בעוד חודשיים-שלושה זה יתחיל מחדש: הקיץ יסתיים, החורף ייראה מעבר לפינה ושוב יפמפמו לנו המלצות של רופאים להתחסן נגד שפעת. אלא שילדים ומחטים מעולם לא היו חברים טובים, מה גם שמבוגרים רבים חוששים מכל מה שקשור לזריקות. ובכן, כעת נבדקת דרך חדשה לחיסון נגד שפעת: מדבקות שיעילותן אמורה להיות זהה לחיסון הניתן בזריקה. האם זה הולך להיות הפתרון להתחסנות האוכלוסייה מפני השפעת בחורפים הבאים?

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החוקרים האמריקאים שפיתחו את המדבקה ערכו לראשונה ניסוי קליני בבני אדם ומצאו שהיא מעניקה לגוף הגנה דומה לזריקת החיסון המסורתית. הפיתוח החדש אמור לסייע לסובלים מפוביית מחטים, אבל לא רק: רופאים ומומחים לבריאות הציבור מקווים שהמדבקה תגדיל אבסולוטית את אחוזי המתחסנים מפני השפעת.

מי צריך חדר אחיות כשאפשר לחסן את עצמך

על פי ארגון הבריאות העולמי, שפעת עונתית אחראית מדי שנה לכחצי מיליון מקרי מוות ברחבי העולם. בארה"ב לבדה נע מספר מקרי המוות בשל הסתבכויות של מחלת השפעת בין 12,000 ל-56,000 בשנה – אלא שרק 40% מהאוכלוסייה הבוגרת בארה"ב בוחר להתחסן מפני המחלה. העובדה שהחיסון ניתן בזריקה עשויה להיות קשורה לשיעורי החיסון הנמוכים, מלבד סיבות הקשורות בזמן ובהוצאות הכרוכות בקבלת החיסון.

צוות מאוניברסיטת ג'ורג'יה בארה"ב שבראשו עמד המהנדס מארק פראוזניץ יצר שיטה חלופית המשתמשת במחטי מיקרו. "המחטים הללו כל כך זעירות, ש-100 מהן נמצאות על המדבקה ויכולות להיות מתחת לאגודל. יחד עם זאת, הן גדולות מספיק כדי להכיל חיסון עבור שלושה זנים שונים של שפעת".

מדבקת מחטי המיקרו נבדקה בניסוי קליני שנערך על ידי ד"ר נדין רופל ועמיתיו במרפאת התקווה של אוניברסיטת אמורי בדקאטור, ג'ורג'יה. הניסוי כלל 100 מתנדבים שחולקו באקראי לארבע קבוצות. שתיים מהקבוצות חוסנו עם המדבקה הדומה לפלסטר, אותה מניחים על העור ליד פרק כף היד למשך 20 דקות. ההליך היה פשוט וקבוצת המתנדבים הייתה מסוגלת לתת לעצמה את החיסון. בקבוצה השנייה, אנשי מקצוע בתחום הבריאות עשו את העבודה. הבדיקה במדבקת החיסון העלתה כי המיקרו מחטים נמסו במהלך 20 הדקות של מגע עם העור. קבוצה שלישית קיבלה זריקת שפעת מסורתית באמצעות מחט רגילה, וקבוצה רביעית קיבלה מדבקה הדומה למדבקת המיקרו מחטים אך הכילה פלצבו.

עוד ב-mako בריאות
>> זה המחיר שהגוף שלכם משלם על עבודה בלילה
>> ממלאים מחדש בקבוקי מים? תפסיקו עם זה מיד
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שוקולד

החוקרים בדקו את המתנדבים 28 יום לאחר מתן החיסונים, וגילו כי רמות נוגדני השפעת היו "גבוהות באופן משמעותי" בשלוש מתוך ארבע הקבוצות שקיבלו את החיסון לעומת הקבוצה שקיבלה את הפלצבו. בנוסף, לשתי הקבוצות שקיבלו את החיסון באמצעות המדבקה היו רמות נוגדנים זהות לקבוצה שקיבלה את הזריקה. כמו כן, המתנדבים שהניחו את המדבקות על עצמם קיבלו הגנה זהה לזו של המתנדבים שהמדבקות שלהם הונחו על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות. על פי תוצאות המחקר, לאחר חצי שנה, לפחות 75% מהמתנדבים בכל שלושת קבוצות החיסון היו עדיין מוגנים.

תינוק מקבל זריקה (צילום: naumoid, GettyImages IL)
הקלה לילדים ולסובלים מפוביית מחטים | צילום: naumoid, GettyImages IL

באנגליה כבר מברכים

זריקת החיסון הכילה לפחות 15 מיקרוגרם של אנטיגנים (החלק של נגיף השפעת המפעיל את התגובה החיסונית) לכל אחד משלושת זני השפעת. המדבקות בשתי הקבוצות העבירו כמות קטנה יותר של אנטיגנים.

לאף אחד ממתנדבי המחקר לא היו תופעות לוואי רציניות. לקבוצות המדבקות היו תגובות עור קלות שלא נראו בקבוצת המחטים הרגילה, בעוד המתנדבים של קבוצת המחטים הרגילה חוו כאב. 70% מהמתנדבים שקיבלו את מדבקת החיסונים אמרו שהם מעדיפים להשתמש בה שוב מאשר לקבל חיסון בזריקה ועורכי המחקר הכריזו על הצלחה בכל החזיתות.

עורכי המחקר אומרים שיצטרכו לבצע מחקרים בהיקף משתתפים גדול יותר לפני שניתן יהיה להשתמש במדבקות והבטיחו שגרסאות עתידיות של המדבקות יפיקו תגובות עור פחותות תוך מתן הגנה זהה.

בינתיים, במערכת הבריאות הציבורית באנגליה מברכים על האופציה החדשה והמבטיחה לחיסון עונתי. מי שעשוי בעיקר להרוויח ממדבקות החיסון הם אנשים במדינות נחלשות, שם קשה להגיע לחיסוני שפעת. מעבר להפחתת הכאב, עלויות המדבקות הן פחותות, קל יותר לשנע אותן משום שאינן דורשות קירור, והשימוש בהן הוא באופן עצמאי, מה גם שהן לא מייצרות פסולת חדה. אחרי הפעם האחרונה שבאנו לחסן ילד, אנחנו לגמרי בעד.