התופעה זה הריונות, והתופעה שכיחה יותר אצל נשים".

מערכת הדם בגוף מורכבת מכמה חלקים שונים, יש את מערכת העורקים שתפקידה להעביר דם מהלב ואל שאר חלקי הגוף, ואת מערכת הוורידים שמטרתה להחזיר את הדם בחזרה אל הלב. "אם מסתכלים על המערכת העורקית, זרימת הדם מתרחשת על ידי לחץ הדם ומשאבת הלב לאורך כל הגוף. כאשר הדם מגיע ליעדו הוא צריך לנדוד בחזרה אל הלב- והוא עושה זאת דרך מערכת הורידים", אומר ד"ר סלמון. "מערכת הוורידים היא מערכת ללא לחץ, ומה שמניע את הדם הוא השרירים ומערכת של שסתומים. כשהשריר מתכווץ הוא מעלה את הדם למעלה בעזרת השסתומים. המערכת העמוקה של הורידים עושה את רוב העבודה והמערכת השטחית – שקרובה אל העור- צריכה להעביר את הדם למערכת העמוקה".

כאב בטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כאב אגן כרוני עלול לקרות לאחר ההריון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

דליות ברגליים

הוורידים הבולטים (דליות) שייכים למערכת הוורידים השטחיים שנמצאים קרובים יותר אל העור, ולרוב הם מופיעים ברגליים. "מכל מיני סיבות של גרביטציה או היחלשות כוח השרירים – המערכת הזאת עלולה לא לעבוד, וחלק מהדם נתקע ברגליים. אז הוורידים מתחילים להסתלסל והם נשארים מלאים בדם, ולכן הם בולטים", הוא מסביר. "המצב יכול להסתבך כאשר העומס גדול מדי על העור ואז העור פוקע ויש שטפי דם, ברזל שוקע בעור וגורם לפיגמנטציה, וזה נראה כמו כתמי חלודה. הדבר השני שקורה הוא שהעור מפסיק להיות גמיש והופך להיות שביר וחשוף לזיהומים, ובמצב הקיצוני יכולות להיווצר בצקות וכיבים בעור במקרה שהלחץ מתגבר יותר מדי".

הבעיה המרכזית היא שאין לדעת אצל מי המצב יסתבך והיכן יישארו הוורידים בולטים ולא מזיקים. "אנחנו לא נוטים לטפל בחולה א-סימפטומטי, אל במידה ואכן יש החרפה במצב, ניתן להשתמש בגרב אלסטית שתעזור להחזר הוורידי, תפעיל לחץ על השרירים ותגרום לשיפור זרם הדם", מסביר ד"ר סלמון. "השלב הכי מתקדם בטיפול הוא ניתוח, שבדרך כלל מתמקד בווריד השטחי הראשי של הרגל (ספנה). הווריד הזה מתחיל מהמפשעה ועד הקרסול, לרוב הוא המוקד של בעיית אי הספיקה. הטיפול מתמקד בהוצאת הווריד או בצריבה שלו מבפנים-  בעזרת גלי רדיו, לייזר או חומר כימי, ויש גם שיטה חדישה של דבק ביולוגי- שגורמת לסתימת הוריד. חשוב לציין שהווריד הזה אינו אקוטי להמשך התפקוד הגופני ורופאים משתמשים בו רבות גם לצורך ניתוח מעקפים, כך שאין סכנה בחיסול הווריד במידה והמערכת הוורידית העמוקה אכן מתפקדת כראוי".

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק חלושס: 7 דברים שכדאי לדעת על נפילת סוכר
>> לא הבנו: הניתוחים הפלסטים הכי מוזרים שיש
>< לבלוע או לא? מה מותר ואסור לעשות עם מסטיק?

מלבד עניין הדליות ברגליים, הוורידים השטחיים שלנו יכולים לבלוט גם בעוד מקומות:

1. בנרתיק וברחם

קשה לראות את זה אם לא ממש מסתכלים לשם, אבל הם קיימים. מגיל מסוים דברים מתחילים להשתנות שם, בין השאר גם כלי הדם שם מתחילים להשתנות. זה יכול לקרות כתוצאה מהתעבות כלי הדם בכל האזור הזה, שמתרחשת לרוב במהלך ההיריון. זה יכול להיות לא נעים ולכלול כאבים ואי נוחות באזור האגן.

"גודש ורידי אגן (pelvic congestion syndrome) הוא אחת הסיבות המרכזיות לכאב אגן כרוני בקרב נשים", אומר ד"ר רן קידר, מומחה בכירורגיה גניקולוגית, בי"ח וולפסון, חולון. "זהו הסיפור העצוב של הרבה נשים שסובלות מכאב כרוני באזור הבטן התחתונה או באגן – וזה גורם להן לכאבים ממושכים ומייסרים שאף אחד לא ממש יודע לפתור. זה למעשה גודש במובן של ורידים מוגדלים, מה שגורם לכאבים. זה ממש כמו ורידים בולטים ברגליים רק מבפנים".

