לא מזמן צפיתם בתוכנית בוקר שבה סיפרו על מזון על חדש שאתם פשוט חייבים להכניס לתפריט. לא עברו יומיים והנה קראתם מאמר שאומר בדיוק ההפך. המסקנה: טרנדים שקשורים בבריאות, בתזונה או בטיפוח תמיד משתנים. ובכל זאת, יש כמה טיפים שתמיד כדאי ליישם בחיים, כאלה שעומדים במבחן הזמן והם תמיד רלוונטיים.

אורטל ברובין - חן נטורופתי N.D, חושבת שכל אחד מאיתנו זקוק לאיזון שונה בחיים לפי צרכיו האישיים. "חלק מאתנו יכולים להשיג איזון על ידי הורדת הרגל מדוושת הגז – פחות אימונים, יותר זמן רגיעה. לעומת זאת, אחרים יגלו שהם צריכים להפחית בזמן המנוחה ולהיות יותר אקטיביים ופעילים כדי להשיג בדיוק את אותה המטרה. עם זאת, יש כמה דברים בסיסים שכולנו צריכים לשאוף להשיג - אפשר לצאת מנקודת הנחה שכולנו זקוקים להזנה טובה, לפעילות גופנית מידתית, למילוי המצבור הרגשי ולא פחות חשוב מכך - לזמן מנוחה והתאוששות".

אז שימו לב - עכשיו הגענו לחלק המעשי. ברובין חן מפרטת מה כדאי לשפר - מבחינה תזונתית, פנימית, מחשבתית וגופנית.

תזונה: פחות פחמימות ויותר חלבון

"בתזונה יש אופנות וטרנדים. הרבה מהם כוללים גישות קיצוניות של הימנעות מוחלטת ממרכיבי מזון מסוימים והגברה עודפת של רכיבי מזון אחרים. הניסיון המקצועי שלי בעשור האחרון זימן לי מפגשים עם לא מעט מטופלים שדיאטות קיצוניות פגעו בבריאותם, לעיתים אף באופן חמור או בלתי הפיך", מזהירה ברובין חן.

"למעשה, עבור רובנו גישה קיצונית בתזונה תחזיק מעמד לתקופה קצרה בלבד ואחריה תגיע שבירה שכוללת חזרה למשקל הקודם ולעיתים אף עלייה נוספת. מחקרים מראים שדיאטות 'יו-יו' של עלייה וירידה קיצונית במשקל, מסוכנות יותר מהישארות ממשקל גבוה מלכתחילה".

אוקי, אז הבנו מה לא כדאי לעשות. אז מה בכל זאת? ובכן, ברובין חן מציעה לאזן. "אחד הדברים שבהחלט אפשר לקחת מהטרנדים של השנים האחרונות הוא הפחתה בכמות הפחמימות הפשוטות וגם המורכבות בצריכה היומית ומנגד - הגברת צריכת חלבון, בפרט מהצומח. אני מאוד אוהבת להשתמש בספירולינה קפואה או בכמוסות כדי להשלים חלבון במידת הצורך. אפשר להוסיף אותה לשייק על בסיס עלים ירוקים, בננה, פירות יער ומים ולקבל מנה מושלמת של סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, חלבון וגם להרוויח טעם מרענן על הדרך". הצעה נוספת היא לכתוב (בכנות) מה התפריט השבועי שלכם כולל. לאחר מכן, יש לסמן את כל המנות המכילות פחמימות פשוטות לנסות להוריד אותן למינימום האפשרי. ברובין חן מציינת שבקטגוריה הזאת נכללים: לחם לבן, בורקסים, פיצות, מאפים, סוכר לבן. תוכלו להישאר עם 50 - 60  אחוז מהפחמימות המורכבות שאתם צורכים כיום. שזה אומר למשל - אורז מלא, לחם כוסמין מלא, כוסמת ירוקה וכו'. ברובין חן מבטיחה שרמות הסוכר והשומנים בדם ישתפרו פלאים תוך זמן קצר ואחרי כשבועיים של קשיי הסתגלות, תתחילו להרגיש קלילים ומאושרים יותר.

