עומר דהן (26) משערי תקווה ותמר יפת (27) מחולון היו בדרכן להפגנת התמיכה ברפורמה ביום חמישי. כשהגיעו הן הרימו שלט אחד שעורר סערה גדולה, ובו היה כתוב: " אנחנו בנות של מלך - שפחות אחותכן". דהן, סטודנטית להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון; ויפת, סטודנטית לחינוך לגיל הרך וחינוך מיוחד, לא תיארו לעצמן את הרעש שהוא יצור: "היינו בדרך לאותה הפגנה ואני הגעתי עם שלט ריק", אומרת דהן, "ואז תמר באה עם ההברקה הזו והחלטנו ללכת על זה".

למה דווקא מצעד השפחות? מה מפריע לכן בו?
"אני דתייה מבית ומלידה ותמר בתהליך של חזרה בתשובה, להסתכל על קמפיין ההפחדה הזה של נשים שמזהירות שאם חלילה תהיה פה מדינת הלכה כולנו נהיה שפחות זה מזעזע בעיניי. אנחנו בנות חופשיות לחלוטין שבוחרות מרצונן החופשי ללכת בלבוש צנוע ולשמור שבת, כשכל אישה בוחרת מה שטוב לה לפי האמונה שלה. אי אפשר להקטין את זה לממדים של שפחות רק כי זו דעה שהן לא מסכימות איתה".

מה תגידו לאותן נשים שאומרות שהן חוששות שהממשלה תכפה עליהן אורח חיים שהן לא מאמינות בו?
"אנחנו נגיד לנשים האלו בואו לדבר. אולי תופתעו. שמענו גם דברים כאלה. אבל עובדה שברגע שכתבנו את השלט הזה כל הרפש יצא החוצה. אנחנו חושבות שהסיבה שחושבים את הדבר הזה עלינו זו הדמוניזציה המטורפת הזו שעושים למחנה הימין כבר שנים ועשורים, כאילו אנחנו כנשים נצביע למפלגה שהמטרה שלה לכלוא אותנו. זה כאילו אומרים לנו שאין לנו יכולת לחשוב עצמאית. זה מגוחך".

ובכל זאת זו ממשלה עם מיעוט נשי בולט
"כשיצאנו לבחור בליכוד הדבר האחרון שעניין אותנו – וסליחה שאנחנו מדברות ככה – זה מה שיש למועמדים שלנו בין הרגליים. אנחנו לא מסתכלות על המין של הנבחר שלנו אלא על מה שהוא מייצג. יש כאן סוגיות שיש עליהן דעות ומחלוקות, ואם יהיה רוב לעמדות האלו, כמו שיש רוב לעמדות אחרות - זה לגיטימי. אנחנו חיים בדמוקרטיה שבה לכל אחד יש את הזכות להביע את עצמו כל עוד הוא לא פוגע במישהו אחר. יש פה סוגיות שאי אפשר להקטין אותן לממדים קטנים של בעד הטוב ונגד הרע. מבחינתנו בואו נשב לשולחן ונדבר על הדברים האלה. אנחנו רוצות את השיח הזה, לצערנו אנחנו מרגישות שהקריאה שלנו לא נענית, שהיד מושטת לא פוגשת יד אחות. פילוג בינינו הוא סכנה יותר גדולה מכל מה שפוליטיקאי זה או אחר יעשה. אנחנו יכולות להבטיח שאם יעשו צעדים שיגבילו נשים, גם חילוניות - ואנחנו דתיות - אנחנו נצא למחות".

השלט שכתבתן לא יוצר גם פילוג?
"זאת ביקורת שקיבלנו ואנחנו יכולות להבין מאיפה היא נובעת, אבל בסופו של דבר הרגשנו שאנחנו לא יכולות יותר להוריד את הראש ולסתום את הפה נגד ההקטנה וההשפלה הזו שגרמו לנו שבוע אחרי שבוע במיצגים האלה. הלוואי שזה הדבר הכי בוטה שהיינו רואים בהפגנות האחרות".

