העולם עכשיו עם אירועים ודיווחים מהארץ | mako

בארץ

העולם עכשיו
העולם עכשיו

לידיעת שר האוצר הבא יאיר לפיד: הנה הכסף

אם יש לכם קצת סבלנות, בואו נחפש איפה מתחבא הכסף, כי שר האוצר הבא יחפש גם. המשימה הראשונה שתעמוד בפניו כשר האוצר היא תקציב 2013-2014. והגרעון? רק גדל. כל המספרים מאחורי התקציב ואפשרויות הקיצוץ והמיסוי. מתוך "העולם הלילה" עם יעקב אילון

מערכת "העולם עכשיו" | העולם עכשיו | פורסם 11/03/13 22:01 

בסרט "ג'רי מגוויר", השחקן טום קרוז צועק את המשפט שכבר הפך לטבע לשון, "show me the money". את המשפט הזה סביר להניח שיזעק גם שר האוצר הבא, שכן האתגר העומד בפניו יהיה קיצוץ משמעותי בתקציב המדינה. בואו נסתכל על תקציב 2012. בוא עומד על כמעט 370 מיליארד שקלים. מתוכו הנתח הגדול ביותר שייך לתקציב הביטחון, עם יותר מ-50 מיליארד שקלים על הנייר. אחריו ברשימה ובפער ניכר נמצאים משרד החינוך עם תקציב של 36 מיליארד, הביטוח הלאומי עם 31 מיליארד שקלים, משרד הבריאות עם 20 מיליארד והרשימה ממשיכה עד לריקון הקופה. הגרעון בתקציב 2012 עמד על 39 מיליארד שקלים - בעיה שמדירה שינה מעיני ראש הממשלה בנימין נתניהו, וששר האוצר הבא יצטרך לפתור.

היעד של האוצר ל-2013 הוא להקטין את הגרעון לשלושים מיליארד שקלים. זו משימה לא פשוטה אל מול החזרי החובות שמוטלים על המדינה. מדי שנה ישראל מחזירה 128 מיליארד שקלים חובות וריביות. וזה רק גדל. על פי חישובי האוצר, התקציב ב-2013 יכול לגדול ב-4.6 אחוז. אבל בנק ישראל טוען שההתחייבויות שנלקחו מחייבים גידול של 9 אחוז. כלומר, יש כאן כ-13 מיליארד שקל לקצץ. בנוסף, בשביל לעמוד ביעד הגרעון, הממשלה זקוקה לגידול של גביית המיסים ב-7.5 מיליארד שקלים. כל זאת, בהנחה שהצמיחה תעמוד על 3.8 אחוזים. אחרת, הבור יהיה אפילו יותר עמוק.

לפיד ונתניהו אחרי בחירות 2013 עם כל הכבוד למו"מ הקואליציוני- חילוקי הדעות הרציניים בפתח | צילום: רויטרס

אז אין הרבה חוכמות. או שמקצצים בהוצאות או שמעלים את ההכנסות, או שניהם. ואיך מגדילים הכנסות? אחת הדרכים היא על ידי העלאת מיסים. אלא שיאיר לפיד התחייב מספר פעמים שלא יוטלו מס נוסף על מעמד הביניים. במקביל, לפיד הצהיר לאחרונה כי הוא מתנגד גם להעמקת הגרעון, מאחר ומדובר בצעד "לא אחראי". זה מותיר רק אפשרות אחת והיא קיצוץ בתקציב עצמו.

האוצר כבר הודיע שהוא מתכנן קיצוץ של 1.5 מיליארד שקלים מתקציב הביטחון, מהלך שתואם את השקפותיו של לפיד, שטוען שצריך לקצץ מהתקציב הגדול ביותר לא פחות מ-3 מיליארד שקלים. בנוסף, לפיד ציין כי הוא מתכוון לקצץ כ-2 מיליארד שקלים מקצבאות הילדים, וכשהחרדים מחוץ לממשלה, יכול להיות שמדובר במהלך פשוט יחסית.

בכל הנוגע לקיצוץ או ביטול הסכמי השכר במגזר הציבורי, לפיד יצטרך להיכנס למאבק ממושך מול ההסתדרות. לפחות במאבק הזה יקבל רוח גבית מחברו הטוב ושר התמ"ת בעתיד, נפתלי בנט. בנט הצהיר לא פעם כי הוא תומך בהגבלת זכות השביתה, לפחות בשירותים חיוניים, וסבור כי ועדי עובדים נחוצים רק במקרה של עובדים חלשים או מעסיקים עושקים. אך בנושא אחד השניים לא רואים עין בעין- קיצוץ בתקציב ההתנחלויות. במקרה כזה צפוי מאבק עיקש בין לפיד לבנט.

מקום נוסף בו לפיד יכול למצוא את הכסף הוא במס החברות שכיום עומד על 25 אחוז, אך צפוי לרדת ל-18 אחוזים בעוד שנה. אם להסתמך על הצהרותיו טרם הבחירות, לפיד מתנגד לירידה ואף תומך בהעלתו. הוא גם תומך בקיצוץ הטבות המס האדירות לחברות הגדולות בהיקף של 5.5 מיליארד, אך מהלכים שכאלה מנוגדים למדיניות של נתניהו שרואה בשימור ההטבות ומס החברות במצבו הנוכחי תמריץ חשוב למשקיעים.

מה שבטוח – כל זה לא יספיק. לפיד שהתבטא בעבר כי אינו מבין בכלכלה, יצטרך לבצע את אחד המהלכים הקשים שעומדים בפתחה של המדינה. 

ותקבלו את כל הסיפורים ישירות לפייסבוק שלכם
תגובות

הוסף תגובה

 
שם
נושא
תוכן
 
ביטול  |  
מקרא: = תגובה ללא תוכן   = תגובה עם תוכן