בלגן בחצי האי קרים (צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL)
בניין הפרלמנט בעיר סימפרופול מקבל שלט חדש ברוסית: "המועצה האוטונומית של חצי האי קרים" | צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL
זה התחיל בכלכלה ונגמר בכלכלה. ב"אקונומיקה" כמו שאומרים ברוסית. כל המשבר הזה נולד כי אוקראינה שקעה בחובות והגיע לסף פשיטת רגל. זה כמובן לא מנע מהנשיא שלה, ינוקוביץ',  להמשיך לאסוף מכוניות, לטפח את אחוזתו ולגרוף מי יודע כמה מיליארדים למערכת המושחתת שהלכה ותפחה. עד שלא נשאר כלום בקופה. עוד בדצמבר בשנה שעברה פוטין איגף את האיחוד האירופי כשהבטיח לאוקראינה סיוע של 15 מיליארד דולר והנחה של שליש מהמחיר שהיא משלמת על הנפט הרוסי. את הכסף הזה לא יראו בקייב אף פעם, אבל פוטין תקע את המהלך האירופי.

היה זה ג'יימס קרוויל, האסטרטג האגדי של ביל קלינטון, שטבע את המשפט "זו הכלכלה, טמבל". לא סתם אמר, הוא הציב שלט במרכז "חדר המלחמה" שלו במהלך מערכת הבחירות הראשונה של קלינטון כדי שהוא וצוותו לא ישכחו לרגע – מה שיביא אותם לבית הלבן זו הכלכלה.

בלגן בחצי האי קרים (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
פוטין הולך בדרכו של קלינטון? | צילום: אימג'בנק/GettyImages
השבוע שוחחתי עם ילנה מקרוב, שמתגוררת בסימפרופול בירת חצי האי קרים. היא עלתה ארצה וחיה כאן 10 שנים. לפני שנתיים חזרה לשם עם בעלה מטעמי עבודה. "הלכתי לישון באוקראינה והתעוררתי ברוסיה", היא סיפרה על יום שלישי השבוע, שבו פוטין סיפח רשמית את קרים. שאלתי אותה למה היא שמה פתק בקלפי בעד הסיפוח. היא הסבירה שפשוט אין עתיד כלכלי לקרים. אין אפילו פנסיה מובטחת לאנשים שעבדו כל חייהם. ותחת רוסיה תהיה? שאלתי. "הם מקווים שכן. מהממשלה בקייב לא יקבלו דבר".

אז ככה. בינואר האחרון הפרלמנט של קרים החליט על תקציב של 540 מיליון דולר לשנת 2014. 300 מיליון מתוך זה אמורים היו להגיע מהממשלה בקייב. עכשיו אומרים שם שמוסקבה אמורה לסגור את הפער הזה. וגם אם כן, זה בסך הכל ישאיר אותם במצב הקיים.

התרגיל הכלכלי של פוטין

בדצמבר, כדי לכבות האש, פוטין נתן לממשלת ינוקוביץ' הלוואה על סך 3 מיליארד דולר. אלא שעכשיו מסתבר שזו לא הייתה הלוואה דו צדדית סטנדרטית, אלא דווקא הלוואה מהסוג המקובל בשוק הפרטי, המגובה במה שמכונה "יורובונדס". פוטין מחזיק 3 מיליארד דולר של אגרות חוב יורובונדס של ממשלת אוקראינה.

בלגן בחצי האי קרים (צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL)
הצבא הרוסי ברחובות העיר סימפרופול בחצי האי קרים | צילום: Dan Kitwood, GettyImages IL
מה אם האוקראינים יסרבו להחזיר את החוב? בעיה. כלכלנים מסבירים שיש הרבה רוכשים אחרים של יורובונדס של ממשלת אוקראינה. אם אוקראינה לא תחזיר לרוסיה, יהיו לזה השלכות על כל החוב של אוקראינה. המחיר ייפול והריבית תעלה. וזה לא הכל – פוטין יכול בכלל למכור את היורובונדס האלה בשוק החופשי למי שהוא רוצה. בקיצור – הוא שלח לאוקראינה גלגל הצלה עם משקולות.         

הסיכון הכלכלי של פוטין

לא שפוטין לא לוקח סיכונים כלכליים במשבר האחרון. גם ככה הכלכלה הרוסית הפגינה חולשה לאחרונה. עכשיו מדברים על מיתון בהמשך השנה ותחזית הצמיחה נראית יותר כמו אפס אחוזים, לעומת התחזית לפני המשבר – שני אחוזים. הרובל איבד כ-8% מערכו וההון בורח:  ברבע הראשון של השנה ברחו 50 מיליארד דולר מרוסיה לעומת 63 מיליארד בכל 2013. הבנק המרכזי של רוסיה הבטיח לשלוט במצב. יש לו גם כלי לא רע – רזרבות הזהב ומט"ח מהגדולים בעולם: 494 מיליארד דולר.

בלגן בחצי האי קרים (צילום: Kena Betancur, GettyImages IL)
הפגנה פרו-אוקראינית בניו יורק | צילום: Kena Betancur, GettyImages IL
כן, אירופה וארה"ב מאיימות בסנקציות כלכליות ולא ברור מה באמת יהיו היקפן והשפעתן. 30% מאספקת הנפט וגז של אירופה מגיעה מרוסיה. מי ייגע בזה? פוטין מחזיק אותם בטנק הדלק.

אז איך קרה שדווקא מוסקבה שיחקה את המשחק הקפיטליסטי כמעט בלי יריב ממול? הרי האיש בבית הלבן רואה באדיקות את "בית הקלפים". הוא בטח למד מקווין ספייסי איך מנהלים את העולם עם כסף, כסף ועוד כסף. ובעצם, קווין ספייסי ממש לא המציא את זה. זה אמור להיות הספציאליטה האמריקני מימים ימימה. אבל במקום ספייסי שלחו את ג'ון קרי רק לפני שבועיים לקייב עם הבטחה לערבויות בנקאיות של מיליארד דולר. מיליארד אחד מול כל הפוטין. אמריקה שכחה את כלל הברזל -  "זו האקונומיקה טמבל".