משרד הבריאות הודיע הבוקר (ב') כי החל משבוע הבא יוחזרו, בהדרגתיות, טיפולי הפוריות שהופסקו לפני כחודש. כזכור, עם תחילת משבר הקורונה הודיעו במשרד הבריאות על הפסקת כלל טיפולי הפוריות (למעט שימור פוריות אצל נשים חולות סרטן לפני טיפולי כימותרפיה). היו אלה האיגוד הישראלי לרפואת פוריות (איל"ה) והאיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה שהוציאו בסוף מרץ נייר עמדה עם המלצות להימנע מטיפולי פוריות והפריה ולא להתחיל טיפולים חדשים. 

בסוף השבוע האחרון נחשף ב-mako כי איל"ה והאיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה הגישו למשרד מסמך חדש, אשר ממליץ על חזרה הדרגתית של טיפולי הפוריות, במיוחד לנשים בגילאים או מצבים קריטיים, החל מתחילת חודש מאי.

במסמך הציגו המומחים תכנית לחזרה הדרגתית של טיפולי הפוריות: כאשר בשלב הראשון יתחילו טיפולים תרופתיים לכלל הנשים המטופלות וטיפולי הפריה (IVF) רק לנשים המבוגרות מ-39. במקביל, כך לפי נייר העמדה, תוקם וועדה מלווה שתעריך את המצב אחת לכל 4 שבועות ותאפשר את החזרה ההדרגתית לשגרה בהתאם למתרחש בשטח. 

אלא שלפי רופאים המעורבים בנושא משרד הבריאות החליט בשלב זה לא לקבל את ההמלצות, בין היתר בגלל שאלות של מיגון הצוות ושאלת מטופלות שמגיעות מאזורים עם שעורי הדבקה גבוהים. סוגיות שלטענת רופאים, קל לפטור באמצעות מיגון מתאים לצוות ובדיקות קורונה למטופלות, כפי שכבר נעשה בניתוחים אלקטיביים בבתי חולים פרטיים ואשר ומופיעות במסמך.

הבוקר, כאמור, שינה המשרד את עמדתו ואישר חזרה הדרגתית של טיפולים: נשים ללא מחלות רקע מעל גיל 35 יוכלו לבצע טיפולי הזרעות במרפאות הקהילתיות. נשים ללא מחלות רקע מעל גיל 39 יוכלו לבצע טיפולי IVF. בשלב זה לא תבועה החזרת עוברים, אלא הקפאה. נשים שירצו להחזיר את העוברים יוכלו לחתום על טופס הסכמה.

נושא חידוש טיפולי הפריון נמצא במחלוקת ערה בין המומחים בעולם כולו. בעוד שבאוסטרליה המשיכו בטיפולים, באירופה הפסיקו כמעט לחלוטין. בארה"ב הומלץ בתחילה להפסיק טיפולים, אך מרכזים ידועים רבים המשיכו בפעילות חלקית ומרכזים מובילים אחרים הודיעו כי יחדשו את פעילותם בתחילת מאי.

בספרות הרפואית העדכנית פורסמו עד כה בעולם מעט יותר מ-100 מקרים של נשים בהריון שנדבקו בקורונה אך אף אחד מהם לא כלל הדבקות של אישה בטרימסטר הראשון להריון. לפי הממצאים נראה כי המהלך הקליני של המחלה אצל נשים בהריון לא חמור יותר מהאוכלוסייה הכללית ורובן מפתחות מחלה קלה בלבד. נכון לעכשיו אין עדויות להדבקה עוברית בנגיף.