אין תמונה
"המפץ הגדול" של CBS תרד מהאוויר בגלל הגאדג'ט החדש?
עולם הטלוויזיה של ארצות הברית עוצר את נשימתו. השבוע מתחיל בית המשפט העליון של ארה"ב לדון בערעור שעלול לטלטל את הטלוויזיה, אם לא להביא לקריסת חלקים נרחבים ממנה. לא פחות ולא יותר.

וזה הגיע כמעט משומקום. מדובר במיזם שנקרא Aereo. הוא התחיל בקטן לפני שנתיים ומאז הוא מתגלגל בבתי משפט. Aereo הוא גניבה שפלה של זכויות יוצרים או אולי המצאה טכנולוגית לגיטימית שתהפוך על פניה את תעשיית הטלוויזיה. רק בית המשפט העליון יחליט ולגמרי לא ברור לאן נוטה הכף.

זה סיפור מרתק על תפיסת הטכנולוגיה, המדיה וזכויות יוצרים וגם על בארי דילר - ה"ילד הרע" של הטלוויזיה שעל שמו כבר כמה פרויקטים היסטוריים.

Aereo
האנטנה הזעירה של Aereo מאיימת על תעשיית הטלוויזיה
מה זה Aereo? נכון פעם קלטו תחנות טלוויזיה עם אנטנות? עד היום רשתות הטלוויזיה בארה"ב משדרות ל"אוויר", לא רק דרך הכבלים. זהו למעשה ההבדל. את הרשתות אפשר לקלוט מהאוויר עם אנטנה ולערוצי "כבלים" צריך חיבור – או חוט או לוויין. הרשתות נמצאות גם וגם. תחנות כבלים רק בכבלים. חברות הכבלים משלמות סכומים נכבדים לרשתות כדי שיכללו בחבילות שלהן. רק השנה כארבעה מיליארד דולר ורבע. הרשתות הגדולות נקלטות באוויר בכל ארה"ב, הן הנצפות ביותר, הן משדרות תוכניות במאות תחנות מקומיות. בקיצור – הן עיקר הטלוויזיה שמפרנסת את עולם הבידור, הספורט והחדשות. Aereo לוקחת את השידור מהאוויר ומעבירה אותו דרך האינטרנט בהשהיה של שניות ספורות למנויים שמשלמים לה החל משמונה דולר בחודש. זה נכון שבדרך יש לה טכנולוגיה מעניינית – היא פיתחה אנטנה זעירה בגודל של מטבע שיודעת להתביית על התחנה שהמנוי בוחר. לכל מנוי יש אנטנת מטבע כזאת בחוות האנטנות הגדלות של Aereo.

רשתות הטלוויזיה, האולפנים בהוליווד, מאות תחנות מקומיות ומי לא - נעמדו על הרגליים האחוריות. לוקחים להם את השידור בלי לשלם סנט ומרוויחים עליו הון. Aereo לא עושה דבר חוץ מלהעביר את התוכן שתעשייה שלמה מזיעה ומוציאה מיליארדים כדי לייצר. על פניו, זה נשמע כמו גניבה חצופה שלא תעלה על הדעת. אלא שבית משפט פדראלי בניו יורק כבר סרב לעצור את Aereo על סמך תקדימים גדולים אחרים.

