פעם ספרנו קלוריות ודיברנו במונחים של מרזה או משמין. היום כשהמודעות עלתה, כולנו רוצים להיות בריאים ומאוזנים, כי כשאנחנו נמצאים במצב בריא ומאוזן, אנחנו יכולים לעבוד יותר טוב, להיות הורים יותר טובים, ואנשים יותר טובים. הבריאות שלנו היא נגזרת של המצב הנפשי שלנו, והמצב הגופני שלנו שכולל תנועה ותזונה מאוזנת. אך מהי בעצם אותה תזונה מאוזנת?
הרבה אנשים מעידים על עצמם שהם אוכלים "בריא", אך כל אחד דוגל בתפריט לגמרי אחר, אז מה בעצם נכון ואמיתי? האמת היא שאין אמת אחת, ויש מגוון שיטות תזונה, ולכל אחד תתאים דרך אחרת. אבל יש תחום נוסף ופחות מדובר שמעסיק את הרפואה והוא עניין ה-PH, שטבע בשנת 1909, הביוכימאי הדני סורן פיטר לאוריץ סורנסן. ה-PH הוא בעצם סולם למדידת רמת החומציות-בסיסיות של כל מזון, כאשר לכל מה שאנחנו אוכלים יש תגובה בסיסית או תגובה חומצית.
הקשר בין חומציות גבוהה למחלות
הדרגה התקינה בדם של ה-PH שלנו נעה בין 7.36-7.45, ואנחנו רוצים לשמור עליה במספרים האלו, כדי שהגוף שלנו יהיה בריא ויתפקד כהלכה. צריכת הרבה מאכלים חומציים, מוציאה את הגוף מאיזון, ועלולה לגרום למחלות שונות החל מרמת דלקתיות שעולה בגוף ועד להתפתחות ושגשוג תאים סרטניים.
יש מאכלים שונים שנחשבים לחומציים, אך בגוף שלנו הם יוצרים תגובה בסיסית ולהיפך. לימון למשל, הוא חומצי, אך כשאנחנו אוכלים או שותים את המיץ שלו, זה יוצר תגובה בסיסית בגוף. חלב למשל, הוא בסיסי, אך יוצר תגובה חומצית בגוף, ולכן חשוב לדעת איזה מאכלים יוצרים תגובה בסיסית ואיזה תגובה חומצית.
בשנות החמישים, הוכיח ד"ר אוטו היינריך ורבורג, כי תאים סרטניים משגשגים בסביבה חומצית ולא יכולים להתפתח בסביבה בסיסית. לכן חשוב לנו לדאוג שהגוף שלנו יהיה מאוזן, ולהמעיט במאכלים שיוצרים תגובה חומצית.
טבעוני זה בסיסי
אז איך יודעים מה חומצי ומה בסיסי? ומה בריא לנו? ישנן טבלאות שניתן למצוא באינטרנט או בספרים בתחום, כמו למשל 'מדריך מזונות חומציים ובסיסיים' של ד"ר סוזן בראון ולארי טריביירי, אך חשוב להכיר בעובדה שתגובת מזונות מהחי היא החומצית ביותר. לדגים, בשר, מוצרי חלב וביצים, תגובה חומצית יותר משאר המזונות.
לעומת זאת, ניתן לראות שאנשים שדוגלים בתזונה טבעונית, ובעיקר בתזונה שכוללת הרבה מזונות מהצומח כמו ירקות ופירות, עלים ירוקים, זרעים ואגוזים, יהיו בעלי גוף יותר בסיסי מאשר חומצי. גוף בסיסי נוטה להיות בריא יותר, דלקתי פחות וחיוני יותר.
מאכלים עם רמת בסיסיות גבוהה שעוזרים לשמור על האיזון הם: עלים ירוקים וירקות ירוקים, פירות כמו אבטיח, אננס, אגסים, קיווי וגם מאכלים כמו צנון, קישואים, שומר, תפוחי אדמה וגרעיני דלעת.
איך הנפש משפיעה על מאזן החומציות בסיסיות בגוף?
הנטורופת יגאל קוטין טוען שגם לנפש יש תפקיד בכל מערך איזון החומציות בסיסיות בגוף: "סטרס ולחץ מתמשך מפעילים מערכת הורמונים מסוימת, בעיקר קורטיזול ואדרנלין, שהם הורמוני המתח שלנו. כשהם ברמה גבוהה, הם בעצם יוצרים השפעה גם על עלייה של חומרים שמעודדים דלקת ואז הגוף נהיה יותר חומצי."
"עוד דבר שקורה כשיש סטרס מתמשך, זה יש שיבוש של כל מה שקשור במאגר הסוכר שלנו והאינסולין, וכשעולה רמת האינסולין, גם החומציות עולה. כשאנחנו בסטרס מתמשך, בדרך כלל השרירים שלנו כמו שריר הלב ושרירים אחרים, נמצאים במצב של כיווץ, וזה גם גורם להרבה פסולת תאית שהיא חומצית" מוסיף קוטין. "סטרס גם מעלה את החומציות של הקיבה וזה גם יכול להשפיע על החומציות הכללית בגוף".
איך בודקים רמת חומציות בסיסיות?
"הדרך הפשוטה ביותר זה למדוד או ברוק או בשתן. אם רוצים לעשות את זה לבד, יש מקלות PH שאפשר לקנות אותן ולמדוד דרך הלשון או בשתן. אפשר גם לראות את זה כמובן בבדיקת שתן רגילה. דבר שני, בבדיקות דם רגילות יש חומרים כמו חומצת שתן, שגם יכולים להעיד על חומציות גבוהה".
*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.