הולנד תפתח בדצמבר הקרוב פיילוט שייבחן מכירה חוקית של קנאביס בקופי שופס, כך נמסר בהודעה רשמית מטעם הממשלה. הפיילוט יתקיים במחוזות הערים ברדה וטילבורג, הכוללים עשר ערים בסך הכל, ויאפשר לקופי שופס המשתתפים בפרויקט למכור קנאביס שיסופק להם באופן חוקי על ידי מגדלים המחזיקים באישור לסחור בצמח. בשלב הראשוני יסופק כל הקנאביס על ידי שני מגדלים, כאשר בפברואר 2024 צפויים להצטרף לתוכנית שני מגדלים נוספים ולהרחיב את האספקה המוצעת בחנויות. במקביל, יורשו בעלי הקופי שופס להמשיך ולמכור את הסחורה ה"רגילה" שלהם, כלומר קנאביס שמכירתו אינה כרוכה בהפללה, אך מקורו בשוק האפור והוא למעשה חומר בלתי חוקי לשימוש, באופן פורמלי.

אמסטרדם (צילום: Ververidis Vasilis, shutterstock)
קופי שופ באמסטרדם | צילום: Ververidis Vasilis, shutterstock

אולי זה יפתיע את חלקכם, אבל השימוש בקנאביס בהולנד הוא בלתי חוקי. למעשה, תרבות הקנאביס המפורסמת של המדינה השטוחה, ובעיקר של בירתה אמסטרדם, מבוססת על "אי הפללה" לצרכני קנאביס על פי חוק. כלומר, עישון קנאביס או החזקתו בכמות המוגדרת לשימוש עצמי היא לא חוקית, אמנם, אבל היא לא גוררת ענישה. עם זאת, ובשל העובדה שלגליזציה של קנאביס לא קיימת בהולנד, גידול הקנאביס במדינה הוא אסור. בנוסף, עסקי הקנאביס בהולנד – ובראשם הקופי שופס המפורסמים – עוסקים בתחום אפור. הם פועלים ברישיון אמנם, אך מביאים את החומר מהשוק הבלתי חוקי, ואחת לכמה זמן מוצאים את עצמם תחת איומים שונים של עיריית אמסטרדם לסנקציות שונות, הנעות בין איסור כניסת תיירים לבין מגבלות חמורות אפילו יותר.

לגליזציה בעולם: באילו מדינות השימוש בקנאביס חוקי?

התוכנית לקיים פיילוט שכזה הוכרזה בפברואר 2023, ומן ההתחלה נטען כי היא תצא לדרך ברבעון האחרון של השנה. בהתאם לתחזית, הפיילוט צפוי להתחיל ב-15 לדצמבר. שמו הרשמי של הפרוייקט הוא "ניסוי העשב" (Wietexperiment). החל מהשלב השני של הניסוי, שצפוי לצאת לדרך כאמור בפברואר 2024, יימשך הניסוי 6 חודשים. דיונים בנוגע לאפשרות לכלול גם את אמסטרדם בפיילוט עדיין מתקיימים, אולם נכון לשלב זה הבירה ההולנדית תישאר מחוץ לניסוי.

קנאביס רפואי בצנצנת (צילום: Brandon Crawford, shutterstock)
קנאביס נמכר בחנות | צילום: Brandon Crawford, shutterstock

מטרת הפרויקט הנה ללמוד את ההליכים הרגולטוריים הכרוכים בלגליזציה של קנאביס, וכן לבחון את ההשלכות האפשריות של מהלך שכזה על בריאות הציבור, על שיעורי השימוש בצמח וכן על פוטנציאל הרווח של הכלכלה ההולנדית. המסקנות שיוסקו בתום 6 חודשים מתחילת השלב השני של הניסוי יסייעו לממשלת הולנד להבין האם וכיצד ניתן יהיה לקדם מהלך של לגליזציה מלאה בעתיד. בכך מצטרפת הולנד למדינות נוספות באירופה שמקדמות בצעדים גדולים את הפיכתו של השימוש בקנאביס לחוקי, כמו שווייץ, שבה מתקיים פיילוט נרחב למכירה חוקית של קנאביס, וכן צ'כיה וגרמניה, שביצעו בשנה האחרונה צעדים דרמטיים לעבר לגליזציה מלאה של צמח.