מפת מצרים
מפת מצרים. בירוק השטחים המאוכלסים

התרגלנו להרבה דברים ממצרים, אבל דרמות בשידור חי בקצב כזה לא היו כבר אלפיים שנה. הרבה נאמר, צולם ונכתב בימים האחרונים. לפעמים מרוב אבק וארבה מאבדים את התמונה. זו אומה מאוד מיוחדת מדרום לנו. מי שהסתובב בקהיר בחום של 45 מעלות לא ישכח את זה אף פעם. חום אפריקאי. במשך השנים אפשר לראות את השינוי מול העיניים. עוד ועוד חיג'אבים על פניהן של הנשים, עוד ועוד זקנים על פניהם של הגברים. עלית כוחם של האחים המוסלמים לא הפתיעה. נפילתם המהירה דווקא כן.

יש במצרים 85 מיליון תושבים. הם פזורים במדבר באחת התצורות המוזרות בעולם. גוש צפוף בצפון, בציר קהיר-אלכסנדריה (המכונה דלתא) ושביל ארוך וצר לאורך הנילוס. וזהו. כל היתר חול וחול וחום. אסטרטגית, מצרים פגיעה מאין כמותה. מתקפה צבאית יכולה לחתוך אותה לחתיכות קטנות בדרום ולשתק את ליבה בצפון.

המצב הכלכלי במצרים הדרדר במהירות מאז המהפכה הראשונה ונפילתו של מוברק. החוב הממשלתי היה 30 מיליארד דולר בימי מוברק. היום הוא 40 מיליארד. האינפלציה עמדה אז על 3% ועכשיו 15%-18%. שיעור המצרים שחיים על פחות מ-2 דולר ליום (!) עמד על 40%. היום הוא 50%. באזורים שלמים אין חשמל ומים בחלק מהיום. יש אזורים שקשה למצוא בהם לחם. כמובן שלא בכל אשמים מורסי והאחים המוסלמים, אבל זו חתיכת נפילה בשנתיים בלבד.

ה-4 ביולי: קומפליאניוס פליס אמריקה

ביום חמישי הזה זו הברכה שיותר ויותר מתאימה למה שקורה בארה"ב. המיעוט הלטיני-ספרדי בדרך לנפנף את המילה מיעוט. עוד כמה ימי הולדת כאלה והם כבר הרוב. יש היום מעל 50 מיליון לטינים בארה"ב. הם צעירים משאר האוכלוסייה, בעלי תוחלת חיים ארוכה מהשאר וקצב ההתרבות שלהם גדול יותר. לשם השוואה, מספר האמריקנים ממוצא אפריקאי הוא 39 מיליון. אסיאתיים - פחות מ-15 מיליון. התהליך הדמוגרפי המואץ שעובר על ארה"ב הוא כל כך דרמטי שהשפעתו כבר אינה תאורטית או עתידית. היא כאן.

מרקו רוביו (צילום: Robert Giroux, GettyImages IL)
המיעוט הלטיני-ספרדי בדרך לנפנף את המילה מיעוט. זיכרו את השם מרקו רוביו | צילום: Robert Giroux, GettyImages IL

הקול הלטיני הכריע כנראה את שתי מערכות הבחירות האחרונות לטובת אובמה והוא יציב כנראה מועמד לטיני בבחירות הבאות. זכרו את השם מרקו רוביו, סנטור רפובליקני מפלורידה. השידוך בין פוליטיקאי "בן מיעוטים" להנהגת המפלגה הרפובליקנית הוא חסר תקדים. אמריקה משתנה. השינוי בא לידי ביטוי באספקטים הולכים וגדלים של חיי היומיום. קחו לדוגמא את רשת הטלוויזיה דוברת הספרדית UNIVISION. בעבר התברגה במקום החמישי בטבלת הרשתות הגדולות. בשנתיים האחרונות כבר טיפסה למקום השני-שלישי ומאיימת להמשיך הלאה. רשת וותיקה וגדולה כמו NBC כבר פחות נצפית ממנה. אגב, איש העסקים הישראלי חיים סבן רכש את UNIVISION עם קבוצת משקיעים ב-13.7 מיליארד דולר לפני שש שנים. הערך של ההשקעה הזו המריא בהתאם.

זהירות, ג'ימייל

האיש שחשף את מעללי הסוכנות. סנואדן (צילום: רויטרס)
רוב הנשאלים בסקר של רויטרס: לא צריך להעמיד אותו לדין | צילום: רויטרס

