בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג התכנס היום (חמישי) לדיון בבקשת דרום אפריקה להוצאת צווים נוספים בתביעתה נגד ישראל והמלחמה ברצועת עזה. חבר צוות התביעה הדרום אפריקני פתח את נאומו בהאשמת ישראל ב"רצח עם", והוסיף: "הצווים הקודמים שלכם לא הגנו על הפלסטינים מהשמדתם בידי ישראל". מחר בבוקר יתקיים דיון נוסף, שבו ייטענו הסנגורים הישראלים נגד התביעה. 

עוד טען התובע מדרום אפריקה: "ישראל מסלימה את התקפתה נגד הפלסטינים בעזה, ובכך למעשה מפרה את ההנחיות המחייבות של בית המשפט. היא מנסה לטייח את מעשיה ולטשטש את ההוכחות ההולכות ומצטברות לכך שהיא מתכוונת לבצע רצח עם, שרוב שטחי הרצועה שוטחו. יש תיעודים של חברי כנסת ישראלים ומפקדים בצה"ל הקוראים להשמדת העם הפלסטיני ברצועה".

חבר צוות התביעה הדרום אפריקני (צילום: AP)
חבר צוות התביעה הדרום אפריקני | צילום: AP

"יש גם הצהרות של בצלאל סמוטריץ', שר במשרד הביטחון וחבר הקבינט שאמר, ואני מצטט 'אין חצי עבודה, צריך לחסל את רפיח, צריך למחות את זכר עמלק מעל פני האדמה'", ציין אחד מהתובעים מטעם דרום אפריקה. "הפסקת האש נחוצה למען האנושות. לכובש אין זכות להגנה עצמית בשטח כבוש. אם רפיח תיפול - גם עזה".

"ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר לא מדבר רק על חמאס, לאחרונה הוא תיאר את ישראל ואת כוונותיה במתקפה הצבאית כדי להבטיח שעזה לעולם לא תהווה יותר איום על ישראל", אמר תובע אחר. "הוא דיבר על המטרה של ישראל להגיע לניצחון מוחלט, ואמר ש'אף כוח בעולם לא יעצור בעדנו'. גם שר הביטחון יואב גלנט הבהיר שישראל 'מחסלת' שכונה אחר שכונה, ותגיע לכל מקום בעזה".

התובע טען כי "קריאות לרצח עם לא נענשות בישראל אלא מעודדות. גם נשיא המדינה יצחק הרצוג הרצוג פנה למילואימניק, ואמר לו שהוא 'דוגמה ומופת לאזרחי ישראל'". בהמשך הוקרן בבית הדין סרטון של חיילי צה"ל לפני כניסתם ללחימה אומרים: "יאללה, לפרק את רפיח". תובעת נוספת טענה: "הטבח בעזה הרבה יותר נרחב מאשר באוקראינה".

צו ביניים בתביעה כבר הוצא בידי בית הדין, אך במקביל, הוא לא נעתר לבקשת דרום אפריקה להוציא צו לעצירת המלחמה. כעת, על רקע הפעילות ברפיח, דרום אפריקה פנתה בבקשה בהולה להוצאת צווים נוספים ובית הדין קבע דיון בזק בהתראה של יומיים בלבד. ישראל ביקשה לדחות את הדיון לשבוע הבא - וסורבה.

"המתקפה הישראלית על רפיח והסיכון הקיצוני שהיא מהווה לאספקה ​​הומניטרית ולשירותים בסיסיים לעזה, הם לא רק הסלמה, אלא שהם מובילים לפגיעה בלתי הפיכה בזכויות העם הפלסטיני בעזה", טענו הנציגים הדרום אפריקניים בדרישתם.