מתאמנת על המדרגות (צילום: Shutterstock/ Paul Matthew Photography)
הורידים האלה בולטים מסיבה טובה מאוד. תתגאו בהם | צילום: Shutterstock/ Paul Matthew Photography

התסמונת הזאת מאוד מחמירה כשעומדים לזמן רב, כשצריך ללכת יותר ואם אי אפשר לנוח במשך היום. בנוסף, המצב גורם לכאבים בקיום יחסי מין עמוקים. "הבעיה היא שהרבה נשים סובלות בלי לדעת שיש בעיה רצינית, ובכלל בכאב כרוני זה כך, קשה מאוד למצוא פתרון משום שזה כמעט ולא קיים במודעות של רופאים ונשים למרות שזה דיי שכיח", מוסיף ד"ר קידר. "זה קיים בעיקר במודעות של רופאים כמוני אשר עוסקים בנשים האלה, והפתרון הטיפולי כולל שתי אפשרויות - יש רופאים שעושים צנתורים- סוגרים את כלי הדם האלה ואז הם מתכווצים ומתייבשים, או ניתוח לפרוסקופיה- מבודדים את כלי הדם וסוגרים אותם. זה יותר מסובך, אבל הרבה פחות פולשני".

באופן כללי, הריון יכול לגרום ללחץ על כל הוורידים ולגרום לוורידים בולטים בכל מיני מקומות בגוף. "ההריון שבתוך הבטן לוחץ על כל הוורידים ולכן קשה לדם לחזור מהרגליים ללב דרך הוורידים", מוסיף ד"ר סלמון. "גם המצב ההורמונלי לקראת הלידה גורם להגדלת הוורידים וריכוך הרקמות מסביבם, מה שיכול אף הוא לעודד בליטה של וורידים".

2. בפי הטבעת

או במילים אחרות – טחורים. מיהם הטחורים הנחמדים אם לא ורידים סוררים שממררים לנו את החיים? בפועל, הטחורים הם למעשה בליטה של הרירית שסביב פי הטבעת והרקטום, זה קורה בעקבות גודש ועיבוי הוורידים באותו אזור. אמנם אמורים להיות לנו ורידים שם, אבל לא ככה. אבל אם זה קורה לכם אין סיבה להתבייש, וכדאי להתמודד עם הבעיה בהקדם. דבר ראשון- שינוי תזונתי, תאכלו יותר סיבים וכך תצטרכו להתאמץ פחות. בנוסף, חשוב לנקות את האזור ביסודיות לאחר כל פעם שמבקרים בשירותים- ואם לא משתפר, לכו לקבל טיפול רפואי, זה ישפר לכם את החיים פלאים.

3. ורידים בחזה

אחרי שעברנו את על הרציניים, הגענו לשלב האסתטי – ורידים במחשוף. זה לא ממש משפיע על המצב הבריאותי, אבל אין ספק שזה לא תמיד נעים. ברוב המקרים, מדובר על ורידים בולטים שמופיעים לאחר ניתוח להשתלת חזה. וגם לזה יש ניתוח להעלמת הורידים הבולטים, אך זה לא תמיד פשוט, וזה תלוי בכמות הוורידים הבולטים. לעיתים צריך לעבוד סדרת טיפולים ארוכה בכדי להעלים אותם לגמרי. מקווים שאתם לא מפחדים מניתוחים.

קמטים מסביב לעין (צילום: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock)
זה קורה עם הגיל ואין סיבה לדאגה | צילום: Kuttelvaserova Stuchelova, Shutterstock

4. על הזרועות והידיים

פחות בולט אבל עדיין מטריד חלק מהאנשים. מי לא זוכר את השיימינג שעשו לג'סיקה שרה פרקר בשל כך שהידיים שלה "נראות זקנות"? בפועל, הורידים שלה על גב כף היד בולטים כתוצאה מהרמת משקולות, ואין בזה שום דבר רע. שימו לב שכל הגברים השריריים מטפחים ורידים בולטים לאורך הזרועות שלהם, ואת זה אף אחד לא מבקר. קבלו את הוורידים האלה בכיף, הם לא יפגעו בכם. "כאן לא מדובר בדליות, אלא ורידים מוגדלים אצל אנשים שמפעילים יותר את השרירים", מסביר ד"ר סלמון. "הוורידים מתרחבים משום שהשרירים גדלים וצריכים יותר דם, וזה קורה בעיקר אצל מי שעוסק בפעילות גופנית מאומצת בגפיים העליונות".

5. מסביב לעיניים ובפנים

פה זה כבר באמת עניין של גיל, לכולנו יש ורידים בפנים והם נמצאים דיי קרוב לשטח הפנים, אך הבולטות שלהם תלויה בעיקר בכמה שומן יש לכם בפנים. אין בכך בעיה רפואית, אך קיימים טיפולים אסתטיים שיוכלו להקל על התסמינים ואפילו להסתיר את הורידים הבולטים לחלוטין. לרוב מדובר על בעיה אסתטית בלבד. "המקור לתופעה אינו ברור, אך מדובר בעניין אסתטי בלבד", אומר ד"ר סלמון. "הוורידים נמצאים ברקמה יותר שטחית ולכן רואים אותם. זה קורה יותר כתוצאה מתהליך ההזדקנות של העור שגורם לו להיות דק יותר".

>> בוקר (לא) טוב: מה הסיפור של אנשים שלא נחמדים בבוקר?