כאב ואדמומיות במקום ההזרקה הם חלק מהתסמינים המוכרים שיכולים להופיע לאחר חיסון קורונה, אבל גם לאחר חיסונים מסוג אחר כמו שפעת או טטנוס למשל. אלא שרבים ממקבלי החיסון נגד קורונה מתלוננים על כאב משמעותי יותר. התגובות נעות בין "כאב מסוים וחוסר נוחות בהזזת היד" או "כאב קל בלחיצה" ועד "כאב משמעותי בהזזה של היד וכאב מקומי", 24 שעות שבהן בקושי יכולתי להזיז את היד", "הכאב הגיע כמה שעות אחרי החיסון והיה ממש חזק, כאילו ירו לי ביד", "למחרת כאב עם קושי בתנועה, לכיוון הכתף והעורף, גם שלושה שבועות אחרי היד אל חזרה לעצמה, תחושה מוזרה בכתף". האם באמת יש סיבה לדאגה?
"הבסיס של כל החיסונים הוא חלבון", מסבירה ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית ופארמקולוגית, "כשתאי הגוף נתקלים בו הם פועלים, וזה בעצם מה שיוצר את הזיכרון החיסוני".
לדברי ד"ר תמיר, אין צורך לדאוג משום שמדובר בתגובה טבעית של הגוף: "ברגע ההזרקה למעשה מתחולל תהליך של דלקת, שבמהלכו הגוף לומד לזהות את הרכיב הרלוונטי ולפתח תגובה חיסונית. באופן תאורטי, היה אפשר לצפות שחיסון הקורונה שמתבסס על טכנולוגיה חדשנית ועל ממיסי חלבון שונים יגרום לכאב חמור יותר בזרוע, אך למרבה המזל, בפועל לא נראה שכך הדבר והוא אינו כואב יותר מחיסונים אחרים".
אם כן, מה יכולה להיות הסיבה לתלונות על כאב מקומי חזק דווקא במהלך מבצע ההתחסנות הנוכחי? ובכן, ד"ר תמיר חושבת שיש לכך כמה הסברים אפשריים: "ראשית, זה מאוד תלוי במי שמבצע את ההזרקה. ככל שהוא מיומן יותר, כך עולה הסיכוי שהזריקה תתבצע בצורה מקצועית וטובה יותר. וכשזה קורה, הסיכוי לכאב מקומי פוחת במידה מסוימת. אבל כיוון שכשמדברים על כאב מזריקה, בדרך כלל מדובר בכאב עמום ועמוק יותר, סביר שזה לא העניין. הסיבה היותר ראלית היא סיבה פסיכולוגית: צריך לזכור שיש הרבה מהומה סביב עניין החיסונים כרגע, ואנשים חוששים מאוד באופן כללי. למרות הדיווחים המעודדים על תופעות לוואי קלות יחסית שחולפות במהרה, עדיין מדובר בחיסון חדש, ובאופן טבעי, אנשים חוששים מפני תופעות לוואי מעין אלה. וכידוע, המחשבות שלנו משפיעות מאוד גם על התחושות הפיזיות שלנו".
אז מה אפשר לעשות כדי להקל את הכאב?
"ניתן להשתמש במשחות מאלחשות כדי להקל את כאב ההזרקה עצמה. מעבר לכך, חשוב לנשום עמוק, להירגע ולזכור שגם אם חשים כאב מקומי, הוא חולף תוך יום-יומיים. כמו כן, אני מציעה למי שחושש לשתף את מי שאחראי על מתן החיסון בתחושותיו, כדי שהוא או היא ידעו להתנהל בהתאם. כמו כן, לא מומלץ לבצע את החיסון ביד הדומיננטית, כדי שההתנהלות ביום החיסון תהיה קלה יותר והזרוע שקיבלה את החיסון תוכל לנוח".
האם ניתן לקבל את המנה השנייה באותה הזרוע שבה קיבלתי את המנה הראשונה?
"בהחלט כן. לאחר כשלושה שבועות המקום נרגע ואין בעיה לבצע את ההזרקה באותה הזרוע".
ומה לגבי אנשים שלא חווים כאב - הם פחות חסינים?
"ממש לא. התגובה לחיסון סובייקטיבית. אמנם תחושה של כאב עשויה כאמור להעיד על פעילות חיסונית תקינה, אך מנגד - היעדר תגובה כזאת אינו מעיד על חוסר תגובה חיסונית".
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"
משככי כאבים, קומפרסים פושרים והפעלת היד
ירדנה בורנקראוט, אחות אחראית מתחם חיסוני הקורונה במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, מוסיפה: "בחיסון הראשון עיקר תופעות הלוואי מדווחות על כאב מקומי וקושי בהנעת היד וחשוב להבין כי זה נורמלי לחלוטין וחולף כ-48 שעות. אכן ישנם דיווחים על כאב מקומי ביד אולם חשוב לזכור כי ישנם חיסונים אחרים דוגמת זריקת טטנוס שכואבים לא פחות. כמו כן, חשוב להבין באופן כללי כי בחיסון השני אנו מדווחים על יותר תופעות לוואי גם מקומיות שכן מערכת החיסון יותר מעוררת.
"על מנת להקל את הכאב המקומי ניתן לקחת משכך כאבים, לעשות קומפרסים פושרים דוגמת מגבת חמימה שנניח על המקום והכי חשוב להפעיל את היד שכן זה מזרז את זרימת הדם והחומר נספג מהר יותר".
באפליקציית איזי ריכזו את כל המקומות בהם תוכלו להתחסן נגד קורונה: