אדיסי אלבנה, תושבת קריית אתא בת 29, נרצחה בסוף השבוע האחרון לאחר שעל פי החשד נדקרה כמה פעמים בביתה על ידי בעלה. ואף שעבר כבר כמעט שבוע, אלבנה ז״ל עדיין לא נקברה כיוון שחסר כסף לקבורה על פי המסורת של הקהילה שלה. בימים אלה גייסה עמותת "אשה לאשה" 15 אלף שקלים כדי לשנע את גופתה של אלבנה ולקבור אותה כראוי. הלווייתה תתקיים השבוע, ביום שישי, בשעה 11:00, בכנסיה האורתודוקסית האתיופית ברחוב הנביאים ירושלים.

אלבנה הייתה חלק מהקהילה האתיופית הנוצרית, ומעמדה במדינה היה, ככל הנראה, של תיירת. לדברי ד"ר שולה מולא, אקטיביסטית מהקהילה האתיופית, המדינה אפשרה לאדיסי להיקבר בחלקה לא יהודית בחיפה, אבל הקהילה שלה הייתה שייכת ביקשו קבורה נוצרית בכנסיה בירושלים, על פי המסורת: "אני חושבת שאם לא ראינו אותה בחייה לפחות שתיקבר כמו שצריך. היא חיה בתוכנו כמו שפחה", ציינה מולא.

"חייה של אדיסי היו קצרים מדי וקשים", אומרת צמרת הרשקו, רכזת ארגון וקהילה במרכז הפמיניסטי "אשה לאשה", "הפרטים שאנו יודעות עליה הם מועטים מאוד. היא חיה בינינו, עבדה בניקיון, אבל הייתה שקופה. כשמולא פנתה אלינו מיד התגייסנו. כתבנו פוסט בפייסבוק שביקש את עזרת הא.נשים במימון הקבורה. ירושלים היא עיר קדושה מבחינתם. בנוסף, אין לה משפחה פה בארץ, ואני יודעת שיש ניסיונות מצד הקהילה להביא עכשיו ללוויה את הילד שלה בן ה-13 שנשאר באתיופיה".

"הקהילה שלה ביקשה שתקבר בכנסייה בירושלים", מוסיף חבר מועצת העיר חיפה, ראובן מששה, שניהל את החלק הבירוקרטי בגיוס. "האנושיות שלנו נמדדת באם אנחנו יכולים להגיש עזרה בלי להתחשב בדת או באמונה של האנשים שזקוקים לי".

"חייה של אדיסי היו קצרים מדי וקשים. הפרטים שאנו יודעות עליה הם מועטים מאוד. היא חיה בינינו אבל הייתה שקופה. יהי זכרה מהפכה"

"בזמן האחרון יש נשים מאתיופיה שסחרו בהן"

לדברי הרשקו, אלבנה הגיע ממשפחה נוצרית ענייה באזור גונדר. הרוצח, לכאורה, היה בעלה השני, וככל הנראה אביה הוא זה שלחץ עליה להינשא לו לאחר שזה הבטיח לעזור לה ולמשפחה לצאת מחיי העוני. אבל מאז ששניהם הגיעו לישראל התחילו הבעיות. "הוא כנראה הבטיח שיסדיר את המעמד שלה אבל לא קיים, אלא רק דאג שהיא תעבוד 10-12 שעות כל יום בעבודות ניקיון תוך איסור ליצור קשר עם אנשים. גם במקום העבודה שלה היא כנראה הוטרדה מינית. הרוצח היה מלווה אותה לעבודה ומחזיר אותה באוטובוס. הוא שלט בכספה וניצל את העובדה שהיא לבד כאן ולא יודעת עברית. היא הייתה מבודדת לחלוטין. ביום שבת האחרון הרוצח דקר אותה למוות בביתה בקריית אתא. יהי זכרה מהפכה".

התגובות לפרויקט, לדברי הרשקו, היו מדהימות: "בפחות מ-7 שעות גייסנו את כל הסכום. נשים וגברים תרמו, הפיצו, שיתפו וכמובן הביעו צער עמוק על הרצח שלה וכעס על הממשלה והכנסת ששוב עיכבו את חוק האיזוק. אני חושבת שההתגייסות המדהימה מביעה את התסכול והכעס של הרבה א.נשים על תופעת האלימות כלפי נשים ועל אוזלת היד. זו הייתה גם עדות ליכולת של הקהילה לתמוך אחת בשנייה, בתקוה שלא נצטרך לעשות את זה יותר".

"בארגון, יש לנו פרויקט של קידום מועמדויות של נשים חסרות מעמד בישראל", מציינת אורלי נתן, פעילה בארגון אשה לאשה, "נשים שהן היו קורבנות סחר ונשארו בארץ כי יש להן ילדים או שהן במצבים שספגו אלימות מבני הזוג שלהן. גם נשים פלסטיניות שהן מעזה או מגדה המערבית שהתחתנו עם ישראלים ואין להן מעמד לפי חוק האזרחות. אלו נשים שאין להן שום זכויות, אפילו הילדים לא רשומים על שמן. בזמן האחרון יש גם נשים מאתיופיה שהן נסחרות. החשש שלנו שהנרצחת הייתה כזו".