למרות שהדיווחים הראשוניים על נגיף הקורונה התמקדו בעיקר בהשפעתו של הנגיף על מערכת הנשימה, בחודשים האחרונים מצטברות יותר עדויות שמצביעות על כך שהנגיף הקטלני מסוגל גם לפגוע במערכת הלב וכלי הדם. כעת מחקר חדש שנעשה על ידי חוקרים מגרמניה מראה כי מטופלים רבים שהחלימו מהנגיף נותרים עם נזקים בלב, בדומה לנזקים הנגרמים כתוצאה מהתקף לב.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר נעשה על ידי צוות חוקרים בהובלתה של ד"ר ולנטינה פונטמן מבית החולים האוניברסיטאי בפרנקפורט ופורסם בכתב העת JAMA Cardiology. לאחר שנעשו בדיקות דימות על 100 אנשים שהחלימו מקורונה (50 מהם היו בריאים לפני שנדבקו בנגיף וכל השאר היו בקבוצות סיכון בשל מחלות רקע במערכת הלב וכלי הדם), נמצא כי אצל לא פחות מ-78 אחוז מהם נמצא כי הנגיף הגיע ללב. אצל 60 אחוז מהם נמצאה דלקת בשריר הלב – בדומה לנזק שנראה אצל אנשים שחוו התקף לב.

"ממצאים אלה מצביעים על צורך בחקירה מתמשכת של ההשלכות הקרדיווסקולריות ארוכות-הטווח של Covid-19", כתבו החוקרים במאמרם. טרם ידוע כמה זמן הנזקים הללו יכולים להימשך, או אם נזקים אלו בלב עשויים להגביר את הסיכון להתקף לב, שבץ או מצבים אחרים מסכני חיים הקשורים במערכת הלב וכלי הדם.

מדובר במסקנות מדאיגות בעיקר כיוון שהן מצביעות על כך שבשונה ממה שחשבו עד כה, נזקים בלב בעקבות הקורונה לא בהכרח יקרו רק אצל אנשים עם מחלות רקע – הם יכולים לקרות גם לאנשים בריאים.  "מספר מקרי בוחן ומחקרים קטנים הציעו כי נגיף הקורונה בעיקר משפיע על מערכת הלב וכלי הדם על ידי החמרת אי-ספיקת לב במטופלים בעלי מחלות רקע", כתבו החוקרים. אך עד כה לא מספיק נחקרה ההשפעה הקרדיווסקולרית במטופלים אחרים, כלומר אנשים ללא מחלות רקע, אנשים שלא התאשפזו בעקבות הקורונה או אנשים שרק סבלו מתסמינים קלים, הם מוסיפים.

עוד ב-mako בריאות:
>> סנטר כפול: למה זה קורה ואיך נפטרים ממנו?
>> רמת ויטמין D נמוכה מעלה סיכון להידבק בקורונה
>> שרד את הקורונה – אך נותר ללא אצבעות ידיו

עוד קשה להעריך את מידת החומרה של הנזקים שנגיף הקורונה מותיר על מערכת הלב וכלי הדם – אך אין ספק שמדובר בהוכחה נוספת לכך שייתכן כי רופאים יצטרכו לעקוב אחר בריאות הלב של מטופלים שהחלימו מנגיף הקורונה.

מחקר אחר שנעשה בגרמניה ופורסם לאחרונה בכתב העת JAMA Cardiology, מצא הוכחה נוספת לכך שהנגיף עשוי לפגוע בלב. מתוך 39 חולי קורונה שנפטרו בתחילת המגפה (גילם הממוצע היה 85), ב-24 מהם נמצאו רמות גבוהות של הנגיף בלב.

מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (28.07.2020) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.