תושבים בשכונת עין-כרם מתנגדים לתוכנית בנייה שתהפוך את מתחם פנימיית כרמית למתחם יוקרה ענק הכולל שני בתי מלון ויותר מאלף יחידות דיור. אחד השותפים בתוכנית הבנייה הוא אחיו של יו״ר ש״ס, שלמה (מומו) דרעי, שמחזיק ב-7% מהבעלות על הקרקע ויניב רווח משמעותי כאשר התוכנית תתממש.

בעבר כיהן מומו דרעי כנציג ש״ס בוועדה המחוזית לתכנון ובניה בירושלים. משען, חברת בת של ההסתדרות, החליטה ב-2006 למכור את מתחם כרמית, שמשמש כיום כפנימייה לתלמידי התיכון החקלאי עין כרם. לטענת המינהל הקהילתי יובלים, ההחלטה למכירת השטח לא פורסמה ברבים, אלא נעשו פניות ישירות למספר מצומצם של רוכשים פוטנציאליים. השותפות של דרעי הציעה 70 מיליון שקלים, ומי שאמון מטעם משען על המכירה, הסמנכ''ל גדי אלפסי - מאשר.

שלמה דרעי, אחיו של אריה דרעי (צילום: פלאש 90)
שלמה (מומו) דרעי, אחיו של אריה דרעי. ארכיון | צילום: פלאש 90

במינהל הקהילתי יובלים שמעו על הרצון למכירת המתחם והציעו סכום גבוה יותר. הם פנו לבית המשפט בבקשה לעצור את המכירה לשותפות של מומו דרעי, אך לבסוף הרכישה הושלמה. במשך קרוב לשנה שבה התקיימו בחירות ארציות לכנסת התוכנית הוקפאה ולא קודמה, אך בשנתיים האחרונות נערכו דיונים בנושא בוועדה לתכנון ובנייה שבה חברים שני נציגים של מפלגת ש"ס.

יו״ר ועד תושבי עין כרם, מתן ישראלי, טוען בשיחה עם N12: ״הסיבתיות היא ברורה - התוכנית לא קודמה כאשר הייתה מערכת בחירות בישראל ומרגע שמפלגת ש"ס חזרה לקואליציה, התוכנית מקודמת בכל הכוח באמצעות נציגי המפלגה בוועדה לתכנון ובנייה״.

כעת הגיעה התוכנית לשלב ההתנגדויות, ולאחר מכן יוכרע האם תתקדם לשלב הסופי של הוצאה לפועל. בינואר 2022 נערך דיון בוועדה המקומית לתכנון ובניה בירושלים בנוגע להפקדת כרמית. לטענת גורמים הבקיאים בפרטי הדיונים, התוכנית נדונה ללא סקר טבע כפי שנדרש ומבלי שגורמי המקצוע בעירייה קיבלו לידיהם את פרטי התוכנית המעודכנים.

תושבי עין כרם מתנגדים לתכנית מגדלי היוקרה (צילום: אדריכל קרלוס פרוס)
תוכנית מגדלי היוקרה בעין כרם, ירושלים | צילום: אדריכל קרלוס פרוס

״תושבי השכונה יחד עם קואליציה רחבה של ארגונים ירוקים זועקים נגד תוכניות שמנסות להרוס את הכפר הקדום״, מציין ישראלי. ״בכל פעם אנחנו מגלים שנוגסים עוד חתיכות מהריאה הירוקה שמקיפה את עין כרם. צריך להתייחס למקום בחרדת קודש: כ-3 מיליון תיירים וצליינים מכל העולם מבקרים מדי שנה במקומות הקדושים בשכונה ובטבע הסובב אותה. קידום התוכנית יהיה פגיעה אנושה במרקם של השכונה, באופי הכפרי ובתשתיות שקורסות כבר היום ולא מתאימות למגדלי ענק. בכיה לדורות״.

התושבים טוענים כי התוכנית המדוברת תביא לכריתה של 700 עצים, לקריסה של תשתיות תחבורה ומים ולפגיעה באופי הכפרי של שכונת עין כרם. "התוכנית הזו היא לא התחדשות עירונית, אין היגיון תכנוני במהלך הזה״, מוסיף ישראלי. ״המבנים של פנימיית כרמית פזורים בתוך שטח נטוע של מאות עצים שייכרתו בעקבות התוכנית. ייעוד הקרקע כיום הוא למוסדות, מבני ציבור וקרקע חקלאית. כשמומו דרעי קנה את הקרקע הוא קנה קרקע חקלאית ומבני ציבור - עכשיו הם הופכים את הקרקע לבתי מלון ומגדלי מגורים. עיריית ירושלים מטעה את הציבור בטענה שהשטח שומר על הייעוד שלו. היזם יקבל יותר מ-1,000 יחידות דיור שלא משרתות התחדשות עירונית אלא מחליפות קרקע חקלאית וציבורית״.

