ח״כ נעמה לזימי הגיעה למקום הראשון והמפתיע בפריימריז שנערכו אמש לרשימת העבודה. לזימי (36), שרק לפני כשנה החלה לכהן כחברת כנסת וחיה חיים יחסית אנונימיים עד לתקופה זו, הצליחה להפתיע בגדול ולגבור על שמות מוכרים כמו השר עמר בר לב והשר נחמן שי. אז מי היא למעשה נעמה לזימי? אספנו עבורכם כמה עובדות בסיסיות וחשובות על מספר שתיים החדשה של מפלגת העבודה. 

1. מה היא עשתה קודם?

היא שירתה כקצינה במשרד הביטחון, ובמהלך לימודיה באוניברסיטת חיפה החלה לעסוק בפעילות אקטיביסטית פוליטית. היא כיהנה כסגנית יו"ר אגודת הסטודנטים, עבדה כעוזרת הפרלמנטרית של ח"כ שלי יחימוביץ', מילאה תפקידים ב"שלום עכשיו" וקק"ל וכיהנה כחברת מועצת העיר חיפה. בפריימריז הקודמים של מפלגת העבודה נבחרה במקום התשיעי ונכנסה לכנסת בעקבות החוק הנורווגי.

2. במה היא מאמינה?

לזימי, המתגוררת כיום בחיפה, גדלה במגדל העמק ומגיל צעיר גילתה עניין באירועים המתרחשים על סדר היום. אימה העידה עליה כי הייתה מאוד פעילה ודעתנית, תמיד הגנה על ילדים אחרים וחתרה בצדק. מדי ערב נהגה לחכות שאביה יחזור כדי לצפות יחד אתו במהדורת החדשות, השעה האהובה עליה ביום. עד היום מגדירה עצמה לזימי כסוציאל דמוקרטית, מתמקדת בנושאים חברתיים ומנסה לקדם בעיקר זכויות דיור, זכויות עובדים ואת המאבקים המזרחיים והפמיניסטיים.

3. איך היא בכלל הפכה לחברת כנסת?

בפריימריז הקודמים למפלגה לזימי בחרה להתמודד בספונטניות ותוך כדי שהיא בחופשת לידה עם בנה הצעיר. "כל הקמפיין היה שלושה ימים", סיפרה ל-N12, "זה היה ככה: מאכילה את אראל, עולה לכנס בזום. מחתלת, מאכילה, מרדימה. הוא ישן כל הזמן. ככה זה בלופ של חמישה-שישה כנסים ביום. עפתי על זה, חוויה, שלמות".

4. מה היא עשתה בתור חברת כנסת?

מאז נבחרה לכהונתה כחברת כנסת הכניסה ח"כ לזימי לספר החוקים שני חוקים, העבירה הצעות חוק נוספות בקריאות שונות והוכתרה כשיאנית החקיקה של סיעת העבודה בכנסת ה-24. אחד מהחוקים עליהם היא חתומה הוא תיקון לחוק "דמי מחלה לחולי סרטן", בעקבותיו החל מחודש יוני 2022 עובדים שחלו במחלה ממארת או במחלה שמצריכה טיפול בדיאליזה זכאים לתשלום דמי מחלה מהיום הראשון.

כשבשנה שעברה משרד האוצר קידם את העלאת גיל הפרישה לנשים במסגרת חוק ההסדרים, ח"כ לזימי פעלה כדי למנוע זאת, לדבריה, על מנת לא לפגוע בנשים משכבות חלשות באוכלוסייה ולמנוע רחבת פערים בין גברים ונשים בשוק העבודה. היא קראה לבחון מהלך עתידי שכזה רק לאחר התייחסות לאי השוויון הקיים כיום. כמענה לעליית גיל הפרישה, היא הצליחה לקדם רשת בטחון סוציאלית בהיקף של 900 מיליון ש"ח.

5. איך היא גרה בחיפה ועובדת בירושלים?

לזימי היא אמא לשני ילדים צעירים, והיא מתמידה לחשוף בחשבונות הרשתות החברתיות שלה את המורכבות הכרוכה בשילוב קריירה פוליטית עם חיי המשפחה. היא מרבה להעלות סרטונים שבהם היא נראית מספרת לילדיה סיפורים לפני השינה באמצעות שיחת וידאו בטלפון. "מצד אחד אומרים לי 'זה מודל משמעותי' או 'את אימא צעירה, זה חלק מההוויה שלך'", סיפרה ל-N12, "אבל מצד שני די ברור שהתפקיד שלי כאימא נפגע בסיטואציה הזו. אני מתגעגעת ורוצה להיות איתם. אני צריכה להיות איתם. אז אני מנסה לפצות על זה בכל מיני דרכים, ומרגישה את האחריות שלי כאימא לפצות על זה בכל מיני דרכים".

בפוסט שכתב בעלה, אבי, גם הוא התייחס לקושי: "כשרונה-אסתר הסבירה לילדים בגן 'אמא שלי עושה מעשים טובים', הלב שלי התרחב ונרגע קצת. כבר יותר משנה שערוץ הכנסת הוא חלק מפס-הקול של הבית שלנו. בין הארוחות והמשחקים הוא שם ברקע. ועדיין קשה להסביר לילדה בת ארבע וחצי במה אמא עובדת ולמה היא שוב בכנסת או בפגישה עם אנשים. שנינו מבינים שדווקא אותו הקושי מוליד איתו עוצמה. כשליחת ציבור שהיא אמא צעירה שצמחה מלמטה ממאבקים חברתיים את מוכיחה עד כמה חושב להיות מחוברת לשטח. כול הצעת חוק, כל פעולה ממשית מחוברת לרגש. רגש שמתורגם לדמעות ושבירה מעל דוכן המליאה כדי להזכיר לנו שמדובר בשליחות למען חייהם של אנשים".