פרק חדש בסדרה האינטרנטית "הרגע הזה" – העוסקת במחלות ומצבים משני חיים ומנסה לשפוך אור על אורח חיים מותאם לחולים במחלות אלה ובני משפחותיהם.

"זה ערב רגיל", מספר דקל בן אבגי, אביה של יעל הקטנה, שבסך הכל ניסתה לעזור לאחיה לבשל את ארוחת הערב. "יעל מחליקה מהשרפרף לכיריים עצמם, שם יש סיר עם תבשיל בשר", משחזר בן אבגי. "כדי ליפול יותר נכון היא מושכת את הסיר אליה – ונכווית".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המשפחה הזעיקה את שירותי ההצלה, שהגיעו בתוך חמש דקות לבית המשפחה. "חצי שעה לאחר המקרה כבר מצאנו את עצמנו במיון של תל השומר", אומר בן אבגי. מה עובר בראש כשהבת שלך מטופלת בגלל כוויות ב-20 אחוז מגופה? "הדאגה היא קודם כל אם יש לזה סוף, אם זה מסכן חיים או לא, אם האברים מתפקדים לאחר מכן. זה מה שמחזיק אותך".

מהי בעצם כוויה? פרופ' יוסי חייק, מנהל המערך לכירורגיה פלסטית וכוויות במרכז הרפואי שיבא: "כוויה היא פגיעה בשלמות או בעובי העור. היא יכולה להיגרם מאש, מים, חשמל או חומרים כימיים. חומרת הפגיעה נקבעת על פי העובי שבו העור נפגע – לעור יש שתי שכבות, ובהתאם לעומק הפגיעה נקבעת דרגת הכוויה".

לצפייה בפרקים נוספים לחצו כאן >>

מה עושים במקרה של כוויה? "הטיפול המיידי הוא שטיפה במים זורמים – לא קפואים ולא חמים", מדגיש פרופ' חייק. לאחר מכן יש לעטוף את האזור שנפגע בבד סטרילי. במקרה שהכוויה גדולה מכף היד של הילד, אם היא באברי רבייה או במרפקים ואם מקורה בחשמל או בחומר כימי - יש לפנות מיד לעזרה רפואית בלי קשר לעוצמת הכאב.   

עוד ב-mako בריאות
>> זה המחיר שהגוף שלכם משלם על עבודה בלילה
>> ממלאים מחדש בקבוקי מים? תפסיקו עם זה מיד
>> חוקרים גילו משהו מדהים על שוקולד

העזרה הרפואית המיידית שהוגשה ליעל הבטיחה לה מידה מינימלית של סבל, אבל אביה מספר שזה לא נגמר בהיבט הפיזי. "לחזור לתפקוד מלא שלה ושלנו היה בעיקר עניין נפשי. אבל קיבלנו תמיכה מבית הספר, מחברות שבו לבקר". גם פרופ' חייק מדגיש את חשיבותו של מעגל התמיכה: "הילד הוא אותו ילד. המעטפת אולי נפגעה, אבל הילד עדיין צריך את החום והאהבה". 

משרד הבריאות וארגון בטרם מובילים ביחד עם משרדי ממשלה נוספים את התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים. אחד הנושאים בהם התמקדו השנה הוא הגברת המודעות למניעת כוויות בקרב ילדים ובבית. רוב הכוויות בקרב ילדים קורות בבית ומנוזלים חמים. באמצעות מספר כללים קלים ניתן למנוע את מרבית הכוויות : לא להשאיר  כלים חמים, סירים עם תבשילים או נוזלים חמים בטווח השגתו של הילד (על מפת השולחן, בקצהו, בקצה השיש או על הרצפה).

לקצר את אורך חוט הקומקום החשמלי ואת חוט המֵיחַם, והרחיקו אותם מקצה השיש כדי למנוע אפשרות שילדכם ימשוך את החוט, ויישפכו עליו מים רותחים, למקם את הסיר בצד האחורי/פנימי של  הכיריים, בזמן נשיאת פעוט אין לבשל או לשתות משקאות חמים

משרד הבריאות הפיק עלון מידע למניעת כוויות בקרב ילדים אשר מחולק בטיפות החלב. כמו כן מידע נוסף מצוי באתר משרד הבריאות ובאתר ארגון בטרם.

*יוצרת ועורכת הסדרה - עדי ציבלין בר-עוז. מפיקה - רננה לוי. צלם - אלי סטרול