ההסגר והבידוד החברתי בעקבות מגפת הקורונה מקשה בימים אלה על כל משפחה, על אחת כמה וכמה משפחה עם ילדים. אבל כשזה מגיע למשפחות שחויות במעגל האלימות וכאלה שנמלטו ממנו למקלטים, הקושי הזה מתעצם במאות מונים - לסיר הלחץ של המגיפה והבידוד מצטרפת האלימות ואיתה עוד עשרות משפחות וילדים נוספים שחולקים ביחד את אותו חלל קטן.

"אנחנו מפעילות 2 מקלטים עם 12 נשים ו-40 ילדים שזה הבית שלהם", מספרות נשות ארגון בת מלך, המסייע לנשים נפגעות אלימות במשפחה מהציבור הדתי והחרדי. "יש בלבול מאוד גדול, כל הזמן הנחיות חדשות, ואנחנו מנסות להבין איך אנחנו מצליחות לנהל שגרה וחירום במקביל".

נשות בת מלך מספרות שכדי להתמודד עם היעדר המסגרות לילדים הן שילשו את כמות הצוות הקבוע לילדים וחילקו אותם לפי קבוצת גיל. עם זאת, גם הן מתקשות להתמודד עם איסור ההתקהלות המגביל את כמות האנשים המותרת ל-10 אנשים ועם שאלת הבידוד.

"מקלט זה קומונה - קשה לבודד משפחות"

"קיים חשש לגבי מה נעשה אם תגיע אישה חדשה במצב חירום ונצטרך לתת לה מענה", הן משתפות. "כרגע המקלטים גם ככה מלאים, אבל אנחנו רואות בימים האחרונים עלייה בכמות הפניות שאנחנו מקבלות על אלימות במשפחה. צריך להבין איך אנחנו מנהלות מצב בו אישה חדשה מגיעה. מעבר לצדדים המאוד טכניים, של איך והאם אנחנו מבודדות את מי שצריך, אנחנו צריכות להבין איך דואגים שנשים וילדים שמגיעים לפה אחרי אלימות והם מפורקים לגמרי - איך הם לא יתפרקו שוב מהמציאות החדשה. איך מתווכים את המציאות הנוכחית לילדים שגם ככה חיים במקלט ולא יוצאים החוצה".

"היה לנו ברור שהמקלטים הם שירותי חירום, תמיד ידענו שהם ממשיכים לעבוד 24/7 גם כשהמדינה כולה מושבתת גם עם קורונה או טילים", מוסיפה רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצ"ו, "קיבלנו הנחייה לבודד במקלט את מי שצריך לבודד, אבל זה לא אידיאלי בלשון המעטה. מקלט זה קומונה - אי אפשר לנהל בוואקום כל משפחה בנפרד, למי שבחוץ יש את הבחירה אבל למשפחות בסיכון אין את הפריווילגיה הזו. חדר במקלט הוא לא כמו משפחה שנמצאת בבידוד בבית ולכל אחד יש את המרחב שלו. זה סיר לחץ. במקלטים עצמם פיצלנו את הארוחות כדי לצמצם התקהלויות ומשתדלות את הפעילויות של הילדים לעשות בנפרד אבל בסופו של דבר זה ילדים שחיים ביחד וקשה להפריד".

נוימן מוסיפה כי אחד הקשיים הגדולים הוא העובדה שהן מתמודדות עם משפחות שמראש נמצאות בסיכון. "בשונה מפנימיות, מקלטים זה שירות שמקבלים כל הזמן, יש תחלופה שמביאה לפה משפחות חדשות שאנחנו לא יודעות למה הן נחשפו בחוץ וכל משפחה כזו שנקלטת היא בפוטנציאל להדביק מקלט שלם. למרות זאת לא סגרנו ולא נסגור את המקלטים, נצטרך למצוא פתרונות תוך כדי תנועה. אולי שמד"א יתנו להן עדיפות בבדיקות כדי לקבוע רמת מסוכנות. המקלט הוא מראש סוג של בידוד חברתי".

פי 3 פניות לעזרה

כפי שפרסמנו לפני שלושה ימים, גם בבת מלך וגם בויצ"ו מדווחות כבר עכשיו על עלייה בכמות הפניות עקב אלימות במשפחה. "כמו בהרבה תקופות לחץ גם עכשיו אנחנו רואות הסלמה" אומרת נוימן, "במשפחות רגילות זה לא מצב קל ואצל כולם רמת הסבלנות והלחץ עולים. תוסיפו לזה עניין של אבדן הכנסה, חוסר וודאות לגבי מה יקרה מחר. עבור 200,000 משפחות במעגל האלימות זה אומר רמה גבוהה מאוד של אלימות. תגברנו את קו הסיוע שלנו לגברים והמקלטים כבר עכשיו בלמעלה מ-100 אחוז תפוסה. צריך לחשוב מה עושים הלאה".

"יו"ר בת מלך צילית יעקבסון ועובדת נוספת שלנו עסוקות בימים האחרונים בשיחות למאות נשים שעזבו את המקלט ומתמודדות עם החיים בחוץ בצל הקורונה", מוסיפות בבת מלך, "לרובן אין מעגלי תמיכה, הרבה הוצאו לחל'ת, הילדים בבית בלי מסגרות. יש פה קושי כפול - כי רובן עוד בטראומה מהזוגיות. בשיחות הן שומעות אותן, נותנות תמיכה נפשית ככל שניתן ובעת הצורך מנסות לגייס תרומות לשוברי מזון כדי שישרדו את התקופה הלא פשוטה הזו".

סובלות מאלימות בבית? יש לכן למי לפנות
הקו החם של עמותת בת מלך – 1-800-292-333
דף הפייסבוק של בת מלך לחצו כאן 
ייעוץ כללי של ויצו לנשים בסיכון - 03-6923791
קו לגברים במעגל האלימות (וכן ייעוץ למשפחותיהם/חבריהם המודאגים) - 1-800-393904 


ליצירת קשר עם הכתבת liat.barstav@mako.co.il