עין כרם ירושלים  (צילום: MoLarjung, shutterstock)
שכונת עין כרם ירושלים, ארכיון | צילום: MoLarjung, shutterstock

בחוות דעת שהוגשה לוועדה לתכנון ובנייה נטען כי התוכנית תחמיר כשל תחבורתי שקיים כבר היום ותוביל לקריסה של תשתיות המים והביוב. מבחינת תחבורה ציבורית, המגדלים המתוכננים רחוקים כ-400 מטרים מהרכבת הקלה שנמצאת בהליך בנייה. העירייה מתכננת מערך מעליות שינגיש את התושבים לרכבת אך לטענת המתנגדים, המעליות יקרסו בשעות העומס והמרחק גדול מדי כך שהמעליות לא ימנעו מתושבי המגדלים שימוש ברכב פרטי.

שדולת ירושלים בת קיימא מאגדת יותר מ-80 ארגוני סביבה בירושלים שחתומים על ההתנגדות לתוכנית. הוועדה לתכנון ובנייה מאפשרת לציבור להגיש התנגדויות עד ל-5 ביוני השנה, ולאחר מכן יתקיים דיון בנושא. ישראלי מתאר: ״בעוד כמה שנים נראה בעיניים את הכשל התכנוני והתחבורתי שעיריית ירושלים מובילה אליו: פקק אינסופי ותשתיות שיקרסו״.

תגובת עיריית ירושלים: "התוכנית המוצעת היא המתאימה ביותר שאותה היה ניתן לקדם, במסגרת התנאים והבעלויות במקום. מדובר בשטחים בבעלות פרטית ולמרות זאת, במסגרת התוכנית הופרשו כ-80% משטחה לצרכי ציבור. התוכנית אושרה בוועדה המקומית לאחר שנבחנו חלופות רבות ועברה שינויים המתאימים לצרכים העירוניים, לצורכי ציבור ולתוכנית התחבורה. בנוסף, המתחם שוכן בפאתי מעבר ציבורי הנמצא בתכנון בימים אלו וכולל מערך של מעליות ודרגנועים, אשר יפצו על הפערים הטופוגרפיים ויאפשרו גישה נוחה אל ציר הרכבת הקלה. התוכנית הופקדה בהתאם וככל שיוגשו התנגדויות, הוועדה תתייחס אליהן במסגרת הדיון שנועד לכך. בסופו של התהליך, הציבור ייצא נשכר מהתוכנית והעיר תשמור על שטחים פתוחים נרחבים לצד הוספת יחידות דיור נחוצות".

תגובת יזמי תוכנית כרמית: "מדובר בשטח מופר ששימש כבית ספר לחקלאות. רוב השטח מסומן לבניה למבנה ציבור שמותר לבנות בהם מוסדות כמו אוניברסיטאות, ישיבות, מכללות, בתי ספר וכדומה. השטח יועד וסומן על ידי צוות התכנון ששקד על תוכנית ירושלים לבנייה גבוהה למגורים במסגרת תוכנית המתאר של העיר. התוכנית הופקדה לפני שנים רבות ומשמשת כתוכנית מנחה בוועדות התכנון שאושרה על ידי בית המשפט המחוזי בעיר".

"התוכנית הוגשה ב-5 במרץ 2020 ונדונה בוועדה המחוזית בתשעה דיונים שונים, בנוסף לסיורים שנעשו בשטח על ידי גורמי התכנון של הוועדה המקומית והמחוזית ומהנדס העיר ירושלים. באופן חריג, הוזמנו מתנגדים ותושבים לדיונים טרם הפקדת התוכנית וטענותיהם נשמעו בהרחבה. החלטות הוועדה המחוזית מדברות בעד עצמן. היקף הבנייה שאושר נמוך ביחס למה שנותנים בדרך כלל בתקופה זו. שטח התוכנית הוא כ-100 דונמים כשמתוכם כ-80 דונמים הופרשו לצורכי ציבור - דבר שאין לו תקדים".

"שטחי הציבור מיועדים לבתי ספר, מוסדות חינוך ופארק של 40 דונמים שגובל בין כרמית לעין כרם. בשטח ייבנו שני בתי מלון שישרתו את המבקרים בעין כרם. השטח המיועד למגורים הינו 20 דונמים בלבד, בשיפולי קריית יובל, כך שרוב השטח שקרוב לשכונה נשמר כשטח פתוח".