מעשנים? חשבתם שאתם "רק" בסכנה לחלות בסרטן ריאה? כדאי שתשקלו טוב לפני שאתם מציתים את הסיגריה הבאה שלכם: אתם חשופים לסכנות רבות מששיערתם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מדי שנה מציינים בארץ ובעולם את "יום ללא עישון", בדרך כלל ב-30.5 והשנה היום (ראשון, 4.6). אך נראה שהתובנה כי עישון הורג, פשוטו כמשמעו, עדיין לא מחלחלת מספיק. העובדה המצערת היא שבישראל מתים מדי שנה כ-8,000 בני אדם ממחלות הקשורות לעישון. 22 אנשים מתים מדי יום.

אחת האמירות שאני נתקל בהן לא פעם היא "סבא שלי עישן 70 שנה ונפטר בגיל 90 בשיבה טובה". נכון, יש מעשנים שלא יחלו במחלה קשה לעולם, אבל הם לא רבים. רוב אוכלוסיית המעשנים חשופה למגוון גדול מאוד של מחלות, חלקן מסכנות חיים. למשל, הנתונים מוכיחים כי הסיכוי של אדם מעשן לחלות ולמות מסרטן חלל הפה גבוה פי שלושה משל אדם שלא מעשן. עוד מראים הנתונים שאדם שמעשן וגם צורך אלכוהול מגדיל את הסיכון שלו לחלות בסרטן חלל הפה פי 10-15 כתוצאה מהסינרגיה בין החומרים המזיקים.

בשנים האחרונות מנסות רשויות המדינה ובראשן משרד הבריאות להילחם בתופעת העישון, בעיקר באמצעות חוקים ותקנות לצד העלאת מסים על מוצרי טבק. אך המצב בישראל עדיין רחוק מלהיות אופטימלי: 19.7% מכלל האוכלוסייה בישראל הם מעשנים. במגזר הערבי המצב עגום עוד יותר: 1 מכל 2 גברים מעשן וסרטן הריאה הוא גורם התמותה מספר אחת.

עוד ב-mako בריאות
>> אחת ולתמיד: האם שמן קוקוס באמת כזה טוב לנו?
>> אוכלים פחות בשר? תראו מה זה עושה לגוף שלכם
>> "כואב לי בכל שנייה ביום - והסביבה מרימה גבה"

בישראל, סרטן הריאה הוא הגורם מספר אחת לתמותה מבין כל מקרי הסרטן הן בקרב גברים והן בקרב נשים. אבל בשונה מסוגים רבים של סרטן – את סרטן הריאות ברוב המקרים ניתן למנוע, כי העישון אחראי לכ-90% ממקרי סרטן הריאות, כולל בקרב מי שנחשפים לעישון פאסיבי. דרך המניעה האופטימלית היא פשוט לא לעשן, וגם מי שיפסיקו לעשן – אפילו אם עישנו שנים רבות - יוכלו להפחית משמעותית את הסיכון שלהם לחלות.

אז עישון הוא הגורם מספר אחת לסרטן ריאה, אך הוא גורם גם למחלות שרוב האנשים לא מקשרים דווקא לסיגריות. בין השאר מדובר בגידולי ראש צוואר ובראשם סרטן חלל הפה (אורופרינקס), סרטן שלפוחית השתן, סרטן הלבלב, סרטן כבד, לחץ דם גבוה – ואפילו הסתיידות עורקים (טרשת עורקים).

סרטן ראש-צוואר הוא קבוצת מחלות ממאירות הפוגעות ברקמות באזורי הראש והצוואר ועלול להתבטא בגידולים בבית הבליעה, במיתרי הקול, בבלוטות הרוק, בחך, בלשון, בשפתיים, באף ועוד. גורמי הסיכון העיקריים הידועים הם עישון, אלכוהול וחשיפה לווירוס הפפילומה האנושי (HPV), שאמנם מקושר תודעתית בעיקר לסרטן צוואר הרחם אך אחראי גם ל-12% ממקרי סרטן הראש-צוואר וכ-3% ממקרי סרטן חלל הפה והגרון. אומדן הנרפאים מגידולי ראש צוואר שנגרם מ-HPV עומד על 90% - ואילו בקרב חולים שאצלם זוהה אותו גידול, באותו שלב, שנגרם כתוצאה מעישון ולא מווירוס הפפילומה, אחוז התגובה לטיפול הוא 50%.

כשמביאים בחשבון שחברות הטבק משקיעות מדי שנה יותר מ-64 מיליון שקלים בפרסום ושיווק המוצרים שלהן בישראל, והאכיפה על מכירת סיגריות ואלכוהול לנוער מתחת לגיל 18 אינה מספקת, אין זה מפתיע שהמלחמה בעישון ונזקיו עדיין לא תמה. אין ספק שמלבד העלאת המודעות לסכנות התמונות בעישון, יש לנקוט בצעדים מחמירים נגד העוברים על החוק, לקיים תכניות חינוכיות לצעירים ולהעלות את הנושא לסדר היום הציבורי תוך הקצאת משאבים לנושא מניעת עישון. ויפה שעה אחת קודם.

ד"ר סאלם בלאן הוא מנהל יחידת ראש צוואר, מערך אונקולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם

>> איך זה לחיות בתוך גוף שתוקף את עצמו?