בארבעה ביולי הזה ארה"ב עדיין מתעמתת עם כמה מחירויות היסוד שכל כך מאפיינות את חזונה: חירויות הפרט, חופש הביטוי. עברו כבר תריסר שנים מפיגועי 11 בספטמבר ולא מעט פרנויה השתלטה על זרועות הממשלה. בשעת כתיבת שורות אלה אדוארד סנודן עדיין תקוע בנמל התעופה של מוסקבה ומחפש לאן לברוח. מבחינת ממשלת ארה"ב הוא בוגד. בתקשורת האמריקנית עוד לא נסגר הוויכוח איך לכנות אותו: "בוגד"? "חושף"? "מתריע"? בסוף הרוב הלכו על "מדליף". מצבו בדעת הקהל לא כל כך רע ובתחילת הפרשה אף היה טוב יותר. לפי סדרת סקרים של רויטרס, כרגע רוב הנשאלים,כ-34%, סבורים שאין להעמיד אותו כלל לדין, לעומת 26% שסבורים שיש להענישו. 32% אומרים שהוא פטריוט. כ-25% מגדירים אותו בוגד. את זרועות הביטחון הארוכות לא מעניינים סקרים. הצבא האמריקני חסם את אתר ה"גארדיין" בפני חייליו ברחבי העולם. ה"גארדיין" הבריטי חשף את הפרשה וממשיך לפרסם פרטים. צנזורה צבאית של אתר חדשות? גם ה"וושינגטון פוסט" פרסם את הפרשה במקביל ל"גארדיין". עד כאן. ה"וושינגטון פוסט" הוא אמריקני. אתר אמריקני לא מצנזרים. לפחות לא בינתיים.

IMMERSION
כנסו ל-immersion, ותגלו מה אפשר לדעת מכתובת המייל שלכם

סנודן פוצץ את הבועה שנקראת "מידע אנונימי" או במונח יותר מקצועי -MATADATA. זה מה שאומרים לכם כבר הרבה זמן – זה מידע גולמי. זה לא קשור אליכם באמת. לא יודעים מי אתם, רק מה האימייל שלכם עושה. הדברים מהסוג הזה של הגוגלים והפייסבוקים אמורים להרגיע מישהו? עכשיו גם נשיא ארה"ב בכבודו ובעצמו הבטיח שה-NSA לא עוקב אחריכם. המידע הוא "גולמי". כאילו אלה סתם אותיות, נקודות ופסיקים – מה זה כבר חשוב? אם בא לכם להשתעשע בשאלה הזו, כנסו לאפליקציה של סטודנטים מ-MIT שנקראת IMMERSION תנו להם את האימייל והסיסמא ותראו מה ה-MATADATA שלכם מחולל. נראה מה תרגישו אחר כך. וזה רק שעשוע של סטודנטים. אל תשכחו למחוק בסוף את הכול. הם לפחות נותנים את האופציה הזו.

המרחק בין מוסקבה לוושינגטון

בשבועות האחרונים התנהלו שני תהליכים הפוכים בנושא זכויות ההומוסקסואלים משני צדי הגלובוס. בעוד שהנשיא אובמה יוצא מגדרו לברך על ההחלטה התקדימית של בית המשפט העליון בעניין נישואים חד מיניים, נשיא רוסיה פוטין חותם על שורה של חוקים בכיוון ההפוך של האוטוסטרדה. למשל, איסור על "פרופגנדה הומוסקסואלית" בכל רחבי רוסיה. זאת אומרת שאסור לדבר על זה. אסור גם לקיים ממצעדי גאווה ברחובות ובנוסף – רוסיה אוסרת אימוץ של ילדים רוסים על ידי זוגות חד מיניים ממדינות אחרות. יש לומר שפוטין לא לבד. חוק הפרופגנדה התקבל בפרלמנט ברוב הנאה 436:0.

מפת ארה"ב לפי המדינות המתירות נישואים חד מיניים
בירוק: מדינות המתירות נישואים חד מיניים בארה"ב, בתכלת: המעלימות עין

מצד שני, הכותרות המוגזמות סביב החלטת בית המשפט העליון בוושינגטון יצרו את הרושם כאילו ארה"ב הכירה בנישואים חד מיניים. רחוק מכך. ההכרה בנישואים היא ענין לחקיקה במדינות השונות. רק 14 מתוך 50 עשו זאת עד היום. בעוד 8 יש מעין העלמת עין. מה שבית המשפט העליון פסק לגביו הוא השוואת זכויות סוציאליות פדרליות בקליפורניה לאחר שזו הכירה בנישואים חד מיניים. זה הישג חשוב ותקדימי לקהילה הגאה, אבל עדיין לא החלה של נישואים חד מיניים בכל ארה"ב. זה לא בסמכות בית המשפט העליון.

איך ניצחה הוודקה את הוויסקי

באיזו מדינה וודקה הוא המשקה מספר אחת? רמז: לא רוסיה. הטעם האמריקני משתנה וחמשת המשקאות האלכוהוליים הנמכרים ביותר הם חמישה מותגים של וודקה. בעיקר וודקה בטעמים. בראש נמצא המותג השוודי SVEDKA (37.5% אלכוהול). הוודקה ניצחה את הוויסקי לאחר שבשנה הקודמת הוויסקי קיבל תנופה מסדרת הטלוויזיה "מדמן".

וודקה בטעמים
וודקה בטעמים. כבשה את ארצות הברית

דון דרייפר וחבריו מרוקנים כוסות וויסקי ללא הפסקה וזה עבד על הצופים (מעניין מה הסיגריות שבין הכוסות עשו לעישון). בשנים קודמות זו הייתה "סקס והעיר הגדולה" שנתנה דחיפה לוודקה עם הקוקטייל "קוסמופוליטן". מכירות הוודקה בארה"ב מהוות כרגע 31% משוק האלכוהול והוויסקי רק 22%. אבל רגע. זה לא רק שם. אפילו באנגליה מכירות הוודקה מתגברות בקצב גדול יותר מאשר הוויסקי ועתידות להדביק אותו. לחיים.