סופלה (צילום: istockphoto)
נסו להפחית את הסוכר בשליש. סביר להניח שזה יעבוד | צילום: istockphoto

אנחנו מתים על אוכל צרפתי, נראה לנו שכבר הבנתם את זה עלינו, אבל מה לעשות שלחלק לא קטן מהמתכונים במטבח הזה יש נטייה להכביד בשומן רווי, סוכר ומלח? האמת, דווקא יש מה לעשות. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפוך מתכונים צרפתיים קלאסיים לבריאים יותר.

>> בואו לפייסבוק שלנו, יש שם הכל

1. במרקים, תבשילים ונזידים (או בקיצור, כל מה שמתבשל והוא לא ממרח או מאפה) אפשר ומומלץ להחליף את החמאה בשמן זית איכותי, עדיף מתוצרת הארץ. במנות אלו החמאה נדרשת בשביל הטעם ולא המרקם, ולכן ההחלפה תצליח בלי לפגום במנה הסופית (הרי רוב האופי מגיע משאר המצרכים). אם אתם בכל זאת רוצים את הטעם בלי השומן הרווי, אפשר פשוט להוסיף כמות קטנה של חמאה בשביל הנגיעה הקרמית שהיא נותנת.

2. החליפו את השמנת המתוקה בחלב קוקוס. בעוד שבשמנת מתוקה יש לפחות 32 אחוזי שומן, בחלב קוקוס יש חצי מהשומן - והמרקם כמעט זהה. בקישים, פשטידות וטארטים מלוחים חלב הקוקוס עושה עבודה מצוינת בלי פשרות, וכמובן תורם עוד טעם קוקוסי מגניב שהולך מצוין עם פטריות, אפונה ואפילו כרוב.

עוד באוכל טוב:

 

סלט בורגול ניסואז (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
יש גם אוכל צרפתי בריא ומזין. הנה, תראו | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

3. אין על צ'יפס זהובים ופריכים מבחוץ, ומבפנים נימוחים ועדינים כמו ענן. כדי ליהנות מהם עם כמה שפחות שמן, חשוב לחמם את השמן מראש ולא לטגן יותר מדי בו זמנית – ככל שהטיגון קצר יותר כך כמות השמן שנספג בתפוחי האדמה קטנה יותר. אופציה נוספת היא זו של התנור: חותכים את תפוחי האדמה בצורה אחידה, מבשלים במים רותחים 10 דקות או עד ריכוך קל, ואז מסננים, מתבלים בשמן זית, מלח, פלפל ותבלינים שאוהבים ושולחים לתנור חם (210 מעלות) ל-18 דקות או עד שהתפודים זהובים ויפים.

4. מורידים בשליש (ואפילו ביותר) את כמות הסוכר במתכוני קינוחים (מלבד קצף חלבונים, שבו חייבים לשים המון סוכר אחרת הנשיקות יהפכו בתנור לשלולית). קינוחים רבים נוטים להיות מתוקים מדי, וברוב המקרים אפשר להפחית את כמות הסוכר ועדיין לקבל קינוח מתוק (אבל לא מדי) ומהנה.

בנוסף, תמיד מומלץ להשתמש בסוכרים פחות מעובדים מהסוכר הלבן – סוכר חום, סילאן (ללא תוספת סוכר), דבש ועוד – שנותנים מעבר למתיקות גם ערך מוסף של טעם וחיזוק לערכים התזונתיים.

5. כדי להפחית את צריכת המלח כדאי להשתמש בציר עוף או ירקות תוצרת בית – ולצמצם למינימום את השימוש באבקות מרק למיניהן, המכילות כמות גבוהה של נתרן. לצירים יש המון טעם משלהם, שמגיע מהירקות ומהעצמות/אדרות שבהם משתמשים, ולכן צריך להוסיף למנות שמכינים איתם פחות מלח.

6. מוותרים על מתכונים שהצלחתם תלויה בכמות נכבדת של שומן. במקום רוטב הולנדז, למשל, שמחייב שימוש בהמון חמאה, מכינים רוטב בשמל סמיך שנותן לא פחות טעם, ובמקום פטה כבד מכינים כבד קצוץ (כמעט אותם מרכיבים, הרבה פחות שומן והרבה פחות עבודה).

7. מאמצים את המטבח של חבל פרובאנס. חבל הארץ המפורסם, הממוקם בדרום מזרח צרפת, מאופיין באוכל קליל מזה שבמחוזות הצפוניים והקרים יותר, שבהם דיאטה עתירת שומנים מגיעה מצורך ולא רק מגרגרנות. המטבח של פרובאנס מאופיין בשימוש בשמן זית, ירקות טריים ושפע של דגים, ומציג מנות ערבות לחך שיכולות להיקלט טוב טוב גם במזג האוויר המזרח תיכוני שלנו. מה למשל? רטטוי (תבשיל עגבניות עם חצילים, קישואים ופלפלים) וסלט ניסואז (שמגיע מעיר הריביירה ניס), שמכיל שעועית ירוקה, חסות, ביצה רכה, תפוחי אדמה וטונה איכותית.

לבלוג של עז תלם

>> מתכונים צרפתיים שאפשר להכין בבית