כוסמת (צילום: Ulada, shutterstock)
צילום: Ulada, shutterstock

שלווה פנימית: כדאי להיעזר בטכניקות הרפיה

"סטרס הוא מפר האיזון האולטימטיבי", מבהירה ברובין חן. כדי להתמודד איתו טוב יותר היא מציעה לפעול בהתאם לרמת הלחץ היומי האישית: "מי שמתמודד עם לחצי היומיום הסטנדרטים, יוכל להסתפק בחליטת קמומיל יומית או בתרגול נשימות. לעומת זאת, למי שנתון ללחצים גדלים יותר, מומלץ לתרגל טכניקות רגיעה כמו מיינדפולנס, יוגה, הליכות; או טכניקות מגע כמו רפלקסולוגיה ועיסוי. אפשר לעשות שימוש גם בצמחי מרפא מרגיעים כמו אשווגנדה, ולריאן, רודיולה, זעפרן ועוד, אשר יעילים לכל סוג של סטרס.

את ההתאמה האישית, ברובין חן מציעה לבצע בעזרת אנשי מקצוע. גם אמבטיות מרגיעות, מריחת קרמים ועיסוי העור והשרירים, מוכחים כמרגיעים לדבריה.

שיפור מחשבה: יותר תשבצים ויותר טיולים

כמו ששרירי הגוף שלנו דורשים אימון ותחזוקה ובלעדיהם הם מתנוונים, כך גם המוח. ככל שנאתגר אותו יותר, נשמור עליו חד ובריא יותר. חידות, חריזה, קריאה, תשבצים, תשחצים, סודוקו, למידה ותרגול של שפה חדשה – כל אלה מסייעים לבריאות המוח ותורמים לחשיבה צלולה. 

אישה פותרת תשחץ (צילום: ShutterStock)
אישה פותרת תשחץ | צילום: ShutterStock

אגב, ברובין חן מציינת מחקרים שמוכיחים שמה שלמעשה עושה אותנו מאושרים, זה לא רכוש או חפצים אלא דווקא צבירת זיכרונות וחוויות. לכן היא מציעה שתשקיעו יותר בטיולים ובמפגשים עם אנשים אהובים. גם התנדבות ועשייה משמעותית למען האחר מקושרות לשיפור מצב הרוח, הבריאות ותחושת וול-ביינג. 

בריאות העור: שמן זרעי קנאביס הוא מרכיב שחובה להכיר

"העור, הוא למעשה איבר הגוף הגדול ביותר", מציינת ברובין חן. "הוא משמש כמגן חיצוני השומר על הגוף, הוא חלק חשוב ממערכת החיסון שלנו ולא פחות חשוב – הוא גם 'כרטיס הביקור' שלנו", מציינת ברובין חן. "לשמחתי, משרד הבריאות התיר את השימוש בשמן זרעי קנאביס וזו בשורה אמיתית. מדובר ברכיב פעיל מצמח הקנאביס שאינו מכיל את החומרים בעלי ההשפעה הפסיכו – אקטיבית, מה שמשאיר אותנו עם החלקים הפעילים בצמח המזינים את העור ומסייעים לו בשמירה על שלמות, ברק, חיוניות וחיזוק ההגנה החיסונית.שימוש יומיומי בקרמים ובמשחות על בסיס שמן זרעי קנאביס, עשוי לשפר את מצב העור.

אפשר לבחור בקרם, סרום ובוסטר לפי מצב עורך או – להשתמש בכולם. אגב, לשימוש בקרם גוף וסרום על בסיס שמן זרעי קנאביס, יש אפקט טיפולי - מרגיע. לדברי ברובין חן, אלה מסייעים בריכוך העור, משפרים פריחות עור, חתכים, פצעים ולעיתים אף נגעים פסוריאטים ואלו הנגרמים מאטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור). בנוסף, הם מאטים את הזדקנות העור ומכילים רכיבים נוספים כמו שמן חוחובה, ויטמין E ורכיבים אחרים שמותירים את העור רגוע יותר. כמו כן היא מציינת ש'שמן בוסטר', מכיל בנוסף לשמן זרעי הקנאביס גם שמני אבוקדו, חוחובה, מקדמיה ומורינגה, כולם מועילים בשיפור מראה העור, ריכוך, גמישות ואף הפחתת כאבים.

מורחת קרם גוף (צילום: shutterstock By Prostock-studio )
צילום: shutterstock By Prostock-studio

עוד טיפ שתמיד עוזר לשמור על העור לדבריה הוא להתקלח במים נעימים – לא קרים מידי ולא רותחים. "אפשר להשתמש בתרחיצים או בפילינג עדין לעור, אך חשוב לא להשתמש בפילינג גס מדי או לבצע קרצוף חזק מדי של העור, שעלול להשאיר אותו מגורה, פצוע ואף מדמם", מציעה ברובין חן לסיום.