כמו מה?
"עצם המחאה עצמה יש בה משהו שבא למחוק אותנו. עצם העובדה שאומרים לנו שלא ידענו למה אנחנו מצביעים היא מקטינה, ושישראל תהפוך לדיקטטורה זה הזוי. שתינו שכנענו אנשים להצביע למחנה שלנו רק בגלל הרפורמה וזה הדבר היחיד שעניין אותנו. אז אני לא לוקחת מאף אחד את הזכות למחות אבל בטענות האלו יש משהו בעייתי מאוד. חוץ מזה שראינו שריפה של תמונות של ביבי ושל שלטים שמציגים אותו כפרעה. מצעד השפחות עצמו בא לשים את האישה הדתייה, שמאמינה באמונה שלמה שיותר טוב ללכת עם כיסוי ראש ולבוש צנוע, בממדים של שפחה שלא בוחרת שום דבר בחיים שלה. זה האימפקט שלו. אולי זו החוויה שלנו אבל הוא מאוד נגד נשים דתיות והבחירות שלהן. זו הפרשנות שאנחנו קיבלנו מהמיצג.

"אלו לא הפגנות של חילוניים נגד דתיים, כי יש מכל הצדדים בשתי ההפגנות, אבל יש שם דגש על מדינה דמוקרטית ויהודית, ויש צד אחד שלא מוכן לקבל בשום פנים ואופן את המילה יהודית על המדינה, והצד השני רואה ביהדות חלק. אנחנו לא באות לכפות את האמונה שלנו על אף אחד. התמקדנו במיצג השפחות כי פה זה כן מרגיש לנו חילוני נגד דתי".

לא מעט טענו שאחת הבעיות היא שהמשך המשפט הוא כבודה של בת מלך פנימה, ואז בעצם מדובר על אישה מוסתרת
"שיעור קטן: אלוהים אין לו גוף והוא לא מוגדר כגבר או אישה, וכשאני אומרת שאני בת של מלך אני אומרת בצורה הכי גאה שאני בת של בורא עולם, ואני לא מגדירה את עצמי על פי שום גבר. היו כאלה שטענו שהמלך הוא נתניהו וזה ירד לרמות שאני לא הצלחתי להבין בכלל. כבודה של אישה פנימה לא אומר אל תביעי את עצמך ושתהיי במטבח ותשתקי. יש בתנ"ך נשים כל כך חזקות. דבורה הנביאה הייתה שופטת והובילה מלחמות בישראל. אין פה שום סתירה בין זה ובין הצניעות הפנימית של האישה שעדיין יודעת לפתח את עצמה ולנהל בית ומשפחה מרובת ילדים בעזרת השם".  

אחד הדברים הקשים, הן אומרות, הן התגובות שהן קיבלו: "אמרו לאחת מאיתנו שהיא לא בת של מלך אלא של נהג מונית שמעשן סיגריות וחבל שסבתא שלה לא הפילה. וזו תגובה של מישהי מאוד מוכרת בטוויטר. אנחנו חוטפות את הרפש הזה בגלל הדעות שלנו".  

 
עם זאת, היו גם לא מעט כאלה שחיבקו אותן: "האמת שאנחנו המומות מכמות האהבה שעוטפת אותנו. ביום שישי פשוט קמנו והיינו בהלם. אז אנחנו רוצות להודות לכל מי ששיתף - בין אם זה בדעה שלנו או הנגדית - בצורה מכובדת, אנחנו מעריכות את זה שנתתם לנו לפתוח דיון שהוא סופר חשוב בעינינו".

 

יש סיכוי לדעתכן שנגיע להידברות?
"אנחנו חושבות שבסוף אנחנו מתעלים מעל הכל, עברנו שנים של מחלוקות וחזרנו לאחדות. אנחנו חזקים כעם וכמדינה. אנחנו יודעות שיש כאלה שמנסים להציג אותנו אחרת אבל אני חושבת שיש פה מקום להידברות. אנחנו לא מדברות על השוליים הקיצוניים. אני לא חושבת שהם ירצו לדבר איתנו. גם אנחנו לא יודעות אם אנחנו רוצות לדבר איתם כי אנחנו לא בטוחות שיש למה, כי השיח מגיע לקללות ושפה מאוד רדודה. הם בעצם קוטלים את כל המעשה הדמוקרטי שלנו, אז איך אנחנו אמורות לראות בהם מישהו שאפשר לנהל איתו שיח. ועוד משהו, האחדות והמקום לפשרה לא יגיעו לעולם מהפוליטיקאים אלא מהעם. אז בואו לדבר".