בארי דילר (צילום: Larry Busacca, GettyImages IL)
האיש שאי אפשר לעצור. בארי דילר | צילום: Larry Busacca, GettyImages IL
הפסקה קלה בתסבוכת הזו ובינתיים כמה מילים על בארי דילר – האיש מאחורי הבלגן.  המיליארדר היהודי המכונה "קילר דילר" נולד בסן פרנסיסקו החל את הקריירה שלו בחדר המשלוחים של סוכנות השחקנים וויליאם מוריס. הוא הקים שתי רשתות טלוויזיה. פוקס (לא זו של החדשות, אלא רשת הברודקאסט) ו-USA. במשך 10 שנים עמד בראש אולפני "פאראמאונט" ובדרך גם עשה מיליארדים מערוץ הקניות הראשון בארה"ב ומכר אותו בזמן לפני פרוץ האינטרנט. הרשימה עוד ארוכה וכיום הוא מרכז כמה מאתרי האינטרנט הגדולים בעולם כמו EXPEDIA. דילר עומד מאחורי Aereo. לכאורה זה צעצוע קטן. הוא קורה לזה סתם "חצ'קון" ולא מבין למה רשתות הטלוויזיה הענקיות קפצו. אבל כאשר הבית הלבן הצטרף לתומכים בתעשיית הטלוויזיה, דילר הסתער על הנשיא אובמה וקרא לו אויב התחרות החופשית. דילר מיתמם. הוא יודע ששינוי כזה דרסטי במודל העסקי של הטלוויזיה, שגם ככה סובל מחוסר ודאות, יכול ליצור תוהו ובוהו.

אז איך בכל זאת אפשר לגנוב שידורי טלוויזיה שעולים הון עתק ולעשות עליהם סיבוב בלי לקבל רשות?    

עד היום, בבתי המשפט שדנו בפרשה הסתמכו על התקדימים של מכשירי הווידיאו הביתיים והממירים המקליטים. כאשר צצו מכשירי ה"בטאמקס" של סוני אי שם במאה הקודמת, גם אז נזעקה תעשיית הטלוויזיה. איך ייתכן שאנשים יקליטו תוכניות וסרטים שאינם שלהם? זה לא עזר. הסיפור חזר על עצמו שנים אחר כך במקרה של קומקאסט, חברת הכבלים שחילקה למנוייה ממירים מקליטים. גם כאן בית המשפט פסק לטובת הממירים. הטענה של בארי דילר היא שמדובר באותו דבר: לכל אדם אנטנה, לכל אדם "ממיר מקליט" בענן והוא בסך הכל צופה בממיר שלו. כמו שהוזכר למעלה, השידור של Aereo מגיע למכשירים של המנוי בהשהיה קטנה. אפשר גם לעצור אותו ולהמשיך כשרוצים. בעצם בארי דילר מחלק למנויים שלו מכשיר וידיאו ביתי.

כדי לסבך עוד יותר את התמונה דילר סוחב איתו לקלחת את כל נושא האחסון ב"ענן" וגורר למקרה גם את גוגל, מיקרוסופט, דרופבוקס ושאר גדולי המחשוב. הוא טוען שאם Aereo תבלם, גם בשאר העננים אסור לאחסן מוזיקה, סרטים וכל מה שיש לו אבא ואמא בצורת זכויות יוצרים. דווקא זו הייתה הנקודה ששופטי העליון התייחסו אליה בפתיחת הדיון ביום שלישי. כמה שופטים הביעו דאגה מהשלכות הפסיקה שלהם על נושא הענן בכללותו.

בניו יורק ובהוליווד עצרו את הנשימה. האמת שבניגוד למה שנדמה היה לתעשיית הטלוויזיה, מכשירי הווידיאו לא הרגו את השידור. על הממירים המקליטים עוד לא נאמרה המילה האחרונה. אבל עם הטכנולוגיה המשתכללת האיום הופך דרמטי. כאן מדובר במיזם שעוקף את כל תעשיית הכבלים והברודקאסט ומעביר את שידורי הטלוויזיה ישירות לכל טבלט, סמרטפון או מסך טלוויזיה בבית ב-8 דולר בחודש. כל רשתות הטלוויזיה, אולפני הוליווד וכל מי שמסביבם התאחדו כדי להילחם בדילר. רשת CBS כבר הודיעה שאם תפסיד בערעור היא "תרד" מהאוויר ותהפוך לערוץ כבלים בלבד תוך כדי שהיא תספק תחרות ל- Aereo.  גם FOX, שדילר בעצמו ייסד, תרד מהאוויר. זה לא רק דילר. ביום שבית המשפט העליון יאפשר זאת, יקומו עוד הרבה בארי דילרים. כמו עננים לפני הגשם. זה הדבר האחרון שהטלוויזיה צריכה עכשיו.